Haberler

Irak'ta Türkmen Basınının 104'üncü Yıl Dönümü

Irak'taki Türkmenler, kendilerini temsil edecek günlük gazete çıkarmak istiyor.

Irak'taki Türkmenler, kendilerini temsil edecek günlük gazete çıkarmak istiyor.

Türkmen basının 104'üncü yıl dönümü kapsamında Erbil'de tören düzenlendi. Törende konuşan Irak Milli Türkmen Partisi Üyesi Cemal Şam, Türkmenlerin ilk özel gazetesinin 1911 yılında Bağdat'ta çıkarıldığını söyledi.

Sonraki yıllarda Türkmen siyasi hareketlerince yazılı sayılabilecek çok sayıda yayın çıkarıldığını aktaran Şam, "Fakat bu gazeteler uzun soluklu yayına devam edemediler. Çünkü her biri, farklı parti ya da fikre hizmet için çıkarılıyordu ve bir süre sonra maddi sıkıntılardan dolayı kapanıyordu" dedi.

Söz konusu durumun günümüzde de devam ettiğini anlatan Cemal Şam, şöyle konuştu:

"Bugün de farklı kentlerde değişik siyasi partilerce çıkarılan haftalık veya aylık çok sayıda yayınımız bulunuyor. Ancak bunlar, gündemi sonradan aktardıkları için çok etkili olamıyorlar. Onlar da zamanla kapanacaklar. Çünkü hiçbirinin maddi gücü bir gazete çıkarmaya yetmez. Hangi partiye mensup olursa olsun bütün Türkmenlerin bir araya gelip, günlük yayınlanan bir gazete konusunda somut bir adım atmasını istiyoruz. Günlük dağıtılan gazete, okuyucu bulacak ve az da olsa kendi giderlerini karşılayabilecek. Bütün Türkmen kardeşlerime sesleniyorum. Birlik olup, bu adımı atalım."

Şam, hiçbir diktatörün, tarihini, dilini ve kültürünü koruyan bir milleti yok edemeyeceğini vurgulayarak, "Geleneğimizi ve dilimizi yaşatmak için kültürel konularda birlik olmamız gerekiyor. Herkes tarafsız bir şekilde bu konuya katkı sağlamak için adım atmalıdır" diye konuştu.

Türkmen Kültürü Erbil Şubesi Müdürü Ümit Halifan da Türkmen basınının 104'üncü yıl dönümü kutlamasının güvenlik nedeniyle Kerkük yerine Erbil'de yapıldığını belirtti.

Irak'ta 104 yıl önce 24 Şubat'ta Türkmenlerin ilk gazetesi "Havadis" gazetesinin yayın hayatına başladığını hatırlatan Halifan, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizlerin işgaliyle söz konusu yayınının durdurulduğunu ifade etti.

Halifan, Türkmenlerin maddi ve manevi açıdan gelişmek için çaba sarf etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Asırlar önce çabalayan atalarımızı örnek alarak çalışmalıyız. Onlar, tarihin zor dönemlerinde birçok başarıya imza atmış. Böyle bir toplantıda bütün Türkmenleri bir arada görmek isterdik. Maalesef tüm davetlerimize rağmen katılım çok az. Bir arada olalım ki herkes Türkmenlerin gücünü görsün. Basın konusunda da aynı şey geçerli. Bu konuda birlikte hareket ederek çok güzel işler başarabiliriz. Siyaseti işin içine koymadan hareket etmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Erbil Valiliği Meclis Üyesi İmad Rıfat ise Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de en fazla nüfusa sahip ikinci milletin Türkmenler olduğunu söyledi. Rıfat, Kürt bölgesinde Türkmence yayın yapan bir gazete ve televizyonun kurulması için yerel hükümetin kendilerine yardımcı olmasını istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Erbil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title