Haberler

IMF'den Türkiye'ye Ciddi Uyarı

Güncelleme:

Türkiye Ülke Raporu'nu yayınlayan IMF, sermaye akışlarında ani bir düşüşün resesyona yol açabileceğini belirtti; yani ekonomide durgunluk başlayabilir.

IMF Türkiye Ülke Raporu'nu yayınladı. Türkiye için IMF uzman görüşleri, Türk yetkililerin buna cevapları ile IV. Madde Konsültasyon Raporu hakkında değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Türkiye'de özel tüketim ve yatırım zayıflarken kamu harcamaları ve net ihracatın sürüklediği büyümenin 2014'ün ilk yarısında yıllık yüzde 2.7'ye gerilediği belirtildi. Raporda azalan dış açığın büyük ölçüde dönemsel faktörlere ve net altın ithalatının bir kerelik etkisine bağlı olduğu belirtildi.

TÜRKİYE ORTA VADEDE YÜZDE 3,2 BÜYÜYECEK

IMF uzmanları özel yatırımların uzun seçim dönemi sonuna kadar baskılanmış kalacağını belirtirken "Bununla birlikte dengesizlikler önemli olacak. Erken parasal gevşeme, liranın değer kaybı ve gıda fiyatları enflasyonu yıllık enflasyonu, hedefin 5 puan üzerinde yüzde 9'a çıkaracak. Ve değişmeyen politikalarla, enflasyonun gelecek yıl da hedefe çekilmeyeceği bekleniyor. 2015'te GSYH bir kez daha iç talebe dönerken cari işlemler açığının bu yılki yüzde 5.75 düzeyinden yüzde 6'ya çıkması öngörülüyor" denildi.

POLİTİKALAR DEĞİŞMEZ İSE KAÇINILMAZ SON

Raporda "Politikalarda bir değişiklik olmazsa orta vadeli ekonomik performansın yakın geçmişten daha zayıf olacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin düşük iç tasarrufları ve rekabetle ilgili sınırlılıkları yatırım ve ihracatı sınırlıyor. Böylece uzmanlar mevcut politikalar ve ulusal tasarruf oranlarıyla yıllık orta vadeli yıllık büyüme oranını yüzde 3.2'ye revize etti. Daha düşük büyüme oranının enflasyonu sınırlaması ve cari işlemler hesabını kötüleştirmesi bekleniyor, ancak her ikisi de yaklaşık yüzde 6'larda kalacak. Kırılganlıkta artış öngörülmese de yatırımcıların büyük dış açığa finanse etme isteklerinin süreceğini varsayıyor" denildi.

TÜRK YETKİLİLERİN GÖRÜŞLERİ

Türk yetkililerin IMF uzmanlarının görüşünü büyük ölçüde paylaştıkları, 2014 için özgün resmi büyüme tahminleri üzerindeki aşağı yönlü risklerle, enflasyonun hedefin üzerinde gerçekleşeceğini kabul ettikleri belirten raporda "Ancak yetkililer, iç talebin daha büyük bir rol oynayacağını bekledikleri 2015 için büyümede yüzde 4 dolayında bir hızlanma öngörüyor. Reel döviz kurunun bir dengeye yaklaşacağına inanıyor, dış dengedeki iyileşmenin artan net ihracatla süreceği yargısında bulunuyorlar. Yetkililer orta vadede ekonominin yatırım ve ihracata doğru yeniden dengelenmesinin büyümede bir trend düşüşünden sakınmak için gerekli olduğunu kabul ediyor. Ancak reform programlarının bu hedefi başarmak için yeterli olacağına inanıyor" denildi.

RESESYON OLABİLİR

IMF ülke raporunun "Riskler" bölümü altında özetle şöyle denildi:

Sermaye akışlarında terse dönüş ana risk olarak kalıyor. Gelişmiş ekonomilerde para politikasının normalleşmesi ya da yükselen ekonomilerdeki büyüme tahminlerine ilişkin beklentilerde değişiklik, sermaye akışlarında bir azalma ya da ekstrem durumlarda ani bir duruşa yol açabilir. Akışlarda ani azalış dış açığı kapatmada büyük sıkışmayla sonuçlanabilir ve bir resesyona yol açabilir. Dengesizlikler büyük kalır ve ekonominin sunduğu tamponlar eksilirken, etki 2009 resesyonundan daha vurgulu olabilir.

