Haberler

İngiliz Basınında Bugün

İngiliz Basınında Bugün, Fransa'da İktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi'nin, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'yi Resmen Cumhurbaşkanı Adayı Olarak Seçmesi, ABD'nin İran'a Saldırı Hazırlığında Olduğu İddiaları ve George Orwell'in "Büyük Birader" Romanının İngiltere'de Hayata Uyarlanması Başlıkları Öne Çıktı.

İngiliz basınında bugün, Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi'nin, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'yi resmen cumhurbaşkanı adayı olarak seçmesi, ABD'nin İran'a saldırı hazırlığında olduğu iddiaları ve George Orwell'in "Büyük Birader" romanının İngiltere'de hayata uyarlanması başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Guardian gazetesi İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'yi resmen cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini, "Sarkozy Thatcher'cı bir Fransa sözü veriyor" başlığıyla duyurdu. Gazetenin başyazısında ise şu yorumlar yapıldı:

"Sarkozy'nin cumhurbaşkanı adaylığı, Fransız siyasetinin her iki kanadında da 20. yüzyıl boyunca hakim olan devlet merkezli ekonomik ve sosyal modellerden bir kaymaya gidildiğine işaret ediyor. Ancak yenilik yeterli değil. Sarkozy kışkırtıcı ve acımasız. Ayrıca göçmen karşıtı popülizm ile orta sınıf sosyal muhafazakarlığı ve kapsamlı ekonomik deregülasyonu birleştiren seçim vaatleri, kucaklamamız gereken bir 21. yüzyıl Avrupa modeli öngörmüyor."

Independent gazetesi de başyazılarından birini Nicolas Sarkozy'ye ayırdı.

"Dünkü seçimlerde Sarkozy tek aday olmasına karşın, parti üyelerinin sadece yüzde 70'inin oylarını alabildi. Cumhurbaşkanı Chirac ve onun koruması altındaki Başbakan De Villepin'in kendisine destek vermediğinin zaten farkındaydı. Ancak şimdi, partinin neredeyse üçte birinin de onun adaylığı karşısında pek coşku duymadığını öğrenmiş oldu. Bu, daha geleneksel De Gaulle'cü kanattan başka bir ismin de adaylığını koymasına yol açabilir."

Financial Times gazetesi, başyazısına "Gerçek Sarkozy lütfen ayağa kalkar mı?" başlığı altında şu yorumlarda bulundu:

"Kendisini, liberal kelimesinin neredeyse Amerika'daki kadar hoş karşılanmadığı bir ülkede, bir ekonomik liberal olarak tanımlıyor. Emek piyasasında daha fazla esneklik ve daha düşük vergileri teşvik ediyor. Ancak yaptığı son konuşmalar alarm verecek derecede korumacı geldi kulağa. Maliye Bakanı olarak yaptıklarıysa güdümcüydü. Bunlar, gerek sağda gerekse solda eski siyasi oluşumdan gına getirmiş olan ancak hala bir devrim için oy kullanmaya hazır olmayan seçmenler açısından kafa karıştırıcı sinyaller. Sarkozy'nin çelişkisi ortada. Fransa'ya eski kendine güvenini, açıklığı ve liberal değerleri yeniden kazandıracak vizyon ve tutarlılığa sahip olduğunu göstermek zorunda."

Guardian gazetesinde yer alan Dan Plesch imzalı bir yorum yazısında, ABD'nin bir sonraki hedefinin İran olacağı ve tüm işaretlerin Başkan Bush'un İran üzerine bir askeri harekata girişeceğini gösterdiği öne sürüldü.

"Bush, Körfez'e Iraklı isyancılarla mücadelede kullanılması anlamsız kuvvetler gönderdi. Bunlar arasında Patriot füzesavar füzeleri, bir uçak gemisi ve füze ateşleyici gemiler var. Birçok askeri uzman, bu konuşlandırmaları İran'la bir savaşın yakın olduğunun işaretleri olarak görüyor. Askeri harekatın gerekçesi olarak kitle imha silahları gösterilecek; ancak saldırılar birkaç silah fabrikasıyla sınırlı kalmayacak. Tony Blair, Plymouth'ta yaptığı konuşmada, savaşlarımızı seçemeyeceğimizi söylemişti. Belki de fark ettiğimizden daha fazlasını söylemiş olabilir."

