Haberler

Iraklı Kürt İmamlar da Silahlandı

Güncelleme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde cami imamları da IŞİD terör örgütüne karşı silahlarını eline alarak cepheye koştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), cami imamları da IŞİD terör örgütüne karşı silahlandı.

Erbil- Musul yolunda Peşmerge ile IŞİD arasındaki Hazer sınır noktasına gelen imamlar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, gönüllü olarak silahlı güce katılmak istediklerini dile getirdi.

Silahlı imamlara liderlik eden Bestore köyü cami imamı Halis Kavani, aynı zamanda bölgede önemli bir İslam alimi olarak biliniyor. Kavani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komşu köylerdeki 10 din adamıyla Peşmergeye destek vermeye geldiklerini söyledi. Kavani, kendileri dışında onlarca imam arkadaşlarının daha IŞİD'e karşı savaşmak için yola çıktığını aktardı.

IŞİD vahşetine karşı evde oturmayı gururlarına yediremediklerini belirten Kavani, "Vatanımızı, namus ve şerefimizi savunmak için canımızı feda etmeye hazırız. Bunu da kutsal bir dini görev olarak kabul ediyoruz. Allah'ın ayetleri ve Peygamberimizin hadislerine göre IŞİD terör örgütüne karşı savaş, gücü yeten bütün Müslümanlara vaciptir" dedi.

Kavani, IŞİD militanlarının eylemleriyle sadece İslama ve Müslümanlara zarar verdiğine dikkati çekerek, "Cephelerde IŞİD militanlarını öldürenlerden Allah razı olsun. Çünkü onlar, sözde İslam adına insanların başını kesiyor. Şehirleri yağmalıyor ve viraneye çeviriyorlar" diye konuştu.

İmam Ali Hacı Ömer de Peşmergenin bu zor günlerinde yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz din adamları olarak Peşmerge kardeşlerimize desteğe geldik. Savaş söz konusu olduğunda bütün erkeklerin, ellerine silahı alıp cepheye gitmesi gerekir. En ön safta IŞİD militanlarıyla çarpışmaya hazırız. Biz din adamıyız. Sözde İslam Devleti halifeliği ilan eden IŞİD'in, Müslümanlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Müslüman, masum insanları öldürmez. İslam da başka din mensuplarına karşı hoşgörü vardır. Fakat bunlar, kendi fikirlerinde olmayan herkesi ölümle tehdit ediyor. Cehaletleri dibe vurmuş bu insanlar, Irak halkına ne verebilir."

- IŞİD'in saldırıları

Terör örgütü IŞİD, 6 Haziran'da Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirdikten sonra Anbar, Selahaddin ve Diyala vilayetlerinde etkinliğini artırdı. Telafer'i 16 Haziran'da kontrolüne almasının ardından ilerlemesini durduran IŞİD, Bağdat'a saldırması beklenirken Kürt bölgesine yöneldi. IŞİD, ilk olarak Yezidi nüfusun ağırlıkta olduğu Sincar (Şengal) ilçesini 3 Ağustos'ta ele geçirdi. Örgüt, kısa sürede Hristiyanların yaşadığı Musul'un Hamdaniye ilçesi ile çevresindeki kasaba ve köyleri de kontrolüne aldı. IŞİD, böylelikle kuzeybatı yönünde Erbil'e 45 kilometreye kadar yaklaştı.

IŞİD, en son Güver nahiyesini alarak Erbil'in 60 kilometre güneyinde bulunan Kürt nüfusunun yoğun olduğu Mahmur ilçesine yöneldi. Halkın boşalttığı ilçedeki çatışmalar sürüyor. Kürtler, IŞİD'e karşı bin 50 kilometrelik sınır hattı boyunca savunma hatları oluşturdu. Peşmergenin kontrolünde bulunan petrol zengini Kerkük'ün düşmemesi için kentte kırmızı alarm durumuna geçildi. Kentin güney sınırlarına askeri yığınak yapıldı.

Örgütün, Irak ordusundan ele geçirdiği güçlü silahlar sayesinde kısa sürede birçok bölgeyi ele geçirdiği belirtiliyor. Musul'da Irak ordusunun tüm askeri teçhizatı bırakıp kaçması üzerine IŞİD, 6 tümene ait ve ABD'nin hibe ettiği modern ağır silahlar ile zırhlı araçlara sahip oldu. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Musul Erbil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title