Haberler

Ikby'deki Köylüler, "Pkk Sebebiyle" Köylerini Boşaltıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok ilinde, terör örgütü PKK'nın kamplarını sivil yerleşim alanlarında kurmasından dolayı yaklaşık 23 köyün boşaltıldığı bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok ilinde, terör örgütü Pkk'nın kamplarını sivil yerleşim alanlarında kurmasından dolayı yaklaşık 23 köyün boşaltıldığı bildirildi.

Duhok'a bağlı Akre İlçe Kaymakamı Mazın Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, " Pkk'nın Akre ilçesi sınırlarında 23'e yakın köyün yer aldığı bölgede askeri kamp kurmaya çalışmasından dolayı köylüler, evlerini terk etti. PKK kampları sivillerin güvenliğini tehdit ediyor." dedi.

Terör örgütü PKK sebebiyle sivillerin can güvenliğinin olmadığını söyleyen Muhammed, örgütten kaçan köylülerin güvenli bölgelere sığındığını ifade etti.

Evlerine geri dönmek isteyen köylülere ise bu sefer de PKK'nın izin vermediğini vurgulayan Kaymakam Muhammed, "PKK, bağ ve tarlasını görmeye giden köylülerin gece orada kalmasına izin vermiyor, onları aynı gün içinde dönmeye zorluyor." diye konuştu.

Örgütün askeri kamplarının sadece Akre ilçe sınırlarında yer almadığını da hatırlatan Muhammed, şunları kaydetti:

"Kürdistan Bölgesi'nde birçok köylü PKK'nın sebep olduğu aynı sorunu yaşıyor. PKK'dan dolayı köylerine gidemeyen köylüler ağırlıkla Duhok ilinde yer alıyor. Bu ilde ise örgütün en çok el koyduğu köyler Akre ve Amedi ilçeleriyle Bervari Bala bölgelerinde bulunuyor."

PKK'nın sadece Akre'deki köylüleri değil Musul'un Sincar ilçesinden kaçan Ezidileri de mağdur ettiğine işaret eden Muhammed, "Şengal'den (Sincar) kaçıp Akre'ye gelen Ezidiler, DEAŞ ve PKK'nın bölgedeki varlığından dolayı evlerine dönemiyor. Ezidiler kamplarda yaşam mücadelesi veriyor." dedi.

PKK, 515 köyü işgal etmiş durumda

Terör örgütü PKK, 1990 yılından bu yana başta Duhok ili olmak üzere Erbil ve Süleymaniye'de 515 köyü elinde tutuyor.

Örgüt söz konusu köylerin çoğunu Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında 90'lı yıllarda çıkan çatışmaları fırsat bilerek ele geçirmişti.

KDP, 16 Aralık 2015'te yayımladığı açıklamada, Duhok'ta 304, Erbil'de 177 ve Süleymaniye'de ise 34 olmak üzere toplam 515 köyün PKK'nın işgalinde olduğunu belirtmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Süleymaniye Erbil Duhok PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title