Haberler

İngiltere'den Libya'ya Destek

İngiltere, Akdeniz'deki sığınmacı krizi ve silah kaçakçılığıyla mücadelesine yardım çerçevesinde Libya sularına gemi göndermeyi planladığını duyurdu.

İngiltere, Akdeniz'deki sığınmacı krizi ve silah kaçakçılığıyla mücadelesine yardım çerçevesinde Libya sularına gemi göndermeyi planladığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, G7 Zirvesi için bulunduğu Japonya'daki temasları çerçevesinde yaptığı açıklamada, Akdeniz'de görev yapacak İngiliz Kraliyet Donanması'na ait bir geminin, özellikle Libya'daki silah kaçakçılığıyla mücadele çabalarına destek sağlayacağını bildirdi.

Libya'daki durumu "Hepimiz için tehlike teşkil ediyor." sözleriyle tanımlayan İngiliz lider, sığınmacı krizi ve silah kaçakçılığıyla mücadelesinde ülkesinin Libya'ya yardımcı olacağını söyledi.

Cameron, "Gerekli izinler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının yürürlüğe girmesini takiben, bölgedeki silah kaçakçılığıyla mücadele için merkezi güney Akdeniz'e bir savaş gemisi yerleştireceğim. Hep birlikte bu gelişmeler, Libya'nın istikrarlı hale gelmesine, sahillerini güvenceye almasına ve sığınmacı kriziyle mücadelesine yardımcı olacak." dedi.

Akdeniz'deki insan kaçakçılarıyla mücadelede ülkesinin AB ile yakın çalışmalarda bulunduğunu hatırlatan Cameron ayrıca, Libya'nın sahil güvenlik timlerinin eğitimine destek verilmesi çerçevesinde Libya'ya bir grup eğitmen gönderilmesinin de planlandığını aktardı.

İngiltere'nin Lordlar Kamarası bu ay başında yayımladığı bir raporunda, Avrupa'daki sığınmacı krizi kapsamında Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz'deki insan kaçakçılarını engellemek için yürüttüğü askeri "Sofya Operasyonu"nu, hedeflerine ulaşmada başarısız kaldığını bildirmişti. Sofya Operasyonu'nun Libya sularında veya kıyılarında mevcut durumda çalışmalarda bulunamadığının aktarıldığı raporda, bu durumun operasyonun kaçakçıların ağını kavramasına engel oluşturduğunun altı çizilmişti.

Sofya Operasyonu, Libya'dan İtalya'ya geçmeye çalışan çok sayıdaki sığınmacının Akdeniz'in tehlikeli sularında boğularak hayatını kaybetmesiyle, bu rotada insan kaçakçılığını sona erdirme hedefli olarak geçen haziran ayında AB Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) Operasyonu olarak başlatılmıştı. Eylül 2015'de operasyon çerçevesinde kurtarılan bir sığınmacının fırkateynde doğum yapmasıyla askeri operasyona bebeğin ismi verilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

David Cameron Akdeniz Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title