Haberler

İran'da "Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü"

İranlılar, ABD Büyükelçiliğinin üniversite öğrencileri tarafından kuşatılmasının 35. yıl dönümününde, söz konusu ülke ile İsrail ve İngiltere'yi protesto etti.

İran'da "Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" kutlandı.

Başkent Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce İranlı, "Amerika'ya ölüm", " İsrail'e ölüm" ve "İngiltere'ye ölüm" sloganları attı.

"İran Devrimi"ne rehberlik eden Ayetullah Humeyni'nin "ikinci devrim" olarak adlandırdığı kuşatmanın yıl dönümünün Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği Muharrem ayının onuncu günüyle aynı tarihe denk gelmesi nedeniyle törende ABD ve İsrail karşıtı sloganların yanı sıra mersiyeler okundu ve Hazreti Hüseyin için matem tutuldu. Yağışlı havaya rağmen yoğun katılımın gerçekleştiği törende ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Kutlamalara katılan Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Seyyid Ziyai Haşimi, burada yaptığı açıklamada, 35 yıl önce yaşanan ABD Büyükelçiliği baskınına değinerek, "Geçmişte bağımsız bir nizam kurmak için zulme ve baskıya boyun eğmeyen gençlerimiz gibi bugün de gençlerimiz, buraya gelerek o yolu sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirmektedir" ifadelerini kullandı.

"Nükleer müzakereler"

Nükleer müzakereler kapsamında ABD'nin de yer aldığı "5+1 ülkeleri"yle yapılan görüşmeleri değerlendiren Haşimi, şunları kaydetti:

"Kimle görüşülürse görüşülsün önemli olan hak ve batılın farkında olmaktır. Bizim için önemli olan zulüm ve baskının olup olmadığıdır. ABD veya halkı, kim olursa olsun, İran halkının haklarına saygı duyulmasını istiyoruz. İran halkı, yetkilileri ve ülke adına müzakereleri yürütenler, bunun bilincinde. İran halkının haklarının alınmadığı ve İran halkına zulmedildiği bir müzakere hiçbir zaman kabul edilmez."

Törene katılan birçok  İranlı da geçen sürede hiçbir şeyin değişmediğini savunarak, ABD Büyükelçiliğinin tekrar açılmasını istemediklerini" dile getirdi. "Devrim Lideri Ayetullah Humeyni tarafından büyük şeytan olarak adlandırılan ABD'nin hala aynı çizgide olduğunu ve İslam düşmanlığı yapmaya devam ettiğini" savunan İranlılar, ülkeleri ve ABD arasında nükleer faaliyetlere ilişkin devam eden müzakerelere olumlu bakmadıklarını anlattı.

"Irak - İran savaşında ölen 45 askerin cenazesi"

Öte yandan İran-Irak savaşı sırasında ölen ve birkaç gün önce ülkeye getirilen 45 askerin cenazesi de kutlamanın yapıldığı alana getirilerek, "Veda töreni" düzenlendi. Daha sonra araçlarla "Matem törenleri"nin yapıldığı İmam Hüseyin Meydanı'na götürülen cenazelere, kalabalık bir grup tekbirlerle eşlik etti.

Askerlerin cenazeleri daha sonra toprağa verilmek üzere memleketlerine uğurlandı.

İran'da 4 Kasım 1979 tarihinde, ülkede "casus yuvası" olarak adlandırılan ABD Büyükelçiliği, üniversite öğrencileri tarafından kuşatılmış, bazı elçilik çalışanları rehin alınmıştı. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kopmuştu. Söz konusu gün "13 Aban Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" adı altında her yıl kutlanıyor. - İran

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsrail İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title