Haberler

İpekyolu, Türkiye'yi Büyütecek"

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Çin Hükümetinin, yeniden canlandırmak istediği İpekyolu'na ilişkin başlatılan projeye ilk etapta 5 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, bu konuda hedeflenen yatırımın çok daha büyük olduğunu, hayata geçtiğinde Türkiye'nin önemli oranda fayda sağlayacağını kaydetti.

SEYHAN KIRICI - Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Çin Hükümetinin, yeniden canlandırmak istediği İpekyolu'na ilişkin başlatılan projeye ilk etapta 5 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, bu konuda hedeflenen yatırımın çok daha büyük olduğunu, hayata geçtiğinde Türkiye'nin önemli oranda fayda sağlayacağını kaydetti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi de olan Yırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in 2 bin yıl önce kullanılan İpekyolu'nu canlandırmak istediğini söyledi.

Çin'in daha az kalkınan batısını geliştirmek amacıyla böyle bir çalışma içine girdiğini anlatan Yırcalı, DEİK olarak da Türkiye'nin üzerinde önemle durduğu bu konuda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Bu yolun Pekin'den başladığını, Hindistan, Pakistan, Ermenistan, Gürcistan'dan Türkiye'ye ulaştığını dile getiren Yırcalı, "Bizden sonra da gemiyle Marsilya'ya gidiyor ve buradan da ticaret bütün Avrupa'ya yayılıyormuş. Diğer bir yol ise güneye gidiyor. Ortadoğu, Arap ülkelerinden Afrika'ya ulaşıyor. Çin, bu yolu ve ticareti yeniden canlandırmak istiyor. Çin Hükümeti, bu yol için başlatılan projeye ilk etapta 5 milyar dolarlık bir yatırım yapıyor. Aslında hedeflenen yatırım çok daha büyük. Buradaki zorluk, güzergah üzerindeki, ticaret içindeki bütün bu ülkelerin demir, deniz ve karayollarını, gümrüklerini standart hale getirilmesi lazım. Bu ülkelerin çoğu geri kalmış ve terörün olduğu yerler. Yol, iki yerden geçiyor bir Hazar Denizi üstünden diğeri altından. Hazar Denizi üstünden geçirmek istemek istemiyorlar çünkü Rusya'ya gidiyor. Altından geçirmek istiyorlar. Altından geçirince de Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye giriyor işin içine ve buradan Avrupa ve İsrail'e götürmek istiyorlar. Çünkü İsrail'e güveniyorlar. Oradan da Afrika'ya. Bu bizim içinde önemli. Bu mallar bize gelecek ve bizden geçecek" ifadelerini kullandı.

Bu konuyla ilgili "Uluslararası İpekyolu Odası" kurulduğunu ve bunun yönetim kurulu üyesi olduğunu aktaran Yırcalı, bu odada birçok ülkenin temsilcisinin bulunduğunu söyledi.

"Türkiye'nin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor"

Hong Kong'da toplantısını yaptıklarını ifade eden Yırcalı, "İpekyolu, önümüzdeki 10 sene içinde çok önemli hale gelecek. Türkiye'nin de Uzakdoğu'ya daha kolay açılmasından dolayı önemli. Biz malları, Uzakdoğu'ya karadan yollayamıyoruz. Denizden gönderiyoruz. Süveyş Kanalı yanına bir kanal daha yapıldı. Buradan daha ağır tonajlı gemiler geçiyor. Biz Hindistan'a gönderdiğimiz malları oradan geçiriyoruz. Çok uzun vakit alıyor ve tehlike var. İpekyolu, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini ilgilendiriyor ve dünya ekonomisinin üçte birini kapsayacak. Bu geliştiği taktirde Çin'den başlayacak Avrupa ve Afrika'ya kadar uzanacak. Bence bu konuda çok ciddi duruyorlar. Çin'in batısı ile bizim aramızdaki bölgeyi başka kalkındıracak bir şey yok. İpekyolu, Türkiye'nin hem ihracatını hem de hizmet alanlarını büyütecek" değerlendirmesinde bulundu.

Rona Yırcalı, Türkiye'nin karşılıklı olarak Çin ve söz konusu yol üzerindeki bazı ülkelerle ticaretinin zor olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin gelişmesi açısından bu yol büyük önem taşıyor. Yol üzerindeki birçok inşaat işini bizim Türk müteahhitler yapacak. Bugün İstanbul-İzmir yolunu yapan, 3. köprüyü inşa eden bizim müteahhit grupları, İpekyolu'nun yatırımlarını yapamazlar mı? Buradaki çoğu şeyi biz yapacağız. Bugün İngiltere'den heyetler geliyor DEİK'e, aman Türkmenistan'a beraber gidelim diyorlar. Siz oraları tanıyorsunuz diyorlar. İş yapalım istiyorlar. Biz bir çok ülkenin inşaatını bizim ile beraber yapıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rona Yırcalı İpekyolu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title