Haberler

IŞİD'den 45 Yaş Altı Kadınlara Çıkış Yasağı

Güncelleme:

Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin Rakka kentinde militanlarıyla evlenmeye zorladığı 45 yaş altındaki kadınların kentten çıkmasına izin vermiyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti, kontrolündeki Rakka'da yaşayan 45 yaş altındaki kadınların kentten çıkmasına izin vermiyor. Suriye'deki kriz hakkında 2012'den bu yana haber yapan Syria Deeply adlı internet sitesinden Kinda Jayoush, Rakka'dan 14 yaşındaki kızı Salma'yı çıkarmaya çalışan okul öncesi eğitim danışmanı Dalia'yla konuştu.

EVLENMEYE ZORLANIYORLAR

Günlerini Salma'yı Rakka'dan kaçırmak için plan yaparak geçiren Dalia, kentten çıkış yasağından bu yana kızının geleceği hakkında endişeli olduğunu belirtti. Yasağın gerekçesinin genç kadınları IŞİD militanlarıyla evlenmeye zorlamak olduğunu söyleyen 44 yaşındaki Dalia, evden çok nadir olarak çıktıklarını ifade etti.

"HERKES KIZINI KAÇIRMANIN YOLUNU ARIYOR"

Komşularının terör örgütü tarafından tecavüze uğradığını ve kırbaçlandığını duyduğu için evde durmayı tercih ettiğini belirten Dalia'nın 19 ve 21 yaşlarında Samer ve Fadi adında iki oğlu bulunuyor. "Herkes kızlarını kentten kaçırmanın yollarını arıyor, ancak bu neredeyse imkansız" diyen Dalia, Fadi'nin Şam'da olduğunu ve iki yıldır oğlunu görmediğini söyledi.

İşte o röportajdan bir kesit;

SD: Kentten çıkış yasağını ne zaman öğrendiniz ve koşullar nelerdir?

Dalia: Kararı Kasım'ın sonlarında, 45 yaşın altındaki kadınların, kimliklerini göstermeleri üzerine kentin çıkış noktalarından geri çevrildiğinde öğrendik. Komşumun 45 yaşını doldurmaya 10 günü kalmıştı ve geri gönderildi. Yeni kararı öğrenmemizden kısa süre sonra kentte yaşayanlara ilan edildi. Şu anda 45 yaş altındaki kadınların hiçbir yere gitmelerine izin verilmiyor.

SD: Herhangi bir istisna duydunuz mu?

Dalia: Çıkış noktalarından geri döndürülen 45 yaş altındaki kadınlara, acil sağlık durumlarında kentten çıkabilecekleri, ancak yalnızca Türkiye yönüne gidebilecekleri söylenmiş. Onlara, birinci dereceden bir erkek akrabanın eşlik etmesi gerekiyormuş: kardeş, amca veya büyükbaba olabilir. 45 yaşın üzerindekiler, eğer yanlarında birinci dereceden erkek akrabaları bulunuyorsa, Türkiye ve rejim kontrolündeki her yöne seyahat edebilirler.

Türkiye bizim için çok pahalı. Daha önce, birçok kişi rejim kontrolündeki alanlara seyahat etti. Çünkü o bölgelerde ilaç ve hastane ücretleri daha uygun, ancak şu anda hepimiz bu kararlardan korkuyoruz. Kızımın kaderini düşünmeden duramıyorum.

"KADINLARIN KENDİLERİNİN MÜLKÜ OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"

SD: Kenttekilerin tepkisi ne oldu?

Dalia: Herkes kızlarını kentten kaçırmanın yollarını arıyor, ancak bu neredeyse imkansız. Eşim her zaman ağlıyor… şu anda da ağlıyor. Çocuklarımız için korkuyor.

SD: IŞİD Rakka'dakilere neden bu kararı aldığını söyledi mi?

Dalia: Bize, IŞİD kontrolü altındaki yerlerdeki kadınların onların mülkü olduğunu ve bu nedenle kadınların IŞİD mensupları ve savaşçılarıyla evliliği düşünmesi gerektiğini söylediler.

"BEKARLAR BEYAZ EŞARP TAKIYOR"

SD: Kadınları IŞİD savaşçılarıyla evlenmeye zorluyorlar mı?

