Haberler

Irak'taki Türkmenlerin Durumu

Irak'taki Türkmenler, Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olması durumunda haklarının yasal bir şekilde garanti altına alınması için anayasa çalıştayı düzenledi.

Irak'taki Türkmenler, Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olması durumunda haklarının yasal bir şekilde garanti altına alınması için anayasa çalıştayı düzenledi.

Kerkük kent merkezinde bir araya gelen Türkmen parti temsilcileri "Kerkük Bölgesi Anayasası" adı altında bir çalıştay düzenleyerek, Kerkük ilindeki haklarının yasal bir şekilde korunması ve garanti altına alınması üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olup, federe bir yapıya kavuşması için 2006 yılından bu yana böyle bir proje üzerinde çalışılıyor. Baas Rejimi'nin devrilmesinden sonra, Kürtlerin kent üzerinde kurmak istediği idari ve siyasi egemenliğinden kurtarmayı planlıyoruz." dedi.

Türkmenlerin, Kürtlerin asimilasyonlarına maruz kaldığını ve her geçen gün Kerkük kentindeki etkisini yitirdiğini belirten Turan, şunları kaydetti:

"Uzun bir süredir Kerkük'ün federe bir yapıya sahip olması projesini gündeme getirmemizin asıl nedeni, Kürtlerin Türkmenlere yönelik uyguladığı asimilasyonun önüne geçmektir. Her ne kadar adalet ve eşitlikten bahsedilse de bugün neredeyse tüm idari görevler Kürtlerin elinde. Siyasi ittifaklara göre Kerkük İl Meclis Başkanı ve Kerkük İlçe Meclis Başkanı görevleri Türkmenlerin hakkı olsa da, görevi üstlenmeleri engelleniyor. Bu yüzden haklarımızın anayasal çerçevede garantiye alınması için bu projeyi benimsiyoruz."

Türkmeneli Partisi Başkanı Rıyaz Sarıkaya ise söz konusu projenin hayata geçirilmesi konusunda kararlı olduklarının altını çizerek, bir Türkmen bölgesinin kurulması için mücadele edeceklerini söyledi.

Irak'taki Türkmen bölgelerinin başka yönetimlerin egemenliğinde olduğunu belirten Sarıkaya "Kerkük özel bir statü kazanması halinde, diğer bölgelerimizin kurtarılması için de örnek teşkil edecektir. Kürtler kadar büyük hedefimiz olmasa da, kendi bölgemizi kurmak için önce Kerkük'teki idari haklarımız daha sonra da Musul, Telafer ve Diyala'daki bölgelerimiz için adımlar atacağız." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Turan Sarıkaya Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title