Haberler

Irak'ta Peşmerge ile Şii Türkmen Milislerin Çatışması

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Tuzhurmatu'daki Peşmerge ile Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi arasındaki çatışmalara terör örgütü PKK militanlarının da dahil olduğunu ileri sürerek, "PKK'nın Tuzhurmatu'daki varlığı ve özellikle bu ortamda görünmesi ile ilgili Kürt partilerinden ciddi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Tuzhurmatu'daki Peşmerge ile Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi arasındaki çatışmalara terör örgütü PKK militanlarının da dahil olduğunu ileri sürerek, "PKK'nın Tuzhurmatu'daki varlığı ve özellikle bu ortamda görünmesi ile ilgili Kürt partilerinden ciddi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tuzhurmatu'da 2003'ten bu yana her türlü şiddet olaylarının yaşandığını ifade ederek özellikle DAEŞ'e yönelik operasyonlar nedeniyle silahlı güçlerin toplanma merkezine dönüştüğünü söyledi.

Tuzhurmatu'daki silahlı grupların karmaşık bir yapı arz ettiğini dile getiren Salihi, "Olaylar sıradan değil perde arkasında önemli oyunlar var. Kuvvetler arası çekişmenin yanı sıra nüfuz genişletme hedefi de var. Kürt partileri arasındaki yarışın özellikle Sincar olaylarından sonra ortaya çıkması düşündürücüdür. Olan Türkmenlere ve Türkmen coğrafyasına oluyor" açıklamasında bulundu.

"Tuzhurmatu'da PKK'lılar da vardı"

Bölgedeki terör örgütü PKK militanlarının da Tuzhurmatu'daki olaylara müdahil olduğunu iddia eden Salihi, "PKK'nın böylesi ağır bir çekişmede yer alması kafalarda soru işareti oluşturuyor. İlçeye yabancı ve kirli eller bulaştı. Olayın şiddetini artırmak isteyenler oyunlarını oynadılar. PKK'nın Tuzhurmatu'daki varlığı ve özellikle bu ortamda görünmesi ile ilgili Kürt partilerinden ciddi bir açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

"Anlaşmanın içi boş"

Erşet Salihi, olayların üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Bağdat'ın gelişmelere sessiz kaldığını ileri sürerek, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı'ndan hiçbir tepkinin gelmediğini savundu.

Şii siyasi bloğunun da pasif kaldığını aktaran Salihi, taraflar arasında yapılan ateşkes anlaşmasının da kalıcı olmayacağını öne sürerek, "Şii siyasi partiler bu zor süreçte Tuzhurmatuluların yanında olmadılar. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya rağmen ilçedeki durumun eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum. Ne yazık ki  yapılan anlaşmanın içi boştur. Bu anlaşma, sadece akan kanın durması için  silahlı güçler arasında yapılan bir mutabakattır" değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmada Irak Türkmen Cephesi ve diğer siyasi tarafların olmadığına işaret eden Salihi "Bu sağlam ve uzun vadeli bir adım değildir. Siyasi taraflar henüz bu konuda adım atmış değil. Tuzhurmatulular, kısa bir sürede çok kan kaybetti" dedi.

"Çatışmalar güç hakimiyetinden kaynaklı"

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da çatışmaların mezhepsel kavgadan ziyade bölgedeki güç hakimiyetinden kaynaklandığına işaret ederek "Tuzhurmatu ve çevresinde meydana gelen olaylardan en çok Türkmenler zarar görüyor. Bu planlar eski bir geçmişe sahiptir. Sadece bir kıvılcıma ihtiyaç vardı" diye konuştu.

Irak'ta artık güç ve silah hakimiyeti olduğuna vurgu yapan Maruf, "Türkmenler, merkezi hükümetin onayı ve desteği ile kendi bölgelerinde silahlı güçlerini oluşturmalılar. Bugün Irak'ta hangi millet ya da siyasi partinin kendine ait silahlı gücü yok? İktidardaki siyasi parti de böyle bir olanağa sahiptir. Türkmenler varlıklarını ancak bu şekilde sürdürecekler" ifadelerini kullandı.

Olaylara art niyetli çevrelerin de karıştığını dile getiren Maruf, "Çatışmalarda ölen bazı kişilerin, Peşmerge ve Haşdi Şabi gücü kayıtlarında olmadığı ortaya çıktı. Ölülerin kime ait olduğu bilinmiyor. Bu yüzden Tuzhurmatu olayı bilindiğinden daha derin bir arka plana sahiptir" ifadelerini kullandı.

Peşmerge güçleriyle Haşdi Şabi'ye bağlı Şii Türkmen milisler arasında Tuzhurmatu'da çıkan çatışmalarda 17 kişi ölmüştü. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, çatışmaların önlenmesi için bölgede "kriz yönetimi" oluşturmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sincar Dağı Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title