Haberler

Iraklı Sığınmacıların Buruk Bayramı

Irak’ta çatışmalar nedeniyle evinden, barkından olan yüzbinlerce insan bayrama buruk giriyor Çadır kampta bayrama girecek olan Iraklı sığınmacılar, ilk defa bir bayrama bu kadar hazırlıksız yakalanıyor.

Irak'ta çatışmalar nedeniyle evinden, barkından olan yüzbinlerce insan bayrama buruk giriyor.

Çadır kampta bayramı idrak edecek olan Iraklı sığınmacılar, ilk defa bir bayrama bu kadar hazırlıksız yakalanıyor. Bu sefer ne bekledikleri misafirleri, ne de ikram edecekleri bir şeyleri var.

Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Hazer Kampı'nda büyük bir insani dram yaşanıyor. Çölün ortasında toz toprak üzerine kurulan derme çatma çadırlarda kalan aileler, evlerinden uzakta, ramazan bayramına girecekler. Annelerin bayram hazırlığı çadırın önünü temizlemekten ve çocuklarını taşıma suyla yıkamaktan ibaret. Babalar ise çaresiz, bu sefer ne bayram şekeri alabildiler ne de çocuklarına bayramlık elbise.

Kamptaki kötü şartlar aileleri zorluyor. Bez çadırlar, 50 dereceyi bulan sıcaklardan çocukları koruyamıyor. Çocuklar, sürekli kamp alanındaki muslukların altına girerek, serinlemeye çalışıyor. Bebeklerin, minik bedenleri de sağlıksız ortamı kaldıramıyor. Pek çoğu hasta. Her gün onlarca bebek, Erbil Devlet Hastanesi'ne tedaviye götürülüyor.

Kızılay devreye girdi

Kamptakilerin çoğunu Telaferli Türkmen aileler oluşturuyor. Bu aileler, dışarıdan gelen yardımlarla ayakta duruyor. Çatışmaların başladığı günden beri ailelerin yaralarını saran Türk Kızılay'ı, bayramda da sığınmacı aileleri unutmadı. Türkiye halkının gönderdiği 16 tırlık yardım malzemesini Erbil'e ulaştıran Kızılay, bayramın ilk günü Hazer ve diğer kamplarda kalan ailelere gıda, temizlik malzemesi ve battaniye yardımı yapacak. Kızılay, kadınlara ve çocuklara da ayrıca bayramlık elbise dağıtarak, bir nebze olsun yüzlerinin gülmesini sağlayacak.

Suriyeli sığınmacılar da buruk

Öte yandan Irak'ta kalan yaklaşık 250 bin Suriyeli sığınmacı da çadır kamplardaki bir yılını geride bıraktı. Geçen yıl Temmuz ayından itibaren Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarına gelen Suriyelilerin, kampta kalanı da evlerde oturanı da Irak'ta umduğunu bulamadı. Şartların ağırlığı ve pahalılık nedeniyle yeni bir hayat kuramayan Suriyeliler, ülkelerine dönmek için iç savaşın bitmesini bekliyor. Suriyeli sığınmacılar, dışarıda geçen ikinci ramazan bayramlarına bu sefer karınca kararınca biraz hazırlık yapabildiler. Kevirgosk, Dareşekran ve Kuştepe kampında kalan aileler, çocukları için Erbil'in ucuz pazarlarında bayramlık elbiseler aldılar. Ancak Suriyeli aileler, bir sonraki bayrama evlerinde girmek istiyor.

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların saldırılarından sonra binlerce Iraklının, ülke içinde evlerinden olması, Suriyeli sığınmacıları olumsuz etkiledi. Iraklı sığınmacılar nedeniyle Suriyelilere gelen yardımlarda azalma başladı. Uluslararası camianın ve Birleşmiş Milletlerin yardımlarda yetersiz kalması, insani durumun her geçen gün kötüye gitmesine neden oluyor.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Kızılay Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title