Haberler

İlhan Selçuk Kendi Ergenekon'unu Anlattı

İlhan Selçuk Tutuksuz Yargılanmak Üzere Serbest Bırakılmasının Ardından Cumhuriyet Gazetesi'ndeki 'Pencere' İsimli Köşesinde İlk Yazısını Yazdı. Selçuk İddiaları, 'Saçma Sapan' Olarak Niteledi.

İlhan Selçuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'ndeki 'Pencere' isimli köşesinde ilk yazısını yazdı.

Ergenekon Operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra 'tutuksuz yargılanmak' üzere serbest bırakılan İlhan Selçuk 'Pencere' isimli köşesinde yazılarına başladı. Selçuk 'Biz mi? Ben mi?' başlıklı yazısında önemli mesajlar verirken, gazete Selçuk'un Ergenekon operasyonuna ilişkin değerlendirmelerini 'Başyazarımız, Ergenekon davasıyla asıl hedeflenenim yargı ve ordu olduğunu söyledi' üst başlığı ve 'İlhan Selçuk anlatıyor' manşetiyle verdi.

İşte Selçuk'un bugünkü yazısı:

'Biz mi,

Ben mi?..

Tümceyi sanırım Marquez' in bir romanında okumuştum...

Nasıldı?..

'Huanito o gün öğleden sonra yaşayacağı olayı, yıllar sonra idam mangasının karşısında kurşuna dizilirken anımsayacaktı ... '

Kim bilir, belki böyle bir tümce yoktur da ben uydurmuşumdur veya değiştirmişimdir; bilemiyorum...

Ama hayat uzayınca ve zamanlarla anılar iç içe geçerek karışmaya başlayınca, düşünmenin dayanılmaz çekimi de yoğunlaşıyor...

Bu nedenle Emniyet'te, bir ara, nezarethaneye indirilince, Ziverbey Köşkü'nde kaldığım hücreyi anımsadım; 70'li yıllarda, güncelin dağdağasını sineye çekerken, 21'inci yüzyıl Türkiyesi'nde böylesine ilginç bir olayı yaşayacağımı düşünebilir miydim?..

*

Aşağı yukarı bir yılı aşkın bir süreden beri tatil yapmadım, bu kez İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terör Şubesi'ne misafir edilip de olayın sonunda salıverilince arkadaşlara dedim ki:

- Hiç olmazsa birkaç gün dinlenceye çıkayım...

- Peki... dediler.

Ama, sonra düşündüm ki okurlar başımdan geçeni merak ederler, sıcağı sıcağına anlatayım, eğlenceli de olabilir...

Ve aklıma bir soru geldi:

- Peki, kendimden nasıl söz açacaktım?..

Bu konuda şu yaşıma dek bir karar verebilmiş değilim. Kimi yazar kendinden bahsederken 'ben' der, kimi yazar 'biz' diye yazar...

Hangisi yakışık alır?..

*

'Biz, gittik, gördük' diye yazanlar, alçakgönüllülük yaptıklarını sanırlar; çünkü 'ben ve benlik' geride kalır...

Oysa krallar, sultanlar, padişahlar, imparatorlar da 'Biz' diye konuşurlar...

Çünkü 'Biz' derken bir kral ya da şah, yalnız kendisini değil, devleti ve tebaasını da vurgulamış olur...

'Ben' demek ise biraz da 'ben' i önemseyip öne çıkardığından, kendine önem vermek olmaz mı?..

Ben bugüne dek kimi zaman 'ben' kimi zaman 'biz' diye yazarak durumu idare ettim.

Peki, bu kez kısa süren bir Emniyet-Savcılık macerasını anlatırken hangisini kullanacaktım?..

*

Polisler benim evimi mi aramışlardı?..

Bizim evimizi mi?..

Emniyet'e ben mi götürülmüştüm?..

Biz mi?..

Benim ifadem mi alınmıştı?..

Bizim ifademiz mi?..

Savcılıkta ben mi sorguya çekilmiştim?..

Biz mi sorguya çekilmiştik?..

İfade ve sorgu tutanaklarındaki sıfatıyla ben mi ' şüpheli ' idim?..

Biz mi ' şüpheli ' idik?..

Sonra düşündüm:

Çok şükür ben ben değildim..

Biz bizdik...

*

Ancak biz, biz olabilirsek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün aydınlanmış ve bağımsız Türkiyesi'nde yaşayabiliriz...

Dün - bugün - yarın üçlemesindeki zamanlama, kimi zaman geçmişle geleceği birleştiren bilincin ışığında aydınlanır; kimi zaman körbilincin karanlığında yitikleşir...

Aydınlığın tarihsel zamanlamasında benliğini ışıtan bizleriz biz...

Evet, yarın öbür gün, bendeki bizden biraz söz açacağım...

Eğer izin verirseniz bizdeki beni de bir yazar olarak gözetmek istiyorum...'

Öte yandan Selçuk'un köşesinin hemen altında ise yazarın 'İskele Sancak, Sol-Sağ-Şeriat' başlıklı kitabının reklamına yer verildi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title