Haberler

İnsan Hakları Gününde Acı Gerçek

Güncelleme:

İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, 2015 yılında 617 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 67. yıl dönümünde yaptığı açıklamada; terör saldırılarında, iş cinayetlerinde ve savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Şanlıurfa ile Ankara'da patlayan bombalar, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi, terör olayları, hukuk, gazetecilerin tutuklanması, küçük yaşta tutuklu bulunan çocuklar, ölen mültecilerle ilgili olaylar da rakamlarla ifade edildi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 67. yıl dönümü nedeniyle İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, basın açıklaması yaptı. İzmir Adliyesi'nde bulunan Baro Başkanı Aydın Özcan'ın makamında yapılan ve yönetim kurulu üyelerininde katıldığı yazılı basın açıklamasında yaşanan bombalı saldırı ilk satırlarda yer aldı. Şanlıurfa'da yaşanan bombalı saldırıda 34 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı, yine Ankara'da düzenlenen bombalı saldırıda 105 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

2015 YILINDA 617 ÇOCUK ÖLDÜ

Yapılan yazılı basın açıklamasında, 2015 yılında 617 çocuğun yaşamını yitirmesi dikkat çekti. Basın açıklamasında, "Sivil toplum kuruluşları verilerine göre, terör saldırılarında, iş cinayetlerinde ve savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuk yaşamını yitirmiştir. Avrupa'ya gitmeye çalışan sığınmacıların kullandığı botların batması sonucu sadece Türk karasularında 46 çocuk boğularak yaşamını yitirmiştir. Çocuk haklarının korunması onların daha güvenli, sağlıklı ve onurlu bir ortamda gelişmelerine ve yaşam haklarının güvenceye alınmasına yönelik tedbirler gecikmeden hayata geçirilmelidir" denildi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Av. Nuriye Kadan'ın okuduğu basın açıklamasında basın ile ilgili bölüme de yer verildi. Yazılı açıklamada, "Uluslararası verilerine göre 197 ülke arasında 137'nci sırada bulunduğumuz basın özgürlüğüne yönelik 12 Eylül uygulamalarını aratmıyor. Basına yönelik sansürün, yurttaşların haber alma hakkının ihlal niteliğinde olduğu göz önüne alınırsa, muhalif düşüncelerin tamamen susturulmak istendiği anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

TUTUKLU ÇOCUKLAR

Öte yandan, Türkiye'de 361 tutukevi ve cezaevi bulunduğu, mevcut tutuklu ve hükümlülere yeterli gelmediği belirtilen açıklamada, Türkiye'de infaz kurumlarında 18 yaşından gün almamış 2 bin 165 hükümlü ve tutuklu olduğu aktarıldı. Yine cezaevlerinde 18-20 yaş arasında 8 bin 17 gencin tutuklu bulunduğu belirtildi.

2015 YILINDA 239 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Ayrıca, 2015 yılında 239 kadının erkekler tarafından katledildiği, yapılan yasal iyileştirmelere rağmen yargı mekanizmasının ve idari yolların yetersizliği, isteksizliği ve etkisizliğinin kadın hakları mücadelesini ciddi olarak sekteye uğrattığı ifade edildi. Basın açıklaması sonunda avukatlar, 'Demokratik hukuk devletinin hayata geçtiği, temel hak ve hürriyetlerden ödün verilmediği, güzel, aydınlık, yaşam dolu günler' dileğinde bulundular. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şanlıurfa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title