Haberler

Iıcec 6. Uluslararası Enerji Forumu

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) ilk raporunu hazırladığını belirterek, "IICEC raporunun yeni kurulacak hükümete yol göstermesini bekliyoruz, Türkiye'de enerji dengesinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve ileriki çalışmalar için temel teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) ilk raporunu hazırladığını belirterek, "IICEC raporunun yeni kurulacak hükümete yol göstermesini bekliyoruz, Türkiye'de enerji dengesinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve ileriki çalışmalar için temel teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

Sabancı, IICEC 6. Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada IICEC'in ilk raporunu hazırlayarak Türkiye'nin enerji ithalatını incelediğini ifade etti. Raporun bugünkü tartışmaların enerji alanındaki politika mercilerinin, yatırımcı topluluklarının ve araştırmacıların strateji ve çalışmalarına değerli katkılar sağlayacağına inandığını anlatan Sabancı, konuşması sırasında raporun bulgu ve tavsiyelerini vurgulamak istediğini söyleyerek, raporun bulgularını sıraladı:

"Enerji fiyatlarında yakın zamanda meydana gelen düşüş ithalat yükünü hafifletiyor gibi görünse de bu durum geçicidir ve enerji fiyatlarının bu düzeyde kalmaması beklenmektedir. Enerji fiyatları arttığında ithalat yükü de artacağından, gereken yapısal önlemler alınmazsa sorunun katlanarak artması muhtemeldir. İthalat bağımlılığının artması, Türkiye'nin enerji güvenliğine ilişkin riskleri de şiddetlendirmektedir. Olağan gidişat senaryolarına göre Türkiye'nin enerji ithalat faturası 2023'e kadar ikiye katlanabilir. Dolayısıyla, bu dönemde petrol fiyatlarının düşüklüğünü fırsat olarak görüp Türkiye'nin enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak, yapısal önlemleri almak yararlı olacaktır. Türkiye'nin hidrokarbon kaynakları ile talep merkezlerini birbirine bağlayan stratejik jeopolitik konumu nedeniyle, bölgenin enerji merkezi veya terminali olma hedefini gerçekleştirmesi mümkündür."

IICEC'in raporunun, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha geniş kullanılıp rekabetçi bir enerji piyasası, etkili araştırma ve geliştirme stratejileri ve uygulamaları ile desteklenebileceğini tavsiye ettiğini aktaran Sabancı, "Bu çalışmalar sırasında tüm sürdürülebilirlik önlemleri düşünülmelidir.  Enerji arz-talep zinciri boyunca enerji verimliliği sağlanması, enerji ithalatını düşük maliyetle azaltmak konusunda önemli potansiyel barındırmaktadır. Yeni iş modelleri ve çözümlerin, talep tarafında yönetim, dağınık enerji üretimi ve akıllı sistemler gibi yeni kavramlar çerçevesinde düşünülmesi gerekmektedir. Son olarak, enerji sisteminin verimliliğinin artması için elektrik ve gaz piyasalarının serbestleştirilmesi hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

Sabancı, bu raporun, Türkiye'de enerji dengesinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve ileriki çalışmalar için temel teşkil edeceğini düşündüğünü ve IICEC'in "enerjinin kutup yıldızı" olarak rolünün pekişeceğine inandığının altını çizdi.

Sabancı Üniversitesi'nin IICEC desteği ile başlattığı disiplinlerarası "Enerji Teknolojileri ve Yönetimi" yüksek lisans programına da değinen Sabancı, " Türkiye'de çığır açan bu programa yoğun talep alıyoruz. Birkaç ay önce ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz programdaki öğrencilerimizle bir araya geldi ve Enerji Güvenliği ve İklim Değişikliği konulu ders sundu" ifadelerini kullandı.

"OPEC'in kararı rol oynayacak"

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Başdanışmanı Eiichi Hasegawa da, İran'ın dünyadaki dördüncü en büyük petrol rezervlerine sahip olduğunu söyledi. Hasegawa, "Petrol fiyatlarında OPEC ülkelerinin alacağı karar büyük rol oynayacaktır. İran'ın dev boyutta rezervleri var, fiyatlar düştüğü zaman tedarikçi ülkelerin durumunda da düşüş oluyor" dedi.

Hasegawa, enerji tüketen ülkelerin de global anlamda önemli olduğunu, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin daha bağımsız olmaları için enerji tasarrufuna önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Danışmanı Melanie Kenderdine de, Türkiye'nin doğalgaz açısından enerji dağıtım bölgesi olma isteğini desteklediklerini belirtti.

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımlarını gelecek dönemde ön plana çıkaracaklarını ifade eden Kenderdine, "LNG yatırımlarımıza devam edeceğiz. Özellikle kanallarımıza ve gemilerimize yatırım yapacağız" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sabancı Üniversitesi Güler Sabancı İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title