Haberler

İngiltere'deki Okullarda "Aşırıcılık" Tartışması

İngiltere Eğitim Bakanı Michael Gove: "Okullar İngiliz değerlerini öne çıkarmalı" "Ofsted İslam ideolojisini anlayan ve buna karşı koyan müfettişler yetiştirecek" İçişleri Bakanı Theresa May: "Aşırıcılığın tüm çeşitleriyle yüzleşmeliyiz"

İngiltere Eğitim Bakanı Michael Gove, İngiltere'de Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Birmingham şehrinde bazı okullar aleyhindeki "aşırıcılık" suçlamasıyla ilgili olarak, bu okulların İngiliz değerlerini öne çıkarması gerektiğini söyledi.

Eğitim Bakanı Gove, Birmingham'da "aşırıcı eğitime" yöneldikleri öne sürülen okullara yönelik soruşturma yürüten Eğitim ve Çocuk Servisleri Standartları Ofisi'nin (Ofsted) bugün yayınladığı raporla ilgili parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasını bilgilendirdi. Gove, Birmingham'daki okullarda yaşanan gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirerek şöyle konuştu:

"Ofsted toplam 21 okulda inceleme yürüttü. Bunlardan üçü soruşturmadan çok iyi olarak çıktı. Ancak bir okuldaki eğitimcilerden bir kişi yetkililerle konuşmaktan o kadar korkuyordu ki, müfettişler okul görevlisiyle bir otoparkta buluşmak durumunda kaldı. 12 okulun iyileştirilmesine ihtiyaç var. Geri kalan 6 okulun ise yetersiz olduğu tespit edildi ve özel önlemler altına alındı."

Gove, söz konusu okulların bazılarının yapısının değiştirilmeye çalışıldığını vurgulayarak, bazı kadın öğretmenlerin "eşitsizlik" nedeniyle şikayetlerini dile getirdiklerini kaydetti.

İngiliz Eğitim Bakanı, okullarda incelemede bulunan müfettişlerin biyoloji gibi bazı derslerde öğrencilerin "Evrim, bizin inandığımız birşey değil" gibi "İslamcı" ifadelerle karşılaştıklarını bildirirken, "Ofsted yetkilileri bazı okulların 'öğrencileri İngiltere'deki modern hayata hazırlamakta yetersiz kalıyor' kararına vardılar" dedi.

Gove, her okulun İngiliz değerlerini öne çıkarması için çalışacaklarını ifade ederek, "Geçmişte şiddet içermeyen aşırıcıkla mücadele konusunda başarısız olunduğunu hepimiz kabul etmeliyiz. Ancak bu hükümet daha fazla şey yapabilmek için adımlar attı. Ofsted artık İslam ideolojisini anlayan ve buna karşı koyan müfettişler yetiştirecek. Ancak ilk olarak yetersiz bulunan okullarda harekete geçmeliyiz" diye konuştu.

-"Ben yetki vermedim"-

Bu arada Gove'dan önce aynı konuya ilişkin milletvekillerinin sorularını cevaplandıran İçişleri Bakanı Theresa May de aşırıcıkla mücadeleyi çok ciddiye aldığını söyleyerek, "Aşırıcılığın tüm çeşitleriyle yüzleşmeliyiz. Çocuklarımızın aşırıcılıktan korunması için elimizden gelen herşeyi yapmamız gerekli" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı May'in Birmingham'daki okulların yetersizliğiyle ilgili Eğitim Bakanı Gove'ı suçladığı, basına sızan mektubun yayınlanması için kendisinin yetki vermediğini de ifade etti.

May geçen hafta Gove'a gönderdiği mektupta, "Birmingham'daki okullarla ilgili iddialar, okulların yönetim kalitesiyle ilgili ciddi sorulara neden olmaktadır. Birmingham Belediyesinin 2008 yılında bu iddialarla ilgili uyarıldığı doğru mudur? Eğitim Bakanlığı'nın iddialarla ilgili 2010 yılında uyarıldığı doğru mudur? Doğruysa, neden bir şey yapılmamıştır?" ifadelerine yer vermişti. Mektubun sızmasının ardından, May'in danışmanlarından Fiona Cunningham'ın istifasını vermişti.

Birmingham Belediyesine geçen yıl aralıkta gönderilen isimsiz mektupta Müslüman çocukların eğitim gördüğü okulların aşırı İslamcılar tarafından kontrol edilmeye çalışıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine martta soruşturma başlatılmıştı.

Ofsted tarafından bugün yayınlanan raporda, "Eğitim kurumlarının öğrencileri güvende tutmak için yürüttüğü çalışmalar yetersiz. Öğrencilerin, aşırıcı görüşlerle ilişkilendirilen risklerden ve radikalleşmeden uzak ve güvende tutmak için çok az çaba sarf ediliyor" denilmişti. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

Theresa May Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title