Haberler

Irak'taki Suriyeli Sığınmacılar, Festival Düzenledi

Güncelleme:

Süleymaniye kentindeki Suriyeli sığınmacılar, kültürlerini yaşatmak ve ülkelerindeki iç savaşa dikkat çekmek için festival düzenledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki Suriyeli sığınmacılar, kültürlerini yaşatmak ve ülkelerindeki iç savaşa dikkat çekmek için festival düzenledi.

Tawar Konferans Salonu'nda düzenlenen "Zeytin ve Aydınlar Festivali'nin" açılışını Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Merkez Yürütme Kurulu Sekreteri Adil Murat, Şair Mehmet Emin Pencevin ile Suriyeli sanatçılar yaptı. Sığınmacıların ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde, Suriyeli ressamların tabloları ile el ürünü eşyalarından oluşan eserler sergilendi.

Hayat devam ediyor

Gazeteci Ali İzzet, Suriye'deki soruna dikkat çekmek ve kültürlerini yaşatmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, "Festivale Afrin'in simgesi olan zeytin ismini verdik. Çünkü zeytin, yeşildir yani canlıdır. Biz de hayatın devam ettiği mesajını vermek için bu ismi seçtik" dedi.

3 gün sürecek festivalde, Suriyeli siyasetçi ve aydınların katılacağı tartışma oturumlarının yapılacağını aktaran İzzet, "Ayrıca birçok ses sanatçımız halka konser verecek. Şiir dinletisi ve tiyatro gösterisi yapacak. Amacımız buradaki vatandaşlarımızın dayanışma içinde olmasını sağlamak. Biraz da moral olsun istiyoruz" diye konuştu.

-"Esadı sanatla yeneceğiz"

Festivalin en ilgi çeken bölümü ise karma resim ve fotoğraf sergisi oldu. Suriye'nin tanınmış sanatçılarına ait tabloların yer aldığı sergide, göç eden ressamların eserleri de dikkat çekti. Ressam Firas İzzet İbrahim, yaşadığı zorluklara rağmen sanatından vazgeçmediğini söyledi. Ülkesine olan özlemini ve yaşanan dramı resmettiğini dile getiren Firas, "Biz, Esed'i sanatla yeneceğiz" ifadesini kullandı.

Foto muhabiri Sipan Efrin'in, Suriye'deyken çektiği, kör bir kadının evinin duvarına astığı oğluna ait hatıra bisikletin tekerleklerini gösteren fotoğraf ise sergiyi gezenlerin yoğun ilgisini çekti. Yaşlı ve yalnız yaşayan kadının, oğluna ait tek hatıranın o bisiklet olduğunu anlatan Sipan Efrin, şunları söyledi:

"O manzarayı unutamıyorum. Kırık dökük bir evde yaşlı ve yalnız, üstelik gözleri görmeyen bir kadın ve her şeyi oğluna ait olan o bisiklet. Duvara asılmış bisikletin tekerleri adeta bir çift göz gibiydi  Suriye'den gelirken beraberimde getirdiğim bir kaç fotoğraftan biriydi. Hatıra olarak buna yer vermek istedim."

"Zeytin ve Aydınlar Festivali'nin" iki gün daha devam edeceği belirtildi. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Dünya

Merkez Yürütme Kurulu Süleymaniye Suriye Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title