Dalia: Kadınların savaşçılarla evlenmesini sağlamak için baskı yöntemleri kullanıyorlar. Kadınları denetleyen polisin tanıması amacıyla, bekar kadınlardan peçenin altına beyaz eşarp takmalarını istediler. Polis beyaz eşarbı gördüğünde bu kadınlara ve ailelerine gidiyor, çoğunlukla onları taciz ediyor ve onların Arap ve yabancı savaşçılarla evlenmesini istiyor.

Rakka'da kızlarını IŞİD savaşçılarıyla evlendiren fazla aile yok, ancak bunu yapanların ayrıcalıkları oluyor. Evliliği kabul etmeyen ailelere musallat olunuyor ve en küçük hatalarında cezalandırılıyorlar. IŞİD savaşçıları zengin ve pahalı arabalar kullanıyorlar. Kentteki bazı fakir aileler, kızlarının IŞİD savaşçılarıyla evlenmesini bu sebeple kabul ediyor. IŞİD peçeleri ve beyaz eşarpları kadınlar için çok ucuza dağıtıyor. Tüm kıyafet yaklaşık 3 dolara mal oluyor. Kadınlar da bunu ucuz kıyafet diye alıyor.

"BOĞULUYORUZ, BU ÇOK YAVAŞ BİR ÖLÜM"

SD: Bu karar ve Rakka'da yaşamak hakkında ne hissediyorsunuz?

Dalia: Kızım için çok korkuyorum. Kızıma baktığımda ve Rakka'da neler yaşandığını düşündüğümde kalbim ağrıyor ve kırılıyor. Ben bir anneyim… Salma'nın ve oğullarımın geleceğini o kadar çok düşünüyorum ki. Onlar her zaman sınıflarında en iyiydi ve şu anda geldikleri yere bakın. Çok ağlıyorum. Acıyı kalbimde hissediyorum. Neler yaşadıklarıyla yüzleşmemek için bazen onlara bakmamaya çalışıyorum. Bu acıyı kaldıramıyorum.

Dışarı çıkmıyorlar. IŞİD okullarını zorla kapattırdı. Kızım ve oğlum günlerinin çoğunu televizyon veya bilgisayar başında geçiriyor. Okul yok, iş yok, hiçbir şey yok.

Rakka hepimiz için bir hapishaneye dönüştü. Genellikle suyumuz veya elektriğimiz olmuyor. Elektrik için jeneratöre bağlıyız. Kadınlar ve erkekler, sokakta IŞİD polisi tarafından cezalandırılmak veya taciz edilmekten korkuyor. Tüm bunların da ötesinde kenti terk edemiyoruz. Boğuluyoruz… bu çok yavaş bir ölüm.

"EŞLERİNDEN BOŞANDILAR"

SD: Kuralları çiğnediği için IŞİD tarafından cezalandırılan bir kadın tanıyor musunuz?

Dalia: Rakka'nın kadınları IŞİD tarafından cezalandırılıyor ve aşağılanıyor. IŞİD polisi kadınları en ufak nedenlerle yakalıyor. Komşularımdan biri eşiyle yürüyormuş ve kadın, dikdörtgen şeklinde kalın malzemeden yapılan ve gözlerden dizlere kadar olan 'kalkanı' giymeyi unutmuş. Peçenin yanı sıra onu da giyme zorunluluğu yakın zamanda getirildi. IŞİD polisi onu ve eşini tutukladı, adama 100 kırbaç ve para cezası verdi. Adam, IŞİD'in kendisini cezalandırdığı yerde, sinirle eşinden boşandı.

