Haberler

IRCICA Kazan'da İlk Hat Sergisini Açtı

Güncelleme:

Türk sanatçıların muhteşem eserlerinden oluşan Hüsnü Hat Sergisi'ni Tataristan'ın başkenti Kazan'da sanatseverlerle buluşturdu.

Kul Şerif Camii'nde gerçekleştirilen sergi 11 Ekim'e kadar açık kalacak.

İslam sanatlarını inceleyerek gelişmelerine yardımcı olan ve dünyanın dört bir yanında tanıtan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Hüsnü Hat Sergisi'ni Kazan'da sanatseverlerle buluşturdu. Kazan'da açılan ilk olma özelliğini taşıyan serginin açılışını IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ile Tataristan Cumhuriyeti Kazan Kremlin Müdiresi ve Eski Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Dr. Zilya Valeeva gerçekleştirdi. "Hüsnü Hat" adıyla açılan sergideki tüm eserler Türk sanatçılara ait. Tataristan'ın başkenti Kazan'da bulunan Kul Şerif Camisi'nde düzenlenen sergide hat sanatının en güzel 27 eseri yer alıyor. Sergi 11 Ekim'e kadar açık kalacak.

IRCICA'dan hat sanatına büyük katkı

İslam tarih, kültür ve sanatının gelişimine önemli katkılar sunan ve eserleri dünyanın dört bir yanına ulaştıran IRCICA bu kapsamda Uluslararası Hat Yarışmaları ve hat sanatı eğitimleri de düzenliyor. Onuncusu bu yıl düzenlenen ve 2016 Mayıs ayında sonuçları açıklanacak hat yarışmasının ilki IRCICA tarafından 1986'da Hamid Aytaç'a ithaf edilmişti. Daha sonraki yıllarda da düzenlenen yarışmalar, hat sanatı alanında önem taşıyan kişilerin isimlerini almıştı. Bu seneki yarışma ise hat sanatı sahasında sayısız eser bırakan, ünlü hattat Hafız Osman'a ithaf edildi. IRCICA hat yarışmaları ve eğitimleriyle bu alanda ilklerin öncüsü oldu. Aynı zamanda IRCICA hat eğitimleri kapsamında 34 ülkeden 108 hattat bu sanatın önde gelen ustalarından ders aldı. Eğitimlerini tamamlayanlar, hoca-talebe geleneği ile hocalarından bu sanatı icra etmelerine izin veren "Hat İcazet Belgesi"ne sahip oldu. Yarışmalarda ödül kazananlardan ve bu kurslarda eğitim görenlerden bazıları kendi ülkelerinde bu sanatın hocalığını yapıyor. Bu çalışmalarla birlikte IRCICA dünya çapında bir "IRCICA Hattatlar Nesli" ağı oluşturmuş oldu. Ayrıca IRCICA daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Tunus, Suriye, Suudi Arabistan, Malezya, Senegal, Amerika Birleşik Devletleri, Cezayir, Katar, Kuveyt, İran gibi ülkelerde hat sanatıyla ilgili sergiler düzenlemişti.

IRCICA'dan 5 Dilde Hat Sanatı Kitabı

IRCICA ayrıca hat sanatı çalışmalarını geliştirerek bu alanda Türkçe, Arapça, İngilizce, Malayca ve Japonca olmak üzere beş dilde kitap yayımladı. İslam Hat Sanatı başlıklı bu kitabın yanında, belli başlı hat meşklerinin tıpkıbasımları ve düzenlediği hat yarışmalarının katalogları da bulunuyor. Ayrıca Uluslararası Hat Sanatı Buluşmaları kapsamında düzenlenen sergiler, paneller, geziler, festivaller ve aktiviteler ile bu sanata olan ilgiyi arttırmaya ve dünyada ilgili kurumlar ve hattatlar arasındaki iletişimi teşvik etmeye katkıda bulunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Halit Eren Tataristan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title