Haberler

IŞİD'in Erbil'e Ulaşmasına 45 Kilometre Kaldı

Güncelleme:

Bölgede yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası Bertalla'nın düşmesiyle IŞİD'in, Erbil'e ulaşma mesafesi 45 kilometreye düştü.

Irak’ta IŞİD’in, Kuzey Irak Kürt yönetiminin başkenti Erbil kentine 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçıyor. Havalimanı, otobüs garajları ve yollarda yoğunluk yaşanıyor. Erbil’de kalan Telaferli Türkmen sığınmacılar, daha güvenli bölge arayışına girdi.

BİNLERCE PEŞMERGE KONUŞLANDIRILDI

Alınan bilgiye göre, Musul'un Bertalla nahiyesinin IŞİD'in eline geçtiği belirtildi. Öte yandan Erbil'e 60 kilometre mesafedeki Musul kentinin Mahmur ilçesinde IŞİD tehdidi nedeniyle büyük bir askeri hareketlilik yaşanıyor. IŞİD'in, 20 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesini ele geçirmesi üzerine Kürt yönetimi, Mahmur'a büyük bir askeri sevkiyat yaptı. Binlerce peşmerge, Kürt nüfusun yoğun olduğu Mahmur'a konuşlandırıldı. Peşmergeye silahlanan vatandaşlar da destek verdi.

SAVAŞ UÇAKLARI BOMBALIYOR

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Irak Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı, Mahmur’a 20 kilometre uzakta bulunan Güver nahiyesindeki IŞİD noktalarını bombaladı. Orduya bağlı savaş uçakları, IŞİD'in mezvilerinin bulunduğu Salahaddin iline bağlı El-Meşru bölgesi ile Simeylat köyünü havadan bombaladı. Olayda 39 IŞİD militanı öldü, 10 askeri araç imha edildi.

KAÇIŞ İZDİHAMI

Irak'ta IŞİD'in, Erbil kentine 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yollarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor.

IŞİD'in ilerlediğine yönelik yayılan haberler üzerine tedirgin olan aileler, sığınmacılar ve bölgedeki yabancı ülke vatandaşları, hava yolu firmalarıyla otobüs garajlarına akın etti. Irak Hava Yolları'nın Erbil'deki ofisi önünde yüzlerce insan, uçak bileti almak için sıraya girdi. Erbil Uluslararası Havalimanı'nda da büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Uçaklar tam kapasiteyle uçuyor. Bilet bulamayan bazı insanlar, havalimanında bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı Iraklılar da araçlarıyla Türkiye'ye yakın kuzey bölgesine doğru kaçıyor.

Iraklılar, muhtemel IŞİD saldırılarına karşı benzin stoğu yapmaya başladı. Araç sahipleri, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Daha önce savaşı yaşayan aileler, gıda stoku da yapıyor.

Yaşanan tedirginlik üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, korkulacak bir durum olmadığını belirterek, vatandaşlara sakin olmaları çağrısı yapıyor.

MOBİL SIĞINMACILAR

İç çatışmaların başladığı haziran ayının başından beri sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılar, Erbil'deki Hazer Kampı'nın kapatılması üzerine daha güvenli bir bölge bulma arayışına girdi. Apar topar araçlarına binen sığınmacıların kimisi Erbil'e gelirken, bazıları Duhok'a hareket etti. Sünni Türkmenler ise çareyi Musul'daki köylerine dönmekte buldu.

Ailesiyle Hamdaniye ilçesindeki köyüne dönen Ali Kerim, "Sünni olmamız dolayısıyla IŞİD'in bize zarar vermemesini ümit ediyoruz. Kamptan ve kaçıştan bıktık. Kendi evimizde ölelim daha iyi" dedi. IŞİD'in Hamdaniye (Karakuş) nahiyesini ele geçirmesiyle birlikte silahlı grupların, Erbil'e ulaşma mesafesi 45 kilometreye kadar düşmüş oldu. Dün de Erbil'e 70 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesi IŞİD'in eline geçmişti.

HRİSTİYANLAR'IN YAŞADIĞI 2 SEMT ELE GEÇİRİLDİ

IŞİD'in Musul kentinde Hristiyanların yaşadığı 2 semtin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul'un 30 kilometre doğusunda Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Karkuş ve Bartulla semtlerinden çekilmesinin ardından IŞİD militanları, bölgenin kontrolü ele geçirdi.

