Haberler

İİBF Derneği Başkanı Karaca: KPSS Sistemi Değişmeli

Güncelleme:

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezun ve Öğrencileri Derneği Başkanı Murat Karaca, "KPSS sistemi değişmeli." dedi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Mezun ve Öğrencileri Derneği Başkanı Murat Karaca, "Kpss sistemi değişmeli" dedi.

Karaca yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Ülkemizde yıllardır uygulanan iyi matematik bilenin beden eğitimi öğretmeni olduğu, iyi coğrafya bilenin edebiyat öğretmeni olduğu, iyi tarih bilenin hizmetli olduğu bu sistem artık değişmeli. Bu konuda daha önce de açıklamalarda bulunduk. Şuan da bu hususta önemli adımların atılacak olması sevindirici. Kamu kurum ve kuruluşları memur alırken öyle bir sistem kullanılıyor ki bu sistemde yapılan işle, işe alırken aranan kriterler arasında hiçbir uyum bulunmamaktadır. Hem B Grubu kadrolara hem de A Grubu kadrolara yapılan atamalarda mutlaka aranması gereken niteliklerin hiçbiri aranamamakta, yani insan kaynakları yönetiminde geçerlilik diye nitelendirilen ilke gözardı edilmektedir. KPSS sistemi insan kaynağı seçme ilkelerinden olan geçerlilik ilkesine aykırıdır. Devlet memuru olma hayali kuran adayların çoğunluğu devlet memurluğu kadroları için gereken niteliklere uygun eğitime tabi tutulmamaktadır. Radyo televizyon ve gazetecilik mezunu biri genel idari hizmetler sınıfında memur olarak çalıştırılabilmekte, bu genç hayatının en verimli dönemlerinde, çok ciddi emek vererek almış olduğu eğitime uygun kriterlerde topluma hizmet verememektedir. Bu sorun insan kaynağı israfına neden olduğu gibi milyonlarca genci ve ailesini de huzursuzluğa itmektedir. Ayrıca kamu hizmet kalitesini de düşürmektedir" dedi.

"Devlet memuru kadrolarında uygulanan A grubu kariyer kadrolar ile B grubu kadrolar ayrımı doğru olmakla birlikte, bu kadrolara yapılan atamalarda aranması gereken halkla ilişkiler, risk yönetimi, performans yönetimi, stratejik planlama, kriz yönetimi, yazışma yöntemleri ve zaman yönetimi gibi alanlarda eğitime tabi tutulmuş olma şartları hiç aranmamaktadır" diyen Karaca, şunları kaydetti: "Adaylara yapacakları iş süresince hiç işlerine yaramayacak olan havuz problemleri, falanca savaş ne zaman gerçekleşti, hangi bölgede hangi maden çıktığı, torbada 9 kırmızı ve 8 mavi top varsa mavi top çıkma olasılığı gibi sorular sorulmaktadır. Özetle, işle hiç ilgisi olmayan bu sorulardan en çok doğru cevabı bilenin işe alınmasını sağlayan bu sistem ülkeye çok büyük zarar vermektedir."

NASIL BİR SİSTEM OLMALI?

"Peki nasıl bir sistemle personel alınmalıdır?" sorusuna cevap vermek için öncelikle kurumlarda iş analizleri yapılması gerektiğini belirten Karaca, "İş analizi neticesinde ortaya çıkan iş tanımlarına uygun nitelikler belirlenmeli, yapılacak sınavda adaylarda bu niteliklerin var olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bunun için de her kurum kendi sınavını kendisi yapmalıdır. Örneğin Maliye Bakanlığı ; vergi müfettişi yardımcısı alacaksa adaylara, analiz gücü yüksek olma, inceleme, araştırma ve raporlama sistemine vakıf olma, Maliye Bakanlığı faaliyet alanını içeren mevzuatla ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olma, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi alanında bilgi sahibi olma gibi kriterleri ölçen bir sınav uygulamalıdır. Vergi müfettiş yardımcısı alırken tarihten soru sormak ya da tarih, coğrafya ve olasılık konularını çalışmasını gerekli kılacak bir sınav sistemini uygulamak hiç kimseye fayda vermeyeceği gibi binlerce kişiye zarar da vermektedir" ifadelerini kullandı.

Karaca, açıklamasına şöyle devam etti: "Tüm personel alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus şudur; yapılacak iş için gerekli niteliklerin belirlendiği, alım yapma yöntemlerinden biri olan test veya klasik yöntemli sınavlarda bu nitelikleri ölçmekten uzak hiçbir sorunun sorulmadığı, tüm soruların sadece iş için gerekli nitelikleri ölçecek tarzda olması, kimsenin hakkının yenmeyeceği adil bir sistemin oluşturulmasıdır. Bugün yapılan haberle KPSS'de değişime gidilmesini olumlu karşılıyoruz. Hükümetin kuracağı adil ve geçerlilik kriterine uygun olacak olan seçim sisteminin vatandaşlara sunulacak olan hizmet kalitesini artıracağı kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kayırmacılık iddialarını azaltacak, objektif bir sistemin tasarlanması gerektiğidir. Bu hususa da azami özen gösterilirse, ki biz gösterileceğine inanıyoruz, büyük bir kamu yönetimi reformu gerçekleşmiş olacaktır. Bu sistemin tasarlanması hususunda sivil toplum kuruluşlarının da gerekli desteği vermesi gerekmektedir." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Maliye Bakanlığı Murat Karaca KPSS Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title