Haberler

Irak'ta Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu resmen başladı Irak Parlamentosu, Irak Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenlerin özgeçmişlerini ve başvuru dilekçelerini meclise göndermesini istedi Cumhurbaşkanlığı adayını açıklaması beklenen KYB'de, Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih ve Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in ismi öne çıkıyor.

Irak Parlamentosu, Irak Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenlerin özgeçmişlerini ve başvuru dilekçelerini meclise göndermesini istedi.

Irak Parlamentosu iletişim ofisinden yapılan açıklamada, Irak Anayasası'nın ilgili maddesine göre cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenler için başvuruların başladığı duyuruldu. Açıklamada adayların özgeçmişleriyle dilekçelerini en geç 20 Temmuz'a kadar meclise ulaştırmaları istendi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için istenen bazı şartlarla ilgili, "Adaylığa başvuracak kişi ve babası Iraklı olmalı. 40 yaşını doldurmalı. İyi bir siyasi tecrübeye sahip olmalı. Üniversite mezunu ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalı" denildi.

İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri, " Irak'ta 2003'te siyasi taraflar arasında yapılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı  Kürtlerindir. Kürtler de bu makamı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) verdiler" dedi.

-Adaylık için Salih ve Kerim öne çıkıyor

Öte yandan KYB yetkilileri, 20 Temmuz Pazar gününe kadar cumhurbaşkanı adaylarını açıklayacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı adayı için KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih ve Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in ismi öne çıkıyor. Partililerden edinilen bilgilere göre KYB Politbüro Üyesi ve Celal Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmet, Necmettin Kerim'in adaylığını destekliyor. Ancak bazı partililer, başbakanlık tecrübesi olan Berhem Salih'in, Irak cumhurbaşkanlığı makamını daha iyi temsil edeceğini dile getiriyor. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title