"BÜYÜK BİRADER ÜLKESİ"

Independent gazetesinin manşeti "Big Brother"; yani George Orwell'in 1984 adlı romanında vatandaşları denetleyen Büyük Birader. Birçok ülkede yayımlanan ve yarışmacıların bir eve kapatıldığı, o ev içindeki her hareketlerinin kameralarla kaydedilerek, naklen televizyonlardan seyircilere ulaştırıldığı yarışma programına da aynı isim veriliyor İngiltere'de.

Independent'a göre, artık ülke de bir nevi Büyük Birader yarışmasına dönüyor.

"Tony Blair kişisel özgürlüklere son saldırısının önündeki perdeyi de açıyor. Bugün hükümet bakanlıkları arasında hassas önem taşıyan kişisel verilerin değiş tokuş edilebileceği yönündeki planları açıklaması bekleniyor."

Gazete, bu amaçla herkesin verilerinin saklı tutulacağı bir "süper bilgisayar" teklifi getirileceğini belirtiyor ve daha önce Blair'in her İngiliz yetişkinin DNA'larının devlet tarafından saklanması önerisini getirdiğini; İngiltere'nin sokaklara ve dükkanlara yerleştirilen güvenlik kameraları sayısında dünya lideri olduğunu; 4 milyondan fazla kamerayla vatandaşların her hareketinin izlendiğini; milyonlarca tıbbi kaydın merkezi bir sağlık veri tabanına nakledileceğini; 2009 yılından itibaren İngiliz vatandaşları için kimlik kartı uygulamasının getirileceğini de hatırlatıyor.

Guardian'ın manşetinde yer alan haberde İngiltere'nin en büyük silah üreticisinin, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Tanzanya'nın tartışmalı bir askeri radar sistemi almasıyla sonuçlanan anlaşma için gizlice bir İsviçre hesabına 12 milyon dolarlık komisyon ödediği belirtildi.

"Sümen altından yapılan ödeme, kontrat değerinin yüzde 30'una tekabül ediyordu. Tanzanya, anlaşmayı finanse edebilmek için borç almak zorunda kaldı. Suudi Arabistan'la yapılan büyük bir silah anlaşmasında ödenen komisyonlarla ilgili soruşturmasını durdurmak zorunda bırakılan yolsuzlukla mücadele bürosu şimdi dikkatini Tanzanya'ya verecek."

Financial Times gazetesi, bugün Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır'la yapılan bir mülakata yer verdi.

"Volkan Bozkır, Financial Times'a Ankara'nın üyelik müzakereleri üzerine aldığı son darbeyi 'sakin ve profesyonel bir şekilde' karşıladığını söyledi. 'Bu, Türkiye'nin AB'yle ilişkilerini sürdürmek istediğini gösteriyor' dedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, geçtiğimiz hafta 150'den fazla üst düzey yetkiliyi toplayarak, ülkeyi AB üyeliğine hazırlamak için gerekli yasama planlarının hazırlanması talimatı vermişti. Bozkır, 2013 yılına kadarki yasama planlarının Ocak ayına kadar sunulacağını, bunun ardından da ülkedeki yasaları AB standartlarına getirebilmek amacıyla bunlara öncelik verileceğini belirtti. Ancak 301. maddenin seçimlerden önce değiştirilmeyeceğini ifade etti."

Times gazetesinde yer alan bir haberde, İtalya'da bir askeri mahkemenin 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan topraklarında işlenen en büyük katliamdan ötürü gıyabında yargılanan 10 eski Nazi subayını suçlu bulduğu belirtildi.

"1944 yılında 800'den fazla sivilin katledilmesiyle ilgili olarak hüküm giyen sanıkların tümü 80'li yaşlarında. Bu nedenle hiçbirinin Almanya'dan İtalya'ya iadesinin istenmesi beklenmiyor. Başbakan Romano Prodi, yargılamanın sadece sembolik olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve '40 yıl önce mümkün olsaydı, o zaman gerçek bir değeri olurdu' diye konuştu. Mahkeme, katliam kurbanlarının yakınlarına 100 milyon euro tazminat ödenmesine hükmetti, ancak mahkeme kararının nasıl uygulanacağı henüz bilinmiyor."

(BBC-CY-CY-FS-FS-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title