Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

ABD, İran ile nükleer bir anlaşmaya varılsa da ülkenin insan hakları sicili konusundaki endişelerini dile getirmeye devam edecek.

ABD'nin, İran ile nükleer programı konusunda anlaşmaya varılsa bile bu ülkenin bölgesel istikrara zarar veren, küresel norm ve değerlerle çelişen politikaları hakkındaki endişelerini dile getirmeyi sürdüreceği bildirildi.

ABD Siyasi İşler Müsteşarı Wendy Sherman, Syracuse Üniversitesi Moynihan Küresel İlişkiler Enstitüsü ve Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen iki günlük sempozyumda, İran ile 5+1 ülkelerinin sürdürdüğü nükleer müzakerelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Sherman, müzakereleri tehlikeye sokacak yorumlardan kaçınırken, konuşmasının büyük bölümünü İran'ın insan hakları siciline ayırdı.

İran ile nükleer anlaşmaya varılsa bile bu ülkenin bölgesel istikrara zarar veren, küresel norm ve değerlerle çelişen politikaları hakkındaki endişeleri dillendirmeye devam edeceklerini belirten Sherman, "İran'ı insan hakları ihlallerinden ve mezhepsel ayrılıkları körükleyen eylemlerinden sorumlu tutmaya devam edeceğiz" dedi.

Sherman, kendisi ve ekibinin, İran'da tutuklanan veya kaybolan Amerikan vatandaşları konusunda da "Müsteşar olarak benim için Amerikan vatandaşlarına adil davranılmasını sağlamaktan daha önemli bir şey yok. Amir Hekmati, Saeed Abedini, Jason Rezaian'ın daha fazla gecikmeden evlerine dönmelerine izin verilmelidir" yorumunu yaptı. Sherman, İran'da kaybolan Amerikan vatandaşı Robert Levinson'un da bir an önce bulunması gerektiğine dikkati çekti.

Casuslukla suçlanan Hekmati, 2011'de tutuklanarak aylarca hücre hapsinde tutulmuştu. Hekmati, Ocak 2012'de idam cezasına çarptırılarak, İran'da 33 yıl aradan sonra ölüm cezası verilen ilk Amerikan vatandaşı olmuştu.

Amerikalı Hristiyan bir papaz olan Abedini, 2012 yazından beri İran'da tutuklu bulunuyor. Abedini, İran'ın ulusal güvenliğine zarar verdiği suçlamasıyla 27 Ocak 2013'te sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri olan Rezaian ve gazeteci eşi Yeganeh Salehi ise temmuzda tutuklanmıştı. İranlı yetkililer, Rezaian ve eşinin tutuklanma nedenlerine veya nerede, ne durumda olduklarına dair herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Amerikalı özel bir detektif ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nden emekli eski bir FBI ajanı olan Levinson, Mart 2007'de İran'ın Kiş Adası'nda sigara kaçakçılığı vakasını araştırırken kaybolmuştu.

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD ile Almanya'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptıkları görüşmeler 24 Kasım'a ertelenmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Syracuse Üniversitesi Wendy Sherman Norveç İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title