DİĞER RİSKLER

Avrupa'da beklenenden düşük büyüme Türkiye'nin ana ihracat piyasasında talebi yaralar. Suriye ve Irak'taki çatışmaların Türkiye'ye ekonomik yayılımı ihracatı negatif etkiledi. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin etkileri şimdiye kadar sınırlı kaldı, fakat finansal piyasalarda riskten kaçınmada bir genelleşmeye neden olursa etkisi önemli hale gelebilir. Petrol fiyatlarında ani artış dış açığı daha da genişleterek, Türkiye'nin ithalat faturasında hemen belirgin bir etkiye sahip olur.

SİYASAL TAVSİYELER

IMF Türkiye Ülke Raporu'nda Merkez Bankası'nın bankalara tek bir ana politika oranı kullanmak yerine çoklu oran ve çoklu araçlarla likidite temin ettiğini, bunun piyasaların Merkez Bankası işlevinin reaksiyonunu ölçme yetisini engellediğini, enflasyon beklentilerinin çıpa olmaktan çıkmasına katkı yaptığını, parasal aktarım mekanizmalarına zarar verdiğini ve Merkez Bankası içi bir güven boşluğu ürettiğini iddia etti. IMF, reel faiz oranı gerektiren para politikası duruşunun, enflasyon hedefi ile tutarlı olması gerektiğini belirtti "Makro ihtiyati araçlar para politikasının bir yedeği değildir ve finansal istikrarı temin etmek için kullanılmalıdır" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (37)

Kılçık:

İMF nin dediklerinin her zaman tersini yapacaksın ki köle olmayasın.

17
9
yanıtYanıtla
ANGARALI ANKARA:

İMF NİN ELİNİN DEĞDİĞİ HER ÜLKE BATMA TEHLİKESİNDE İMF NE DİYORSA TERSİ İŞTE YUNANİSTAN, ARJANTİN, İSPANYA İMF DÜNYANIN BAŞINA ABD TARAFINDAN MUSALLAT EDİLEN BİR PİSLİK

21
4
yanıtYanıtla
KOYUN:

MEEE MEEE ME MEEMEE ME ME. . ANLATABİLDİMMİ.

11
12
yanıtYanıtla
COBAN:

BEN KOYUNDAN IYI ANLARIM. SEN IYI BIR KOYUNSUN IYIDE MEE LIYORSUN.

yanıt4
yanıt4
mecit demirtaş:

hala eski günlerin özlemindeler anlaşılan . . . ulan Türkiye size borç verdi borcunu kapattıktan sonra tutmaz bu saatten sonra boşa denemeyin. . .

10
13
yanıtYanıtla
hakan niğde:

1999 da tüekiyede büyüme hızı 6 idi. şimdide aynı. borç 150 milyar dolardı şimdi 600 milyar dolar. geçmişteki krizler bizim için bir grip etkisi yaptı ama bu iktidar kanser etkisi yaptırıcak. Bunlar çıkarcı, yagmacı, hırsız anavatanın devamı

16
7
yanıtYanıtla
adanalı:

sonunda beklediğim iyi haber geldi

5
17
yanıtYanıtla
hasanmobilWeb@haberler.com:

Ekonominin köyü olduğunu görmek için imf ye gerek yok hazır bitti sıkıntı başladı satacak yer kalmadımı bu iş biter

14
8
yanıtYanıtla
sami:

kedi yetişemiyecegi ciğere pısmiş der ımf de türkiye borçtan kurtuldu artık çamura yatar bunlar

13
9
yanıtYanıtla
05 dayıMobil-ANDROID:

Bu amcaların demek istedikleri kendi baronlarına mesaj HAŞHAŞİLİĞİ BİRAZDAHA ARTIRIN SEÇİMLERİ ÖNE ALIN BİZİM İSTEDİĞİMİZ ORTAMI SAĞLAYIN MERKEZ BANKASINDA PARA BİRİKMİŞ ÇOĞU BİZE BİRAZDA SİZE OLACAK ŞEKİLDE BOŞALTALIMIN MESAJI

14
6
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title