Haberler

İlahiyat Kökenli Rektörlerden "Işid" İddialarına Tepki

İlahiyat kökenli 6 rektör, “Selefi”, “Vehhabi” ve “IŞİD yanlısı” gibi perspektiflerin ilahiyat müfredatına hakim kılınmaya çalışıldığına yönelik iddialara tepki gösterdi.

İlahiyat kökenli 6 rektör, "Selefi", "Vehhabi" ve "IŞİD yanlısı" gibi perspektiflerin ilahiyat müfredatına hakim kılınmaya çalışıldığına yönelik iddialara tepki gösterdi. İddiaların asılsız olduğuna dikkat çeken rektörler, bunların bilim insanlarını zan altında bıraktığına dikkat çekti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin müfredatlarının değiştirilmesine ilişkin ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, üniversitelerde kurulan birimlerin, aranılan yetkinliği sağlayıp sağlamaması açısından diğer müfredat programlarına olduğu gibi ilahiyat müfredatına da YÖK'ün mevzuat çerçevesinde müdahale hakkı ve yetkisi bulunduğu ifade edildi. Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararının herhangi bir alanın derslerini azaltmak ya da kaldırmak amacından ziyade Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin daha verimli işlenmesini hedeflediğine dikkat çekilen açıklamada, "Söz konusu fakültelerle ilgili bundan iki yıl kadar önce bahis konusu edilen müfredat değişikliği tartışmalarının bugünlerde yeniden canlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Zira 24 Temmuz 2015 tarihinde YÖK tarafından ilgili rektörlüklere gönderilen yazı, bir müfredat değişimini veya bazı derslerin kaldırılmasını gerekli kılmamaktadır. İlk günden itibaren YÖK tarafından ilahiyat fakültelerinin dekanlarıyla da görüşülerek yapılan müfredat çalışmaları ve yukarıda kendisine atıfta bulunulan Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı, herhangi bir alanın derslerini azaltmak ya da kaldırmak amacından ziyade Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin daha verimli işlenmesini hedeflemektedir" denildi.

"BİLİM İNSANLARI ZAN ALTINDA BIRAKILIYOR"

Yalnızca ilahiyat müfredatına müdahale edildiğine ilişkin ileri sürülen iddiaların doğru olmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aynı şekilde bu iddia, YÖK'ün son dönemde ilahiyat fakültelerine bakışı göz önüne alındığında insaf ölçüleri ile de bağdaşmamaktadır. Ayrıca 'Selefi', 'Vehhabi', 'IŞİD yanlısı' bir perspektifin ilahiyat müfredatına hakim kılınmaya çalışıldığı yönünde akademi dışında seslendirilen ve hakikat ile bağdaşır hiçbir yanı bulunmayan bazı iddialar, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar itibarı ile son derece talihsiz ifadelerdir. Üstelik bu iddialar söz konusu fakültelerde görevli seçkin bilim insanlarını da zan altında bırakmaktadır. Yukarıdaki kavramların akademik özgürlükler çerçevesinde tanınması, tanımlanması, tartışılması ve haklarında fikir beyan edilmesi ayrıdır, ilahiyat fakültelerinin bu kavramların 'taraftarı' ya da 'karşıtı' şeklinde kategorize edilmesi ayrıdır. Akademik birimler bir fikrin 'taraftarı' ya da 'karşıtı' olarak örgütlenen yapılar değildir. Kaldı ki ilahiyat fakültelerinin mezkur akımları üreten bir ilim geleneğine sahip olduğunu ileri sürmek Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamaktadır." - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Ağırakça Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title