Haberler

IMF'siz Senaryo Masada

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Katılım Öncesi Ekonomik Program'da 3.6 Olarak Öngörülen Küçülme Beklentisinin Bir Miktar Daha Kötü Çıkabileceğini Açıkladı.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Katılım Öncesi Ekonomik Program'da 3.6 olarak öngörülen küçülme beklentisinin bir miktar daha kötü çıkabileceğini açıkladı. Küresel kriz nedeniyle olağanüstü bir dönemin yaşandığını hatırlatan Devlet Bakanı Yılmaz, bazı gelişmelerin beklenmesi nedeniyle Orta Vadeli Program'ın takviminde gecikme yaşandığını ifade etti. Orta Vadeli Programın altyapısının hazır olduğunu belirten Yılmaz, bürokrasinin IMF'li ve IMF'siz senaryolar üzerinde çalışmalar yaptığını vurguladı.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısında, ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. Devlet Planlama Teşkilatı binasında düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a bağlı ve ilgili kurumlar olan GAP İdaresi, TÜİK ve DPT'nin üst düzey bürokratları da katıldı. Devlet Planlama Teşkilatı'nın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ve GAP İdaresi'nin kısa ve orta vadedeki yol haritaları hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, ekonomi muhabirlerinin sorularını da cevaplandırdı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Orta Vadeli Program ve 3.6 olarak belirlenen küçülme hedefiyle ilgili olarak yaptığı açıklamalar üzerine yöneltilen bir soru üzerine Cevdet Yılmaz, Katılım Öncesi Ekonomik Program'da 3.6 olarak öngörülen küçülme beklentisinin bir miktar daha kötü çıkabileceğini açıkladı. 3.6 oranındaki küçülme beklentisinin sadece bir tahmin olduğunu belirten Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bir miktar olumlu da, olumsuz da gerçekleşebilir. Aslında mertebe olarak çok büyük bir farklılık olacağını düşünmüyorum. Benim tahminin bir miktar kötü de çıkabilir. Yoksa netleşmiş bir tahminimiz yok" dedi.

-ORTA VADELİ PROGRAMIN ALTYAPISI HAZIR, BAZI GELİŞMELER BEKLENİYOR-

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın (OVD) altyapısının hazır olduğunu, bazı gelişmelerin beklenmesi üzerine bir gecikme yaşandığını söyledi. Tüm dünyanın finans piyasalarında başlayan, ekonomi piyasalarında süren kriz nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçtiğini vurgulayan Yılmaz, "Finansal piyasalarda başlayan kriz ekonomik krize dönüştü. Krizin sosyal yansımalarını hepimizi görüyoruz. En son açıklanan pakette bunun bir parçası. Bundan sonra bürokrasi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu çerçevesinde, krizin izlenmesi devam edecek. OVP için bazı konuların netleşmesini bekliyoruz. OVP'nin altyapısı hazır. Planlama Teşkilatı ve Hazine her şeyi hazırladı. Ancak bazı şeylerin netleşmesini bekliyoruz. Bunlar biraz daha netlik kazandıkça, bizde kendi tercihlerimizi yapacağız" diye konuştu.

-BEKLENEN GELİŞMELERDEN BİRİ DE IMF-

Beklenen gelişmelerden birinin IMF olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yılmaz, "IMF de var. Ama başka önemli noktalar da var. Bunlar netlik kazandıkça biz de kendi tercihlerimizi yapacağız" dedi. OVD altyapısını hazırlayan bürokrasinin IMF'li-IMF'siz senaryolar üzerinde çalıştığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye, IMF ile yoluna devam edecekse IMF ile devam ederiz. IMF olmayacaksa, Türkiye kendi programını yapar. Her iki senaryoya yönelik bürokrasi hazırlıklarını yaptı. IMF'nin parasal yönünden ziyade akreditasyon kuruluşu olması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, IMF'nin ülkeye, vatandaşa ve ekonomiye yarar getirmesi halinde IMF'yle yola devam edileceğini vurguladı. Yılmaz, IMF'yle görüşmelerin de bu çerçevede sürdüğünü vurguladı.

-IMF'Lİ VE IMF'SİZ SENARYO BİRBİRİNE YAKIN-

IMF'li ve IMF'siz senaryoda kriz vurgusu ve önlemleri arasında büyük farklılıklar olup olmadığının sorulması üzerine Devlet Bakanı Yılmaz, iki senaryonun da birbirine yakın olduğunu ifade etti. Küresel krizin kısa vadede bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bütçe dengelerini olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Yılmaz, ekonomi, büyüme ve ihracat üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunun açık olduğunu ifade etti. Kısa vadede bunların olmasının normal karşılanabileceğini ifade eden Yılmaz, "Önemli olan orta ve uzun vadede bunların aşılması. IMF'yle yapılan görüşmeler bizim insanımız adına yapacağımız işlerden farklılık göstermiyor" dedi. (ANKA/SÜRECEK)

(HGS/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title