Haberler

Madenlerde Yaşam Odasını Zorunlu Kılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kabul Edildi

Güncelleme:

Madenlerde yaşam odası kurulması, emeklilere zam ve işçilerde doğum izninin 5 güne çıkması gibi kararların bulunduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, TBMM'de kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz Perşembe günü başlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmeleri bugün tamamlandı ve 262 kabul, 1 çekimser oy kullanılarak kabul edildi. Tasarının kabul edilmesiyle birlikte Soma A.Ş'ye ait kapanmış olan maden ocağından işten çıkartılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatı ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönünde bir düzenleme yapıldı. Yaşam odaları da muhalefetin talebiyle iş güvenliği mevzuatına eklendi. İşçilerin doğum izni 5 güne çıkartıldı. 65 yaş aylığı 200 liraya yükseltildi. Emeklilerin 1000 lira ve altında aylığı olanlara ise 100 lira zam yapılacak.

İŞTE MADDE MADDE YASANIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER;

İŞÇİLER ÇİPLİ SİSTEMLE TAKİP EDİLECEK

- Yer altında çalışan, madenlerde çalışan işçiler, 'çip sistem' denilen yer altı takip sistemi ile takip edilecek.

Çalışanlarına standartlara uygun olmayan kişisel koruyucu donanım kullandırması; acil durdurmayı gerektirecek eksikliklerin olması ve madencilerin bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sisteminin kurulmaması durumunda işverenlere idari para cezası verilecek.

- Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

2 YIL İHALE YASAĞI

- Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.

-İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞANLAR

- Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10'a düşürülecek.

- Ermenek'te meydana gelen maden kazasında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak.

- İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak.

- Ceylanpınar'da Hazine arazisinde taşınmazı bulunanlara mülkiyet hakları devredilecek.

15 YAŞINDAN KÜÇÜKLER ÇALIŞTIRILMAYACAK

- 15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilecek.

-Yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ya da takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle bu şirketlerde çalışan işçilerin kıdem tazminatları ve diğer alacaklarının ödemesinde kullanılacak.

- Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışan çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak. Bu süre, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilecek.

DOĞUM İZNİ 5 GÜNE ÇIKARTILDI

- İşçilerin babalık izni 5 gün olacak.

- Soma ile Ermenek'teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkanlar sağlanacak.

- Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

- Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek.

BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI

- Yasanın yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan Bağ-Kur'lular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.

EMEKLİLERE ZAM

- Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak.

- 65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

- 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında, yeraltı işlerindeki iş kazası sonucunda ölen sigortalının prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak.

- Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

- SGK işlediği kişisel verilerle ticari sır niteliğinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak.

- Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline geliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ermenek Bağ Kur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (190)

özcan:

siz bu seçimi de 100 tl ile kazanacağınızı düşünüyorsanız şimdiden geçmiş olsun ben 1300 tl alıyorum zengin miyim ey akp

43
6
yanıtYanıtla
Remzi Kılıç:

Emeklilerin maaşıda bu zamdan sonra vekillerin emekli maaşıyla eşitlendi. Bozdur, bozdur harca benim güzel emeklim. Hepinize hayırlı olsun.

45
3
yanıtYanıtla
yasar özçıra:

1000tl nin üstünde alan emeklilere haksızlık olmuyormu ben 1142tl alıyorum bu sene 27tl zam aldım sebebinide bilmiyorum bu haksızlık değilmi

35
6
yanıtYanıtla
Madenci:

Ölmek fıtratımızda var. Önleme gerek yok.

26
4
yanıtYanıtla
kolemobilWeb@haberler.com:

Yas bekliyenlere bisey yokmu adaletiniz batsin

25
1
yanıtYanıtla
aslı:

babamın maaşı 998tl den 1000tl ye çıktı süper zengin olduk gemide alırız saat de mercedes te beyaz çayda içeriz değilmi Ahmet abey

23
3
yanıtYanıtla
KARA KARTAL:

Büyük müjde diye iyi zırvalamışlar.

23
3
yanıtYanıtla
bunun neresi müjde?:

işkur aracılığı ile bedava kölelik dönemi açıkça ilan edilmiş oldu stajer işçi adı altında 600 tl bir ay boyunca işçiyi kullanacak sonra işten atacak sonra yeni işçi alacak onuda atacak böylece insanları yasal olarak hiç bir tazminak hak talep etmesine fırsat vermeden patronun kefine verecek yazıklar olsun ucuz köleliğe yazıklar olsun taşeron işçiliğe yazıklar olsun 5 ay 29 gün çalıştırılıp yarım ekmek veren bu zinhiyete bir daha size asla oy vermem emek hırsızları üstelik bu hırsızlığı allayıp pullayıp müjde diye vatandaşa yutturmaya çalışıyorlar ne olur koyun olmayın gözünüzü açın halkım

18
7
yanıtYanıtla
KARTAL:

Yalaka medya. Emeklilerin büyük bir kısmı bir kuruş dahi zam alamayacak. Buna büyük müjde diye veriyorsunuz. Büyük müjde örtülüden milyarlar harcayanlara.

23
1
yanıtYanıtla
gayserili:

Tesekkürler AK Parti. Bunu yapabilecek tek parti sensin. Cumhuriyet tarhinin geri kalan yillarinda senden baskasini görmek istemiyoruz.

6
17
yanıtYanıtla
Tüm 190 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title