Hepimizi korkutan daha üzücü bir olay ise birkaç ay önce meydana geldi. Komşum Lina benzer bir peçe ve kıyafet kuralı ihlalinden tutuklandı. Eşi yakınlarda değildi. IŞİD polisi onu üç gün sonunda serbest bıraktı. Eşi şüphelendi. Eşine, IŞİD polisinin veya savaşçıların ona herhangi bir şey yapıp yapmadığını sordu. O, 'Hayır' dedi. Birkaç gün sonra adam hala ikna olmamıştı, dolayısıyla kadının Kur'an'a el basarak doğru söylediğine dair yemin etmesini istedi. Kadın yalan söyleyemedi. Gerçek korkunçtu. Kadın her saat başı farklı bir savaşçının kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Eşi ise onu hemen boşadı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Suriye Rakka Işid Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (50)

haki:

bu işidle ilgili yalan yanlış haberlere inanmayın. . ! inanın bunlar hep işid i karalamak için yalan haberlerdir. . işid hiç kiç bir kadını, kızı veya cocugu zorla nikahlamıyor. . herkese özgürlük veriyor. . nikah iki kişininde isteğiyle olur işidliler bunun bilincindedir. . birde işidliler nikahına aldığı eşlerine ve esir olarak ele geçirdiği cariyelerine asla zulm etmez. . onlara şefkatle muamele yapar. . inanın Yahudi medyası işid i insanlara kötü gösteriyor kanmayın bunlara. .

10
44
yanıtYanıtla
ALI KAYAOGLU:

BENDE GELEYIMI YALNIZ TEK SARTLA SAVAS YOK ASKI SERBETI VAR nahlet olsun cala cocugumuz bu yam yamlarin yuzunde hac takar oldular nahlet olsun bu yamyamlara muslumanligi batirdilar

50
0
yanıtYanıtla
ünyeli MHP:

ulan köpeeeek şerefsiz oglu şerefsiz o kadınlar bıze ALLAHIN emanetı kimsinlansen sana ayıt olmayan kadını ganımet ilan ediyorsun lan şerefsiz 30 bin askerimizi sehit eden pkk bile senden sereflidir sefefsiz köpek ben miliyetci türküm ama bu vahsete şuan pkkayla omuz omuza bu şerefsizlerle tatışmaya hazırım . . tekbirr ALLAHU EKBER

23
6
yanıtYanıtla
basrimobilWeb@haberler.com:

Bunların yaptıkları islamla alakası yok diyenler. .islamla alakası çok var, islamda cariye vardır, cariye demek kadın köle demektir, sahibi ona istediğini yapabilir, hatta öldürebilir..işte bunların bu eylemleride islamdaki bu madde üzerine, adamların toprakla, özgürlükle falan işleri yok, bunların tek amacı kadın, oda islâm coğrafyasındaki cinsel açlığın sebibi.

16
7
yanıtYanıtla
kayserili:

Allah bu zulme sessiz kalan herkesi ıslah etsin. . . ıslah olmaz ise helak etsin. .

23
0
yanıtYanıtla
KARAKURUMLU:

Dezenformasyon için yapılmış bir video. Bu şekilde İŞİD''e zarar veremezsiniz. Savaşıyorsanız erkekçe savaşın. bu ne tiyatro çevirmeyin.

3
19
yanıtYanıtla
diyarbakır 21:

kürt türk kardeştir. . . müslümandır. . . . Şu münafıkların yaptığına dur diyeceğimize hala oturup sen türksün yok sen kürtsün demek çok yanlış. . . . Vallahi de İŞİD münafık tır. . . yatma ey kürt, türk kardeşim. . . . bizi birbirimize vurdurtup inancımızı lekelemeye çalışıyorlar. . . Türk ve Kürt kardeşim silkelen artık çok tekme yedik. . artık dur diyelim. . . .

21
1
yanıtYanıtla
böyle yaşamak isteyen defolsun gitsin:

yaşasın CUMHURİYET, yaşasın LAİKLİK, yaşasın ÖZGÜRLÜK, yaşasın CHP. . . yaşasın TÜRKİYE CUMHURİYETİ

14
6
yanıtYanıtla
batmanlı ahmet:

bu insan görünümlü yaratıkları görünce beynimde vurulmuşa dönüyorum ve o katil sapkınlar sürüsünü destekleyen insan sıfatı taşıyan yorumcular sizler ve sırf kürtlerle savaşıyor diye desteklediğiniz ış''it lilerle aynı gezegende bile yaşıyor olmaktan büyük utanç duyuyorum.

19
1
yanıtYanıtla
TEZGAHTAR YAŞAR:

ŞU KARILARDAN BİRİNİDE BANA VERİN

0
20
yanıtYanıtla
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title