Haberler

İit, Kilis'te Suriyeliler İçin 'Travma Merkezi' Açtı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT), Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kilis'te kalan çocuklar, gençler, yaşlılar ve özellikle baskıya maruz kalmış Suriyeliler için Travma Merkezi açtı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT), Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kilis'te kalan çocuklar, gençler, yaşlılar ve özellikle baskıya maruz kalmış Suriyeliler için Travma Merkezi açtı.

Kilis'te kurulu kamplarda kalan yaklaşık 35 bin kişi, Kilis ile ilçelerinde kiraladıkları evlerde yaşayan 40 bin kişi, Kilis'te kurulu bulunan ve sadece şehir içinde yaşayan Suriyelilerin çocuklarına hizmet veren 4 okulda yaklaşık 2 bin 500 öğrenci ile sivil toplum kuruluşları tarafından açılan ve yaralılara iyileşme süresinde hizmet eden 4 adet yaralı evi ile fizik tedavi merkezinde tedavi gören hastaların istifade edeceği Travma Merkezi'nde 1 psikiyatrist, 1 psikolog, 2 psikolojik danışmandan oluşan Suriyeli uzman bir ekip hastalara hizmet verecek. Merkezde görev yapan uzmanların Suriyeli olması hastalarla sağlıklı iletişim kurulması bakımından önemli bir avantaj. Hastanede tedavisi gereken hastaların ise Kilis Devlet Hastanesi'ne sevk edileceği öğrenildi.

Merkez bir yılda 7 bin 200 kişiye tedavi hizmeti, 600 çocuğa oyun grupları etkinlikleri, 4 bin 800 kişinin katılacağı psikolojik destek çalışmaları ve 15 bin kişiye de bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirmeyi hedeflemekte. Bunlar yanında buradan elde edilecek bilgiler ışığında başka ülkelerde meydana gelecek krizlerde uygulamak üzere Travma Merkezi El Kitapçığı oluşturulacağı bildirildi. Çalışma öncesinde uzman ekip İstanbul'da 11 gün süreyle eğitimden geçirildi. Merkezin uzmanları, kamplar dışında kalan, yukarıda sayılan yerleri ziyaret ederek kimlerin hangi şartlarda merkezden hizmet alabilecekleri konusunda bilgilendirme toplantıları ve ziyaretleri yaptı. Yapılan bilgilendirme ziyaretleri ve toplantılardan sonra ise merkezde hasta kabulüne başladı.

Kilis'te Suriyeliler için Travma Merkezi ile ilgili bir açıklama yapan İİT Medya Direktörü Mehmet Fatih Öke, "İTT, İnsani Yardım Bölümü olarak Türkiye'de olan birçok felakette çok acil duruma destek veriyor. İnsani yardım kuruluşudur. Dün Van depreminde, Körfez depreminde destek vermiştir. Bugünlerde de Suriyelilere bütün gücüyle destek vermektedir. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun talimatı ile teşkilatımız buraya yönelik hizmet projeleri üretiyor. Bu projelerden biri de bugünkü içerisinde bulunduğumuz merkezdir. Bu kadar olmasa da benzeri merkezler Libya, Tunus'da da var. Ama buradaki çok farklıdır" dedi.

Travma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Tarık Yılmaz ise, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Suriyelilere yönelik Travma Merkezi'nin açıldığını belirterek, "Suriyeli sığınmacılar, özellikle kadın ve çocuklar büyük bir travma yaşamış. Zor şartlar altında buraya gelmiş kişilerdir. Tabii birçok psikolojik sorunları var. Ciddi sıkıntılar yaşamışlar. Bunun için biz burada onların dilinde, onların kültüründe, bir krize müdahale merkezi kurduk. Çalışan arkadaşlarımız Suriyeli arkadaşlarımızdır. Psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrist arkadaşlarımız var. Suriyelilerin ön eğitimlerini gerçekleştirdik. Bu merkez devam ettiği sürece de en üst düzeyde eğitimlerini sürdüreceğiz. Çünkü bizim için sadece merkez olması önemli değil aynı zamanda bu merkezin hizmetinin yüksek standartlarda olması gerekir. Biz şuna inanıyoruz. Türkiye'nin bölgedeki liderlik konumunun her alana yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içerisinde sosyal sorumluluk projelerinde, bilimsel çalışmalarda, klinik çalışmalarda tüm alanlarda çok önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle burada Suriyeli mülteci çocuklar, gençler, aileler hiçbir ücret ödemeksizin yardım alabiliyorlar. Bununla beraber çok geniş bir kitleye sorunlarla ilgili, psikolojik sorunlarıyla ilgili, travmalarla ilgili bilgiler veriyoruz. O bilgiler ışığı altında bu merkeze başvuruyorlar. Her türlü psikolojik desteği alma imkanına sahip oluyorlar. Bu proje aynı zamanda model bir projedir. İslam İşbirliği Teşkilatı, dünyanın çok değişik yerlerinde uygulaması için model olarak gördüğümüz bir projedir. Bu projeyle her türlü yardıma ihtiyacı olan ve dünyanın her tarafında yardıma ihtiyacı olan ve psikolojik desteğe ihtiyacı olan psikososyal travma yaşayan insanlara bundan sonraki yıllarda da götürmek en büyük hedefimiz. Bu merkezlerin sayısı giderek artacak ve aynı zamanda uzmanlar alt yapısını kuracağız. Türkiye'nin bu alanda liderliğini de çok önemsiyoruz ve bunu da dünyanın çok çeşitli ülkelerine ihtiyacı olan insanlara yaymaya çalışıyoruz" diye konuştu. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title