IŞİD militanlarının bu bölgelerde kontrolü sağlamasının ardından Hristiyanlarla diğer dini azınlıkların güvenli bölgelere doğru göç etmeye başladığı belirtildi.

Öte yandan, Sadiyye Nahiyesi Belediye Başkanı Ahmed ez-Zerkuşi, IŞİD militanlarının Diyala kentine bağlı Es-Sadiyye nahiyesinden göç etmek isteyen 20 aileyi engellediklerini söyledi.

Zerkuşi, IŞİD'in yaklaşık 2 ay önce Sadiye'yi ele geçirmesinin ardından halkın yüzde 70'inden fazlasının bölgeyi terk ettiğini ifade etti.

IŞİD'in başını çektiği silahlı grupların Irak'ın Musul, Diyala, Salahaddin, Kerkük illerinde kontrolü ele geçirmesinden bu yana başlayan çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Erbil Musul Irak Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (113)

ay yıldızm@m.m:

Ne oldu bu cengaver PKK ya yiğit gerilla ya çiksaniza ulan sahaya yiğit olun biraz siz ancak askere polise pusu kurup arkasından vurursunuz. Kendine kürt diyen ne idüğü belirsiz PKK da işid de İsrail ve Amerika oyunudur bunu herkes böyle bile

37
15
yanıtYanıtla
hamo:

vur ışid vur vur..

24
27
yanıtYanıtla
türkoğlu:

kürt leri ancak türkler koruyabilir ama onlar kalleşlik yapıp türk ekurşun sıkarlar

22
19
yanıtYanıtla
ibrahimsevgimutlulukyasam@hotmail.com:

türkmenleri niye koruyamadınız beyefendi ayrıca konsolosluk görevlilerinden haber bile yok

yanıt0
yanıt0
ENGİN:

VURUN ASLANLAR VURUN ZERDUŞLARA TÜRK MİLLETİ OLARAK ARKANIZDAYIZ.. ÖĞRENSİNLER TÜRKLERE SİLAH DAYATMAK REST ÇEKMEK DEVLET İLAN ETMEK NEYMİŞ BÖLGEDE OYUNU KİM DAHA İYİ OYNARMIŞ ÖĞRENSİN BU ZERDUŞ TOPLULUĞU... ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN ... AMERİKADAN MEDET UMUYOLAR BAKALIM KURTARACAKMI AMERİKA SİZİ ZERDUŞLAR SİZİ.....

18
21
yanıtYanıtla
zagros:

Irmağının akışına ölürüm türkiyem

28
8
yanıtYanıtla
mrsl:

PKK peşmerge bıraksın şehirleri dağa kaçsın en iyi bildikleri şey teröristlik yapıp pusu kurmak :) cephe savaşı zor geldi

24
12
yanıtYanıtla
ENGİN:

VURUN ASLANLAR VURUN ZERDUŞLARA TÜRK MİLLETİ OLARAK ARKANIZDAYIZ.. ÖĞRENSİNLER TÜRKLERE SİLAH DAYATMAK REST ÇEKMEK DEVLET İLAN ETMEK NEYMİŞ BÖLGEDE OYUNU KİM DAHA İYİ OYNARMIŞ ÖĞRENSİN BU ZERDUŞ TOPLULUĞU ZERDUŞLARA BEDAVADAN DEVLET MEVLET YOK.. ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN ... AMERİKADAN MEDET UMUYOLAR BAKALIM KURTARACAKMI AMERİKA SİZİ ZERDUŞLAR SİZİ.....

16
20
yanıtYanıtla
KEMAL D.:

ŞU YAŞANANLAR TÜRKİYEDEKI KÜRTLERE IBRET OLSUN YAŞADIKLARI ÜLKELERINE DEVLETLERINE MALLARIYLA CANLARIYLA SAHIP CIKSIN .SURUDAN AYRILANI VEYA SÜRÜYÜ BÖLÜP PARCALAYANIN HALI ORTADA NE CAN GÜVENLIĞI KALDI NE MAL NE NAMUS GÜVENLİĞİ KUZEY IRAK ALEVDEN TOPA DONDU DEVLET KURACAĞIZ HAYALIYLA YOLA CIKTILAR PERIŞAN OLDULAR

22
14
yanıtYanıtla
Hasanbiberk99@yahoo.com:

Problem Kürtlerden kaynaklanmadı.

yanıt0
yanıt0
Tüm 113 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title