Haberler

İnönü Halkı Çimento Fabrikasına Karşı

Güncelleme:

Soma maden ocağındaki facia Eskişehir'in İnönü ilçesi halkını harekete geçirdi.

Gümçed ve TEMA İnönü için yargıda

Türkiye'nin hava sirkülâsyonu açısından 3 önemli bölgeden birisi olan İnönü ilçesinde yapılması düşünülen çimento fabrikasına karşı birlikte hareket eden ilçe halkının mücadelesine GÜMÇED ve TEMA gibi çevreci kuruluşlar da destek veriyor.

Eskişehir'in İnönü ilçesindeki verimli tarım arazilerinin ve arkeolojik mağaraların olduğu bölgede çimento fabrikası yapmak isteyen firmaya halkın tepkisi giderek yükseliyor. Soma maden ocağında yaşanan facianın da etkisiyle ilçelerinin huzurunun bozulmasını istemeyen bölge halkı çimento firmasına karşı mücadele etmeye hazırlanıyor. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen, bölgeye giderek çimento fabrikası yapılmak istenen araziyi yerinde inceledi.

Türkiye'nin hava sirkülasyonu açısında 3 önemli bölgesinden birisi olan İnönü ilçesinde kurulmak istenen çimento fabrikasının doğa ve turizm katliamı olacağını ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, fabrikanın kurulmak istenmesiyle birlikte arkeolojik öneme sahip İnönü mağaralarının büyük tehlike altında olacağını söyledi. İnönü mağaralarının doğa harikası güzelliğinin yanı sıra arkeolojik öneme sahip olduğunu ve turizme açılması gerektiğine dikkat çeken Önürmen, hava sirkülasyonu açısından büyük öneme sahip bölgede Türk Hava Kurumu'nun da planör tesisleri bulunduğunu söyledi. Fabrikanın her mevsim sulanabilir çok verimli ve çanak yapısında İnönü ovasının hemen yanında olduğuna dikkat çeken Önürmen şunları söyledi:

TARIM VE TURİZM TEHLİKEDE

"Fabrikanın ovada neden olacağı kirlilik sadece İnönü halkını değil bu ovada yetişen ürünleri tüketen tüm insanları ekleyecektir. Fabrika alanı, küçükbaş hayvancılık yapılan kışlalara 200 metre mesafededir. DSI ana sılama kanalına 300 metre mesafededir. Birinci sınıf tarım arazilerine 500 metre mesafededir. İnönü ilçesinin jeotermal özellikteki yer altı su kaynaklarına tehlikededir. Bunun yanında Türkiye'nin hava sirkülasyonu kalitesi bakımından en önemli 3 bölgesinden birisi olması sebebiyle Türk Hava Kurumu İnönü Tesisleri burada bulunmaktadır. Bu tesislere sadece ülkemizden değil yurt dışından da planör uçuşları yapmak isteyenler akın ediyor. Fabrikanın ulaşımı İnönü Ovasını boydan boya geçecek olan ve yeni yapılacak yol ile gerçekleştirilecek olup tüm ovada kirliliğe neden olacaktır. Bu bölgede çimento fabrikası yapmak demek doğaya, yer altı kaynaklarına, tarıma, hayvancılığa ve insan sağlığına yapılmış en büyük cinayet olacaktır."

GÜMÇED VE TEMA YARGIYA GİDİYOR

İnönü ilçesi halkının da istemediği çimento fabrikasıyla ilgili güç birliği yapılması gerektiğinin altını çizen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yapılması düşünülen çimento fabrikasına ÇED raporu vermesinin skandal olduğunu söyledi. Dünyada mevcut ÇED raporları yerine artık bölgenin yapısına uygun Stratejik ÇED uygulamasının başlatılması gerektiğinin altını çizen Önürmen, "Başta bölge halkımız, Türk Hava Kurumu, TEMA, İnönü Belediyesi ve İnönü Ziraat Odası ile birlikte GÜMÇED olarak birlikte hareket etmeliyiz. GÜMÇED Etik Kurulu ve TEMA Vakfı ile ortaklaşa hareket ederek dava açılmasıyla ilgili olarak belge ve bilgileri topluyoruz. Yakın bir zaman içerisinde yargıya giderek söz konusu çimento fabrikasının faaliyetine karşı dur diyeceğiz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Eskişehir Türkiye Soma Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title