Haberler

Ikby'de Hükümet Kurma Çalışmaları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, 8'inci kabineyi oluşturmak için Türkmen, Asuri ve Keldani listeleriyle görüştü Barzani, Türkmenleri hükümete dahil etmek için Adalet Bakanlığını teklif etti Önemli bakanlıkların koalisyonun iki büyük ortağı olacak KDP ile Goran arasında paylaşıldığı belirtildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, 8'inci kabineyi oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Barzani, azınlık kotasının uygulanması nedeniyle mecliste 11 milletvekiliyle temsil edilen Türkmen, Asuri ve Keldani listeleriyle bir araya geldi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada Barzani ile yaptıkları görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Barzani, bize Adalet Bakanlığını teklif etti. 4 Türkmen listesi olarak kendi aramızda bir arkadaşımızı bakan olarak önereceğiz" dedi.

Maruf, ayrıca Başbakanlığa bağlı Türkmen işlerinden sorumlu bir heyetin oluşturulması talebini de Barzani'ye ilettiklerini, bununla ilgili gelişmelerin önümüzdeki günlerde netleşeceğini aktardı.

Barzani'nin, Türkmen halkına yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Maruf, "Barzani'nin toplantıdaki tutumu çok olumluydu. Türkmenleri siyasi bir parti değil, bir millet olarak gördüğünü dile getirdi. Biz de hükümete katılmak istediğimizi kendilerine ilettik" diye konuştu.

Önemli bakanlıklar KPD ve Goran'a

AA muhabirinin siyasi kaynaklardan edindiği bilgilere göre yeni hükümet için önemli bakanlıklar, koalisyonun iki büyük ortağı olacak KDP ile Goran Hareketi arasında paylaşıldı.

Henüz kesin olmamakla birlikte KDP'nin İçişleri, Doğal Kaynaklar, Planlama, Eğitim ve Belediyeler bakanlıklarını aldığı; ilk defa hükümette yer alacak olan Goran'a da Peşmerge, Maliye, Din İşleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıklarının verildiği ifade ediliyor.

Son seçimde üçüncü parti olarak çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) ise Kültür, İmar, Yüksek Öğretim, Sağlık ile Şehitler ve Enfal bakanlıklarının teklif edildiği kaydediliyor.

10 milletvekiline sahip İslami Birlik Partisi'ne (Yekgirtu) Elektrik Bakanlığı ve Sosyal İşler Bakanlığı; 6 sandalyeyle mecliste temsil edilen İslam Toplum Partisi'ne (Komel) ise Tarım Bakanlığı verildiği öne sürülüyor.

Ayrıca Meclis Başkanlığının Goran'da, Başbakan Yardımcılığının ise KYB'de olacağı ifade ediliyor.

Kürt bölgesinde 21 Eyül 2013'te yapılan milletvekili seçimlerinde hiçbir parti, iktidara tek başına gelecek çoğunluğu elde edemedi. 38 sandalye kazanan seçim birincisi KDP, 7 aydır yeni hükümeti kurmaya çalışıyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Neçirvan Barzani Ahmet Aydın Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title