Haberler

İnebolu Şeref ve Kahramanlık Gününün 92. Yıldönümü

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kutlamalarına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kendilerinin hizmet üretirken ayrıca icraatlarını da yaptıklarını söyledi.

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kutlamalarına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kendilerinin hizmet üretirken ayrıca icraatlarını da yaptıklarını söyledi.

Milli mücadele yıllarında açlığa, yokluğa ve soğuğa aldırış etmeden denizden gelen cephaneyi cepheye taşıyan tarihe yazılmış birçok kahramanın fedakarlıklarının unutulmaması için her yıl çeşitli etkinlikler kutlanan 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Gününün 92. Yıldönümü kutlamalarına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. İnebolu Limanında gerçekleştirilen kutlamalarda ilk olarak kağnılarla cephane taşınmasının canlandırıldığı kortej yer aldı. Ardından Bakan Yazıcı'ya, Kastamonu'dan 6 Haziran'da yürüyüşe geçen ve 105 kilometrelik Atatürk ve İstiklal Yolu'nu kat ederek İnebolu'ya ulaşan yürüyüşçüler, Türk bayrağı takdim etti. Türk bayrağını alan Bakan Yazıcı, yürüyüşçüleri tebrik ederek teşekkür etti.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İnebolu ve Kastamonu denilince Türkler, Türklerin tarihi, milattan öncesi Atatürk yani Çanakkale'den Kurtuluş Savaşı'na kadar çok şeyin hatırlandığını söyledi. Bakan Yazıcı, "Bizim ecdadımız çok sayıda seferlere çıkmıştır. Gittiği yere adalet getirmiş, insanlık değerlerini taşımış. Asimilasyon anlamına gelecek bir uygulaması söz konusu değildir. İki yıl önce Cezayir'e gittim. Osmanlı, Cezayir'e, Cezayirlilerin daveti üzerine gitmiş. İspanyol korsanlarından kendilerini korumak için davet etmişler ve Osmanlı oraya bu yüzden gitmiş. Orada 300 sene kalmış, muhafızlık yapmışlar. Fransızlar ise oraya gitmiş 100 küsür sene sömürge olarak kullanmışlar. Cezayirlilerin tamamı Fransızca biliyor ama Türkçe konuşamıyorlar. Bu, Osmanlı'nın toleransıdır. İnsani değerlere ne denli önem verdiğinin göstergesidir" dedi.

Bakan Yazıcı, Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu'daki limanın askeri faaliyetler açısından stratejik öneme sahip olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Kurtuluş Savaşımız bizler için kahramanlık vesilesi, gurur duyduğumuz bir savaş ama bu ülkeyi istilaya kalkışanlar için ibret dolu destanlarla yazılmış savaştır. İnebolu Limanı, Anadolu'ya mühimmat aktarmak için kullanılmıştır. 3 yıl boyunca İnebolu halkı, denizciler, hamallar bağımsızlık için her şeylerini feda etmiştir. Bu yüzden Türkiye Büyük Millet Meclisi, İnebolu'ya beyaz şeritli İstiklal Madalyası verdi. Çünkü şerife bacılar, burada yolda mermi ve cephane taşırken donarak hayatlarını kaybetti."

Bakan Yazıcı, Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren kentlerden birinin Kastamonu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir ülkenin birliğini ve bütünlüğünü topla, tüfekle, tankla yıkamazsınız. Ama insanların arasına fitne fesat sokarsanız o toplum infilak eder, yıkılır gider. Bu yüzden aramızdaki bağları kuvvetlendirmek için Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu'ya gelerek Şapka ve Kıyafet İnkılabını gerçekleştirdi ve burada üç gün boyunca kaldı."

Kurtuluş Savaşı döneminde lojistik bakımdan önemli olan İnebolu Limanın bugün ticaret açısından önem taşıdığını aktaran Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bugün artık dünyayı küresel olarak fethediyoruz. Çetin bir rekabet var, ürününüzü ne kadar seri müşteriye ulaştırırsanız rekabet gücünüzü arttırırsınız. Burada limandan yapılacak ithalat ve ihracat için İnebolu Gümrük Müdürlüğü oluşturuldu. Hizmet kalitesi arttıkça dış ticaret daha da artacak. Amacımız, insanımızın önünü açmak. Biz hizmet üretirken merkezi insana yerleştiren anlayışla icraatlarımızı yapıyoruz. İnsanların önünü açmak, engelleri kaldırmak, rekabet gücünü arttırmak yaptığımız budur."

