Haberler

    İkinci El Telefon Rehberi!

    İkinci el bir telefon almaya karar verdiniz.

    Yeni bir cep telefonu almak, eğer almak istediğiniz telefon için yeterli paranız varsa, hiç de zor değil. Aklınızdaki birkaç modeli araştırırsınız, özelliklerini karşılaştırırsınız, hangisinin ihtiyaçlarınızı daha iyi karşıladığına karar verir, mağazaya gider ve telefonu kutusuyla alırsınız. Zaten o telefonu kullanan ilk kişi siz olacaksınız; kullanıma ya da zamana bağlı sorunlardan, garanti şartlarından endişe etmeniz pek gerek kalmaz.

    Tüm bunlar, tabii ki kutusu hiç açılmamış, "sıfır" telefonlar için geçerli. Ama tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de pek küçük sayılmayacak bir ikinci el pazarı söz konusu. Bir telefonu, yenisinden çok daha ucuza almanın belki de en kolay yolu, ikinci el pazarından geçiyor.

    Ne yazık ki, ikinci el bir telefon alacakların dikkat etmesi gereken çok farklı detaylar bulunuyor. Eğer siz de ikinci el bir telefon almaya sıcak bakıyorsanız, bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda anlatacağız.

    İkinci el telefon alırken ilk bakacağınız şey, herhalde fiyat olacaktır. Ama fiyat konusunda sizi pek çok tuzak beklediğini bilerek işe başlamanız daha doğru olur.

    Örneğin ikinci el bir iPhone 4S almak istediğinizi düşünün. Telefonun sıfır fiyatı şu anda 1.000 TL seviyesinde geziniyor. Herhangi bir ikinci el sitesindeki iPhone 4S ilanlarını incelerseniz, fiyatın 500 TL'den başlayıp, zaman zaman 1.000 TL'nin bile üzerine çıkabildiğini göreceksiniz. 1.000 TL üzeri ilanları zaten hiç açmadan eleyebilirsiniz. Çünkü bu ilanlar "uyanıklık yapan" satıcıların ilanıdır. Zamanında 2.000 TL verip aldıkları telefonu, en az zararla satmak istedikleri açıkça ortadadır ve bunu yaparken kaba tabiriyle, alıcıyı "kazıklama" niyetindedirler.

    500 TL'lik bir ilan ise mutlaka hoşunuza gidecektir. Ama bu fiyat seviyesinde çok az ilan vardır. Bu noktada "ucuzun çekiciliğinin" altında yatan gerçekleri aklınıza getirin. Genellikle ilanlar 700 TL seviyesindeyken "bu ilan neden bu kadar ucuz" sorusunu kendinize sorun. Eminiz, mantıklı bir açıklama bulamayacaksınız. Satıcıya telefonun neden ucuz olduğunu sorabilirsiniz. Alacağınız cevap sizi tatmin ederse ne ala...

    Kısacası dikkate almanız gereken ilanlar, çoğu zaman ortalama fiyat seviyesindeki ilanlar olmalı. Ama bu seviyede onlarca ilan bulunuyor olabilir ve doğru seçeneği bulmak için diğer detaylara girmeye başlayabilirsiniz.

    İkinci el bir telefon da olsa, alacağınız cihazın fazla yıpranmış görünmesini istemezsiniz. Bu yüzden ilanlardaki resimleri dikkatle incelemeli, açıklamaları okumalısınız. Çünkü karşınızda duran, boyası soyulmuş, ekranı çiziklerle dolu bir telefon da olabilir, neredeyse sıfır gibi görünen bir telefon da olabilir.

    Kozmetik görünümden belki de daha önemlisi, telefonun arızası olup olmadığı. Ne yazık ki pek çok satıcı, ilanı verirken telefonun arızalarını açık açık anlatmıyor ve siz, telefonu kullanmadan önce bu sorunların farkına varma şansına sahip değilsiniz.

    Riski en aza indirmek için, satın alacağınız telefon modelinin kronik arızaları olup olmadığını araştırın; satıcıya bu arızalar hakkında soru sorun. Bu şekilde, en azından bilgisiz bir alıcı olmadığınızı ve kolay kolay tuzağa düşmeyeceğinizi karşı tarafa hissettirmiş olursunuz.

    Unutmayın; telefonu doğrudan satıcının elinden alsanız bile, bazı sorunlar daha sonra ortaya çıkabilir. Örneğin şebekeden sık sık düşen bir telefonun böyle bir sorunu olduğunu görmek için, bazen günlerce bile telefonu kullanmanız gerekir. İkinci el bir telefon alırken, ne yazık ki bu risk her zaman olacaktır.

    Peki bu riski nasıl en aza indiririz? Sonraki sayfamızda...

    Ülkemizde satılan kullanılmamış, yeni telefonlar, 2 yıl garanti ile geliyor. İkinci el telefon aldığınızda ise, elinize geçen garanti, telefonun kullanım süresine bağlı. 2 yıldan fazla zaman önce alınmış bir telefon zaten garanti dışı kalmış demektir ve siz o telefonu aldığınız da, garanti söz konusu değildir.

    Neyse ki, ülkemizdeki telefon çılgınlığı, pek çok ikinci el ilanındaki telefonun satış tarihinin 2 yılı bulmamasını sağlıyor. Alternatiflerinizi araştırırken, en azından birkaç ay garantisi kalan bir telefonu seçmeniz daha doğru olacaktır. Bir önceki sayfada bahsettiğimiz, kullandıkça ortaya çıkan sorunları, bu sayede garanti kapsamında tamir ettirmeniz mümkün olabilir.

