Haberler

Irak, Sığınmacılar İçin Uluslararası Yardım İstiyor

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Mutlak, sığınmacılara yardım için ihtiyaç duydukları 5 milyar doların temini için uluslararası destek istedi.

Irak'taki sığınmacıların sorunu, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, bakanlar ve yabancı ülke temsilcileriyle Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin katıldığı toplantıda ele alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre toplantıda Irak'taki 2 milyon 400 bin sığınmacının durumu görüşüldü.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına yer verilen Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, sığınmacıların sayısının yüksekliği ve ülkenin ekonomik krizde olması nedeniyle yardımlarda zorlandıklarını belirterek, dost ülkelerden daha fazla destek beklediklerini dile getirdi.

BM yetkilileriyle sığınmacılara yardım için bir plan hazırladıklarını aktaran Mutlak, söz konusu planın uygulanması için 5 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Irak'ın tek başına bu miktarı karşılamayacağına işaret eden Mutlak, kaynağın temini için uluslararası destek istedi.

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari de petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle Irak'taki ekonomik krizin daha da derinleştiğine dikkati çekerek, "Irak hükümeti, bu yıl sığınmacılar için 770 milyon dolar harcadı. Ancak sığınmacıların insani şartlarının düzeltilmesi için daha fazla mali kaynağa ihtiyaç var. Dost ülkelerin temsilcilerinden ricamız, kendi hükümetlerini daha fazla yardım için teşvik etmeleridir" ifadelerini kullandı.

İnsanların evine dönmesinin kalıcı çözüm olduğunu vurgulayan Zebari, bunu sağlayacak şartların oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Göç ve Göçmenler Bakanı Casim Muhammet; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Planlama Bakanı Ali Sindi ile BM Irak Özel Temsilcisi Yardımcısı Caklin Badgurk ve Bağdat'taki büyükelçiler de toplantıda hazır bulundu.

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonucu ülke içinde yer değiştirenlerin yanı sıra Suriye'den gelen yaklaşık 300 bin sığınmacı bulunuyor. - Bağdat

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Salih Mutlak Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title