Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham Açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "İran aleyhinde sarf ettiği sözlerin bir öneminin olmadığını" söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "İran aleyhinde sarf ettiği sözlerin bir öneminin olmadığını" söyledi.

Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtlayan Afham, Netanyahu'nun görüşlerinin hiçbir öneminin olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Siyonist rejimin Başbakanı'nın konuşmaları, önceki yalanlarının tekrarından ibaretti. Bu ilk de değil. Bu rejimin İran halkına düşmanlığı açık ve ortada. Artık siyonist rejimin cinayetleri tüm dünyada ifşa oldu. Bu rejimin Filistin halkına yönelik bitmeyen cinayetleri, insan hakları ihlalleri, çocuk ve kadınları öldürdüğü için her zamankinden daha fazla sınırları aşmıştır. Ziyaretler tertip edip konuşmalar yaparak, bu cinayetlerin üstünü örtemez. Siyonist rejimin Başbakanı'nın uluslararası camianın şuuruna saygı duyarak, İran hakkında yalan senaryolar üretmekten vazgeçmesi daha doğru olur."

"Medya aracılığıyla müzakere etmeyeceğiz"

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 üyesi ile Almanya'dan oluşan P5+1 grubu arasında yürütülen nükleer müzakerelere ilişkin Batı medyasında yer alan iddialara tepki gösteren Afham, müzakereler devam ettiği sürece ayrıntıları kamuoyuyla paylaşma gibi bir planlarının olmadığını belirtti.

Basında yer alan tahminleri de "teyit etmediklerini" dile getiren Afham, "Medya aracılığıyla müzakere etmeyeceğiz. Daha önce de söylediğimiz gibi, tüm konularda uzlaşma olmadan hiçbir anlaşma imzalanmayacak. Sadece tek aşamalı bir anlaşmayı kabul edeceğiz. Bunun dışında ayrıntıların açıklaması için herkesin müzakereler sonuçlanana kadar sabırla beklemesi gerekiyor" diye konuştu.

Mısır yargısının Hamas kararı

Sözcü Afham, İran'ın, Mısır yargısının Hamas hakkında verdiği kararı nasıl değerlendirdiği sorusuna ise "Hamas, Siyonist rejim karşısında mücadele eden halk direniş hareketidir. Hamas'ın çizgisi net ve açıktır. Mısırlı yetkililerin Hamas ile aralarındaki siyasi ihtilafları diyalog yoluyla çözmelerini ve böyle kararlar ile siyonist rejimin eline fırsat vermemelerini umuyoruz" yanıtını verdi.

Tahran'ın " Yemen'de siyasi çözümü" desteklediğini ifade eden Afham, tüm bölge ülkelerinden, konunun hassasiyetini göz önüne alarak, sorumluluk bilinciyle hareket etmelerinin beklendiğini kaydetti.

Yemen'e her türlü dış müdahaleye karşı olduklarını aktaran Afham, şunları söyledi:

"Yemen içerisindeki tüm grupların katılımıyla diyalog oluşturulması ve siyasi çözüm sağlanması gerekli. Bu gruplar arasında anlaşma sağlanması, ülkede barışın kalıcı olmasını garanti altına alacaktır. Bölge ülkeleri de Yemen'e müdahaleden imtina etmeli, ülkede iç diyaloğun sağlanmasına yardımcı olmalıdır."

Dış müdahalenin Yemen'deki sorunun çözümüne hiçbir katkısının olmayacağını savunan Afham, "Aksine ülkedeki durumu daha da karışık bir hale getirecektir. Dış müdahale, ülkede yeni tehlikelerin meydana gelmesiyle sonuçlanabilir" yorumunu yaptı.

"Irak'a yönelik yardımlar, danışmanlık çerçevesindedir"

İran Devrim Muhafızlarına bağlı "Kudüs Gücü" Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'taki faaliyetlerinin sorulması üzerine Afham, Bağdat hükümetine yapılan yardımların "danışmanlık" çerçevesinde olduğunu söyledi.

Ülkesinin bölgede önemli ve etkili bir güç olduğunu dile getiren Afham, "Terörist oluşumların Irak'ta hareketlenmeye başladıkları zamandan beri İran, Irak'ta danışman olarak varlık göstermiştir. Irak hükümetine teröristlerle mücadelede danışmanlık yardımında bulunmuştur. Yapılan yardımlar danışmanlık çerçevesindedir" dedi.

İran'ın bölgedeki nüfuzunun manevi olduğunu iddia eden Afham, "Bölgede önemli ve etkili bir gücüz. Bu statümüzü de bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için kullanıyoruz. Bölgede barışın olmasını istemeyen bazı güçler, İran'ın bölgedeki nüfuzu hakkında olumsuz haberler üretmenin peşinde. İran son birkaç on yıldır bölge karşısında sorumlu bir şekilde hareket ettiğini ispat etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Yemen Hamas İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title