    Ama her şey, kalan garanti süresini öğrenmekle de bitmiyor. 1.5 yıl önce, paralel ithalat yoluyla ülkeye sokulan bir telefonu ikinci el olarak alıyorsanız, resmi distribütör garantisi söz konusu değildir ve garanti, sadece telefonu ülkeye getiren şirketin garantisidir. Ne yazık ki bu tip şirketlerin bazıları, 1 sene bile dolmadan iflas edebiliyor; ortadan kaybolabiliyor.

    Bu yüzden alacağınız telefonun, özellikle de ikinci else, garantisinin nereden verildiğini öğrenmeniz çok önemli. Resmi garantili bir telefon almak, sadece birkaç ay garantisi kalmış bile olsa, canınızın sıkılmasını engelleyecektir. Tabi her şeyden önce, telefonla birlikte, satın alınma tarihini gösteren faturasını ve garanti belgesini de almanız gerektiğini unutmayın.

    Bu arada küçük bir not: Sokakta, tezgah üzerinde satılan ikinci el telefonlardan kesinlikle uzak durun...

    IMEI numarası, bir telefonun kaçak mı olduğu, pasaporta mı işlendiği, resmi ithalat ürünü mü olduğu gibi pek çok detaya ulaşmanızı sağlar. Mümkünse, satın alacağınız telefonun IMEI numarasını öğrenin ve internet üzerinden sorgulayın.

    IMEI klonlama, kaçak telefonlarda sıklıkla başvurulan bir yöntem. Bazı satıcılar, telefonun ülkemizde kayıtlı olmayan IMEI'sini, telefonu "hack'leyerek" kayıtlı bir IMEI ile değiştirebiliyor. Bu yüzden, öncelikle telefonun yazılımında kayıtlı olan IMEI ile pilin altındaki etikette yazan IMEI'nin aynı olup olmadığını kontrol edin. İnternetten IMEI numarasını sorgulamayı da ihmal etmeyin.

    Eğer "nasılsa telefon çalışıyor" deyip IMEI numarasına dikkat etmezseniz, ilk güncellemeden sonra elinizde "çekmeyen" ve kayıt dışı bir telefonla baş başa kalırsınız. Çünkü klonlanan bir IMEI numarası, ancak aynı numaraya sahip bir telefon açılmadıkça ve bir güncelleme söz konusu olmadıkça sorunsuz çalışacaktır. Herhalde IMEI kllonlamanın yasadışı bir işlem olduğunu hatırlatmamıza gerek yok...

    Satın alacağınız ikinci el telefonun yanında gelen aksesuarlara da dikkat etmenizde yarar var. Öncelikle telefonun açılmamış kutusundan hangi aksesuarlarla çıktığını araştırın. Sıfır alındığında kutudan ikinci bir batarya, bir kılıf, ekran filmi, kaliteli bir kulaklık ve hatta bir şarj standı bile çıkmış olabilir. Orijinal kutunun varlığı bile satın alma kararınızı etkileyebilir.

    Siz de, satıcıdan aksesuarları size eksiksiz göndermesini isteyebilirsiniz. Eğer aksesuarlar eksikse, bu size ekstra bir pazarlık şansı sunacaktır.

    Pil demişken, önemli bir konuyu da atlamayalım. Pillerin şarj oldukça ömürlerinin azaldığını artık biliyorsunuz. Bu yüzden, satıcıya pilin durumunu sormayı ihmal etmeyin (her ne kadar doğru cevabı alma ihtimaliniz düşük de olsa...) ve telefonu almadan önce, orijinal pilin fiyatının ne kadar olduğunu da araştırın; büyük ihtimalle yeni bir pil almanız gerekecek.

    Son olarak, ikinci el telefonu satın alırken, satıcı ile karşılıklı olarak, telefonu hangi tarihte aldığınızı gösteren bir satış sözleşmesi imzalamanızı öneririz.

    Bahsettiğimiz tüm bu detaylara dikkat etseniz bile, sorunsuz bir telefon almanızın garantisi hiçbir zaman yok. Ama bizim önerilerimize kulak vermenizin, en azından riski azaltacağını aklınızdan çıkartmayın.

    Sonuçta aldığınız telefon, hatırı sayılır bir zaman boyunca kullanılmış bir telefon olacak. Şansınız varsa, telefona "gözü gibi" bakan bir kullanıcının telefonuna denk gelirsiniz. Ama tam tersi de her zaman için ihtimal dahilinde olacaktır. Bu yüzden, eğer imkanınız olursa, parayı ödemeden önce telefonu görün, elinize alın ve deneyin.

    Kısacası ikinci el telefon almak, normalden çok daha fazla dikkat gerektiren bir konu ve biraz da şans istiyor. "Ben bu riskleri göze alamam" diyorsanız biraz daha para biriktirip kutusu açılmamış, sıfır bir cihaz almaya çalışın. Ama aradaki fiyat farkı buna değmez derseniz, ince eleyip sık dokumayı kesinlikle ihmal etmeyin. Unutmayın; bir telefonun dışarıdan görüntüsü, içerisinde neler olduğunu asla gösteremez...

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title