Haberler

Irak'ta Sular Durulmuyor

Güncelleme:

Erbil yönetimini temsil eden heyet ile merkezi yönetimden ara bulucular Irak Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya geldi.

Irak Milli Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi'nin, merkezi hükümet ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginliği sona erdirmek için başlattığı girişim çerçevesinde Erbil yönetimini temsil eden heyet ile merkezi yönetimden ara bulucular Irak Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de katıldığı görüşmelerde, Irak Milli Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Şii Koalisyonu kurmaylarından Ahmed Çelebi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürt heyetinden Berham Salih, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Polit Büro Sekreteri Fadıl Mirani ve diğer Kürt yetkililer hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ülkedeki siyasi durumun değişik açılardan ve ülkedeki krizin sona erdirebilecek yöntemlerin ele alındığı belirtildi. Görüşmeye ev sahipliği yapan Talabani, herkesin mevcut krizi sona erdirme bilincinde olması ve sorunları çözmek için anayasal prensip ve siyasi taraflar arasındaki ittifaklar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Görüşmede, "Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, ihtilaflı bölgelerde gerginliğe sebep olan Irak ordusu ve peşmerge güçleri yerine yerel polis kuvvetlerinin bulundurulması yönündeki Nuceyfi'nin önerisini kabul etmesi ve Başbakan Maliki'nin bu konudaki cevabının" ele alındığı belirtildi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ortak basın toplantısı düzenleyen Maliki, "Bu ihtilaflı bölgelerdeki güvenlik, oluşturulacak ortak bir güç tarafından idare edilir. ya da bu bölgeler o bölgelerin insanları tarafından korunur ve idaresi bağlı oldukları illerin valiliğine bağlı olur. Bu son seçenek en kabul edilebilir" dedi.

Bölgesel Kürt yönetiminden cevap beklediklerini ifade eden Maliki, "Erbil ile Bağdat arasındaki sorunun, askıda kalan tüm sorunları çözmeyi taahhüt eden anayasayla çözülmesi gerekir" diye konuştu.

Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Mesut Barzani'nin, ihtilaflı bölgelerde Irak ordusu ve peşmerge güçleri yerine yerel polis kuvvetlerinin konuşlandırılması önerisini kabul ettiğini söylemişti.

Muhabir: Nazmi Akyol / Samet Doğan

Yayıncı: Tarkan Demir - BAĞDAT

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Usame Nuceyfi Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title