Haberler

Ikby'deki Başkanlık Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY), "başkanlık krizi" için siyasi partiler arasında yapılacak görüşmelere yarın devam edilecek.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY), "başkanlık krizi" için siyasi partiler arasında yapılacak görüşmelere yarın devam edilecek.

Perşembe günü 5 büyük parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseveler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komela) arasında yapılan görüşmede parlamentodaki etnik ve dini azınlık temsilcilerinin de katılması kararı alındı.

Parlamento'da birer sandalyeleri bulunan Sosyalist Parti, Komünist Partisi, İslami Hareket Partisi, Zahmetkeşan Partisi ve Türkmenler, yeterli temsiliyet hakkı verilmemesi nedeniyle "Başkanlık" krizinin ele alınacağı yarınki görüşmeye katılmayacaklarını bildirdi.

Sosyalist Parti ve Zahmetkeşan Partisi'nden yapılan ortak bildiride, "Bu sorunun çözülmesi için tüm siyasi partiler, birer temsilci ile katılmalıdır. Tüm partilerin bir kişi tarafından temsil edilmesini kabul etmiyoruz. O nedenle yarınki toplantıya katılmayacağız" ifadeleri kullanıldı.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da bölgede kendilerine etnik azınlık olarak bakılmasından rahatsız olduklarını belirterek, "Kürdistan'da Türmenlere azınlık olarak değil, ikinci unsur olarak bakılmasının istiyoruz. Bu şekilde muamele edilmesi daha uygun olacaktır" dedi.

Türkmen partilerin toplantıda bir kişi tarafından temsil edilemeyeceğine vurguda bulunan Maruf, "Türkmen partiler, toplantıda ayrı ayrı temsil edilmelidir. Bir kişinin tüm partiler adına katılmasını kabul etmiyoruz. Heyet olarak katılma kararını da biz vermeliyiz. Eğer ayrı ayrı davet almazsak toplantıya katılmayacağız" şeklinde konuştu.

Goran Hareketi'nden bir heyetin toplantıya katılmaları için kendilerini ziyaret ettiğini aktaran Maruf, "Goran, bölgedeki Türkmenlerin temsilcisi olarak Irak Türkmen Cephesi'nin toplantıya katılmasını istedi. Onlar, 'Türkmenlerin gerçek temsilcisi sizsiniz, o nedenle sizin katılmanız gerekiyor' dediler. Fakat biz ayrı ayrı temsil edilmek istediğimizi ifade ettik" bilgisini paylaştı.

Komünist Parti Milletvekili Ebu Karvan ise, "Kimse kimseyi temsil edemez. Her parti adına bir kişinin katılmasını talep ediyoruz. Fakat onlar bizi zorla birleştirmek istiyor. Bu dayatma nedeniyle toplantıya katılmayacağız" görüşlerini dile getirdi.

İslami Toplum Partisi (Komel) Politbüro Üyesi Dana Dara, yaptığı açıklamada, tüm grupların toplantıya katılması gerektiğine işaret ederek, "Kürdistan'da bulunan 5 büyük siyasi parti arasındaki ihtilaflar etnik ve dini azınlıklardan kaynaklanmıyor. Sorunun çözülmesi için tüm tarafların katılmasına karar verdik. Bize göre onlar sorunun bir parçası değildir. Aksine çözüme destek verebilecek durumdalar" değerlendirmesinde bulundu.

Yarınki toplantıda "başkanlık krizi"nin geniş katılımlı ve detaylı ele alınacağına dikkati çeken Dara şunları kaydetti:  "Parlamento'daki Türkmen ve Hristiyan temsilcilerin katılmasının yapıcı bir rolü mutlaka olacaktır. Eski toplantıların devamı olarak parti heyeti Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'nin yetkileri ile bunda sonra bölge başkanının nasıl seçileceği konusunda görüşmelerine devam edeceklerdir."

Erbil'de 26 Ağustos perşembe günü yapılan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, tarafların başkanlık yetkileri konusunda 13 maddede prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, pazar günü toplantılara devam edileceğini ifade etmişti. Hüseyin, görüşmenin olumlu geçtiğini vurgulayarak, tarafların bir sonraki toplantıya Türkmen, Hristiyan ve parlamentodaki diğer parti temsilcilerinin de katılmasına karar verdiğini bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Fuat Hüseyin Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title