Haberler

İran Sinema Günleri başladı!

Güncelleme:

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde başlayan etkinlik dört gün sürecek


İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu ve İran İslam Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen İran Sinema Günleri kapsamında eleştirmenler tarafından "Bütçesi düşük, ama insanlığı büyük, samimi ve dürüst filmler içermektedir" ifadeleri ile tabir edilen İran sinemasından önemli filmler sinemaseverler ile buluşacak.

. Bu kapsamda dünya sinemasındaki İran sinemasının yeri görülmüş ve aynı zamanda da öğrencilerin uluslararası sinema sektöründeki bakış açılarına İran'da eklenmiş olacak. Özellikle Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü öğrencilerinin ilgiyle karşıladığı İran Sinema Haftası'nın açılışına İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, İran İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortezaifar, İade Filmi Baş Rol Oyuncusu Hamid Farokhnezhad katıldı. Açılış konuşmalarının ardından İade Filmi ile İran Sinema Haftası başlamış oldu.

Açılış konuşmasında İran sinemasının öneminden bahseden İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, "Popüler kültürün bir parçası olma ve sanatsal anlamının dışında, bugün toplumsal belleğin oluşması ve sonraki nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan sinema konusunu İran sineması bağlamında ele alıyoruz. Sinema bir ülkenin sosyo-kültürel, politik, ekonomik ve tarihi kimliğinden çok önemli detayların yer aldığı kültür aktarımının yanında kültürel değişimin de bir parçası olmuştur. Yıllarca bulunduğu coğrafyanın ve kültür hareketliliğinin çeşitli geçişlerini yaşamış bir sinema olan İran Sineması da buna en güzel örneklerden biridir. Hollywood sinemasının tüm dünyada yaygınlaşmış egemenliğine, parasal ve küresel gücüne karşılık kendi ismiyle ayakta duran ender sinemalardandır. Fakat buna rağmen birçok başarıya imza atmış olan İran Sineması bizleri etkilemeye deva edecektir" dedi.

"SİNEMA, HERKESİN KENDİNİ EN İYİ ANLATTIĞI ORTAK DİLDİR"

İAÜ'ye yapmış olduğu etkinlikten dolayı teşekkürlerini ileten İran İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortezaifar bu sayede aradaki dostluk ilişkilerinin de daha da güçlendiğini söyledi. Mortezaifer aynı zamanda, "İran ve Türkiye özellikle tarih ve sanat gibi çok fazla ortak yönleri bulunan iki ülkedir ve bu ortak kavramlar çok uzun bir tarih öncesine dayanıyor. İki ülkenin arasındaki sınır her zaman barış sınır olmuştur. Kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda olsun bütün ilişkilerimiz her zaman iyi olmuştur. Sizin de bildiğiniz gibi İran sineması dünyada birçok başarılar elde etmiştir. Türkiye'de de sinema sektörü bir o kadar gelişmiştir. Kitabı herkes okuyamaz, herkes şiir sevmeyebilir fakat herkes için kendini en iyi anlattığı dil sinema dilidir. Aydın Üniversitesi'nin yapmış olduğu İran Sinema Günleri belki iki ülke arasında yapmak istediğimiz filmler konusunda bir adım sayılabilir. Bu yüzden bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"SİNEMA, BİZLER İÇİN DOSTLUK KÖPRÜSÜDÜR"

İran Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Abdür Rıza Raşit ise amaçlarının bu tarz etkinliklerle iki ülke arasındaki kültür ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek olduğunu söyleyerek, "Bizler sinemaya dostluk köprüsü olarak bakıyoruz. Eskiden beri İran ve Türkiye komşu ülkelerdir. Bizler her zaman iki ülke arasında dostluk istemişizdir. Sinema tercüme etmeye gerek duymadığımız insanlığın ortak bir dili olmuştur. İran sinemasını İslam İnkılabı öncesi ve sonrası diye ikiye ayırabiliriz. İslam inkılabı öncesi sinemaya sadece ticari açıdan bakılıyordu fakat artık sinemaya kültür açısından bakılıyor. Bu sayede de İran filmleri artık büyük projelerde yer almaya başladı. O yüzden böyle bir çalışmayla birlikte sinema sektörümüzün önemini vurgulayan Aydın Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İran sinemasını tanımanın öğrenciler için çok faydalı olacağını düşünüyorum diyen İAÜ Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölüm Başkanı Babürhan Cörüt, "Öncelikli olarak İran sinemasının dünyada çok önemli bir yeri var. Kendine has bir film dili söz konusu. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü olarak öğrencilerimizle bu kadar güçlü bir dili olan sinemayı birleştirmek istedik. İran filmleri dünya film festivallerinden örnek almış bir sinema sektörüdür. Böylesine güçlü bir anlatım dili olan İran filmlerinden hem kültürel olarak faydalanmak hem de sinema sektöründe kariyer yapmak isteyen öğrencilerimizin faydalanması açısından çok önemli bir sinema olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu etkinliği geleneksek hale getirmeyi de planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"SİNEMANIN ÖNEMLİ BİR ANLATIM GÜCÜ VARDIR"

Cörüt aynı zamanda, "Aslında İran ve Türk sinemaları birbirlerine yakın iki kültürdür. Fakat birbirlerine bu kadar yakınken aynı zamanda birbirlerini tanımayan iki kültür olarak düşündüğümüzde sinemanın büyük bir köprü olacağını düşünüyoruz. Hem İran medeniyetini tanımak anlamında hem de İran'ın bizi tanıması anlamında önemli bir kültür alışverişi olacaktır. Çünkü sinemamın önemli bir anlatım gücü var. Sinema toplumları birbirlerine yakınlaştırmakta, değiştirmekte ve kaynaştırmakta çok büyük bir rol oynuyor. Bu etkinlik de iki farklı medeniyetin birbirini tanıması için güzel bir girişim olabilir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title