Haberler

İran TIR'ları İçin Yeni Tarife

Güncelleme:

Ulaştırma Bakanı Elvan, mütekabiliyet uygulaması kapsamında 10 Ekim'den itibaren İran tırlarından akaryakıt fiyat farkının tahsil edilmeye başlandığını bildirdi.

İran tarafının Türk taşıtlarına yönelik akaryakıt fiyat farkı uygulamasına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı mütekabiliyet esasına göre karşılık verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, mütekabiliyet uygulaması kapsamında 10 Ekim'den itibaren İran tırlarından akaryakıt fiyat farkının tahsil edilmeye başlandığını belirterek, "İran'ın 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarması üzerine, yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde aynı fiyat farkı bu ülkenin taşıtlarından tahsil edilmeye başlandı" dedi.

Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, Türkiye ile İran arasında yapılan karayolu taşımacılığı faaliyetleri kapsamında, İran tarafının uzun yıllardan bu yana Türk araçlarından akaryakıt fiyat farkı adı altında ücret tahsil ettiğini ifade etti.

İRAN SADECE TÜRK PLAKALI TAŞITLARDAN ÜCRET ALIYOR

İran'ı transit geçen Türk taşıtlarından 480 Euro, Tahran'a gidiş-dönüş yapan araçlardan ise 450 Euro alındığını anlatan Elvan, İran tarafının bu ücretleri sadece Türk plakalı taşıtlardan tahsil ettiğini kaydetti.

TÜRKİYE ÜCRET ALMIYORDU

Bakan Elvan, buna karşılık İran taşıtlarından Türkiye'de benzeri bir ücret alınmadığını, bunun da Türk firmaları açısından haksız rekabete sebep olduğunu belirtti. İran'dan bu ücretin kaldırılmasının istendiğini, iki ülke arasında 2013 yılında yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısında konunun gündeme getirildiğini ifade eden Elvan, bu hususun KUKK mutabakat zaptına da kaydedildiğini vurguladı.

"İRAN'IN YAPTIĞININ AYNISINI YAPIYORUZ"

Buna karşılık, konuyla ilgili hiçbir ilerleme kaydedilmemesi ve İran tarafının tutumunda ısrar etmesi üzerine mütekabiliyet esasları çerçevesinde tedbir almak zorunda kalındığını kaydeden Elvan, "10 Ekim 2014 tarihinden itibaren İran taşıtlarının ülkemize veya ülkemiz üzerinden transit olarak yapacakları taşımalarda İran'ın uyguladığı formül aynen uygulanarak İran tırlarından akaryakıt fiyat farkı tahsil edilmeye başlanmıştır" dedi. Elvan, İran tarafının 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarması üzerine, yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde aynı fiyat farkının bu ülkenin taşıtlarından tahsil edilmeye başlandığını söyledi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye İran Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (12)

mehmet öz:

bütün dünya ile sorunlu olduk büyük ustanın sayesinde.

42
44
yanıtYanıtla
DENİZLİ:

İRAN TIRLARINDAN ALIP , TÜRK TIRLARINA GERİ ÖDEME YAPIN , BİZİMKİLER ETKİLENMEMİŞ OLUR.

36
2
yanıtYanıtla
mehmet ersoy:

biraz uyanık olun. acemden bize hiç bir zaman dost olmadı. adamlar şia yı dünyaya yayma hevesinde. keşke büyük usta gibi dünyada bir iki tanede olsada dünyadaki düzen nasıl değişir.

18
7
yanıtYanıtla
karaca:

bu irandan bize dost olmaz. doğalgazı en pahalı bize satıyorlar bir türlü indirime gitmiyorlar. bizim tırların alternatif yolu var. onlaarın yok. şimdiye kadar fiatı artırmadığımız hata.

21
0
yanıtYanıtla
Serkan KISILMIŞ:

Bizim alternatifimiz var yine Gürcü Azeri hattını kullanıp gemiyle Türkmenistan''a geçerek Türkmen, Özbek Tacik taşımalarımızı yaparız. Onlar Avrupa taşımalarını nasıl yapacaklar diye düşünsün.

16
4
yanıtYanıtla
el kaddafi:

BU IRANDA DURUP DURUP TAMDA ASLANSIN DIYECEGIMIZ ZAMAN SICIYOR BUNLARDA ADAM OLMAZ

14
1
yanıtYanıtla
musti:

iran neyine güveniyor

9
2
yanıtYanıtla
mehmet özsüz:

gel sen yap Lİderliği :D

8
2
yanıtYanıtla
nakliyeci:

YILLARDIR İRAN DEVLETİ İLE SORUNLARIMIZ VAR İNŞALLAH DÜZENE GİRER İHRACAT İTHALATA FAZLALAŞIR EĞERKİ GEÇİŞ UCRETLERİ KALKARSA

4
1
yanıtYanıtla
kaya:

bu iyi birşey sorunlu olmadık sorunu çözmüşler parti destek amaçlı demiyorum haberi okuyun anlarsınız

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title