Haberler

Irak'taki Çatışmalar

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından 40 gün bu kentteki manastırda kalan rahip Yusuf: "IŞİD militanları, ilk başta manastır kapısına gelerek bize zarar vermeyeceklerini bildirdi.

Irak'ın Musul kentinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki grupların eline geçmesinin ardından buradaki tarihi Mar Behnam Manastırı'nda 40 gün geçiren rahiplerden Yakup Yusuf, yaşadıklarını anlattı.

Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, militanların, Musul'u ele geçirmesinin ardından manastırdaki rahipler olarak ailelerini başka bölgelere gönderdiklerini belirtti.

Kendilerinin ise manastırda kalmaya devam ettiğini aktaran Yusuf, "IŞİD militanları, ilk başta manastır kapısına gelerek bize zarar vermeyeceklerini ve canlarımızın kendi korumalarında olduğunu bildirdiler. Yezidiler gibi bize direkt saldırmadılar. Ancak işgalden 40 gün sonra bize Müslüman olma, haraç verme ya da bölgeyi terketmek şeklinde 3 şart sundular. Üçüncü şıkkı tercih etmemiz üzerine yarım saat içinde Musul'u terketmemizi istediler" dedi.

Hiçbir eşya almadan, apar topar çıkmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Yusuf, "Ayrılırken manastırın 400 kapısına ait 60 anahtarı, IŞİD militanlarına vermek zorunda kaldım. Anahtarları verirken içim acıdı. Örgütün bu kadim yapıya ve içindeki eşyaya zarar vermesinden korkuyorum" diye konuştu.

IŞİD'in, Hristiyanların aksine inançları farklı olan Irak'taki Yezidilere daha acımasız davrandığına dikkati çeken Yusuf, "Bize en azından bir tercihte bulunma hakkı sundular. Fakat Yezidiler için böyle bir durum söz konusu olmadı. Çoğu zaman onları direkt öldürmek suretiyle cezalandırdılar" ifadesini kullandı.

Manastırdayken günlük ihtiyaçlarını karşılamak için Hamdaniye kasabasına gidip geldiklerini, bazen de Sünni Arap komşularının kapılarına yemek bıraktığını anlatan Yusuf, kendilerine yemek getiren ailelere manastır çeşmesinden su verdiklerini kaydetti.

Hali hazırda Süleymaniye kentindeki Mar Yusuf Kilisesi'nde kalan rahip Yakup Yusuf, kilisede barınan sığınmacılara da yardım etmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

Tarihi kaynaklara göre 4. yüzyıldan kalan Mar Behnam Manastırı, Hristiyanlık'ta "hac yeri" sayılan önemli bir kutsal mekan olarak kabul ediliyor. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Süleymaniye Musul Irak Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title