İnebolu Limanından son 4 ayda 94 milyon dolar dış ticaret hacminin yapıldığını ifade eden Bakan Yazıcı, "Amacımız insanlarımıza hizmet etmektir. Bütün yatırımlarımızda etnik bir ayrım yapmadan herkese eşit davranmaktır. Hedefimizde her zaman insan vardır. Az önce bir firmayı ziyaret ettim ve bana 'Ilgaz dağından her yıl yük taşıyoruz. Bu yüzden taşımacılıktan dolayı maliyet artıyor ve 400 bin dolarlık bir kayıp elde ediyoruz. Ben köylü bir çocuğum. Eskiden fazla değil 15 yıl önce uçakla seyahat ederken parmakla gösterilirdiler. Şimdi ise herkes uçakla seyahat ediyor" dedi.

Kastamonu Havaalanı'nın önümüzdeki günlerde açılmasının planlandığını anlatan Bakan Yazıcı, "İnebolu Limanını da genişleteceğiz. Bütün bunları millete bağlı imkanlarla yapıyoruz. Türk müteşebbisi ne kadar fazla üretirse, o kadar kazanacak ve vergi ödeyecek, vergiler de hazineye gelecek. Biz de o oranda projelere kaynak aktaracağız" diye konuştu.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, İnebolu Limanı'nın kurtuluş mücadelesinin limanı olduğunu hatırlatarak, bu yılki etkinliklerin gerçek bir şenliğe dönüştüğünü ifade etti. Vali Bektaş, Ilgaz Tüneli'nin 850 metre delindiğini, Kastamonu Havalimanın tamamlandığını ve açılışının beklendiğini öte yandan yolların duble yollarla döşendiğini belirterek, "Kastamonu, alt yapısını artık tamamladı. İnebolu Limanının önündeki en büyük engel olan ulaşım kalkmış durumda. Ulaştırma Bakanlığımız ile görüşmelerimizi devam ediyor. İnebolu Limanının kapasitesinin yıllık 5 milyon tona çıkartılması için ihale hazırlıklarımız sürüyor. Artık geriye sadece tren yolu kalıyor. Bunu da hükümetimizden isteyeceğiz. Temel hizmetlerimizi olarak bütün işlerimizi tamamlamış bulunuyoruz. Artık Kastamonu'da bir düğüm veya dar boğaz diyeceğimiz bir konu kalmadı. Bütün çalışmalarımız hızla devam ediyor" şeklinde konuştu.

İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan da, vatan topraklarının korunması noktasında canlarını feda etmekten çekinmeyeceklerini söyledi.

İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, 9 Haziran'ın İnebolu halkının kahramanlığının tescil edildiği gün olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin "Kurtuluş Savaşı İnebolu'nun yiğitliğini" anlatan temsili gösteri canlandırdığı ve halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu törende, sahil güvenlik botlarının gösterisi de büyük beğeniyle izlendi. Ayrıca törende İnebolu Heyamola ekibinin gösterisi yer aldı. Törende Beylikdüzü Belediyesi Su Altı Dalgıç ekibi, denizin dibinden Türk Bayrağını çıkartarak protokolü selamladılar.

Konuşmaların ardından İnebolu Gümrük Müdürlüğünün açılışı yapıldı. Açılış öncesi Bakan Yazıcı, İnebolu Limanından son 4 ayda 94 milyon dolar ticaret yapıldığını belirterek, bunu rakamın yılsonuna kadar 300 milyon dolara çıkartılmasını beklediklerini kaydetti.

Ayrıca Bakan Yazıcı, her ithalat ve ihracatın yapıldığı yere gümrük müdürlüğünün kurulamayacağını belirterek, bu kapsamda Kastamonu'nu bu belirlenen kriterlere ve potansiyele ulaştığını ve bu kapsamda bugün gümrük müdürlüğünün açılışının gerçekleştiğini söyledi.

Ardından Bakan Yazıcı ve beraberindeki heyet, İnebolu Gümrük Müdürlüğünün kurdelesini kesti. Bakan Yazıcı, Kastamonu Entegre firmasına ait yük gemisinin hazırlanan evrakını imzalayarak ilk olarak ihracat işlemlerini gerçekleştirmiş oldu.

Öte yandan İnebolu'da düzenlenecek olan törenler kapsamında Kastamonu'dan hareket eden yürüyüşçüler İnebolu girişinde davul ve zurna ekibiyle karşılandı. Törenlerde Türk Hava Kurumu ekibi, paraşütle gösterileri ve yürüyüşçüleri görüntüledi. Ayrıca programda Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle paraşütçülerinin liman üzerindeki gösterisi büyük beğeni topladı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Cezayir İnebolu Politika Güncel Haberler

title