Haberler

İhracat Yasağı Kalktı, Tavuk Üreticisinin Yüzü Güldü

Güncelleme:

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Çalışkan, 70 günlük yasağın sona ermesiyle birlikte üreticinin yeniden ihracata başladığını söyledi.

Hatay ve Adana bölgesinde tavuk ve tavuk ürünleri üretimi yapan firmanın sahibi ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Çalışkan, 70 günlük yasağın sona ermesiyle birlikte üreticinin yeniden ihracata başladığını söyledi.

70 günlük süreçte ihracat yapamayan üreticilerin zor günler geçirdiğini kaydeden Çalışkan, bu zor günlerin atlatılmasında Ramazan ayında Türkiye'de tüketilen tavuk miktarının artmasının büyük payı olduğunu aktardı.

"EN ÖNEMLİ PAZAR IRAK"

Türkiye'nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatında lokomotif ülkenin Irak olduğunu belirten Çalışkan, "Bilindiği gibi ülkemiz pek çok konuda olduğu gibi hastalıklar konusunda da şeffaf bir ülke, dolayısıyla bir süre önce ülkemizde bazı bölgelerde görülen kuş gribi vakası hızlı biçimde Dünya Sağlık Örgütü ve diğer birimlerine bunun üzerine başta Irak olmak üzere ihracat yaptığımız pek çok ülke Türkiye'den hayvansal ürünlerin ithalatını durdurmuştu. Kuş gribinde yeterli kuluçka süresi tamamlandığı için 70 gündür devam eden ihracat yasağı 1 Temmuz itibariyle iki ülkenin Tarım Bakanlıklarının anlaşması neticesinde kaldırıldı. Tabi kuş gribi vakasının Türkiye'de münferit olarak görülmesi, dünya genelindeki ihracatımızı olumsuz etkiledi. Şu anda bugün itibariyle Ürdün'de ithalat yasağını kaldırdı. Ama Türk tavukçuluk sektörü açısından en önemli ülke Irak'tır, çünkü Türkiye'de tavukçuluk sektörünün ihracatının yüzde 60-65'lik dilimi Irak'a yapılmaktadır. Kriz öncesine kadar ülkemizden ayda 20 bin ton tavuk ihracatı Irak'a gerçekleşmekteydi, aynı şekilde ayda bin TIR'ın üzerinde yumurta ihracatı gerçekleşmekteydi" dedi.

"İHRAÇ BAŞLADI AMA FİYATLAR DÜŞTÜ"

Irak'ın yanı sıra Ürdün'e yapılan ihracatın da yeniden başladığına değinen Çalışkan buna rağmen satılan ürünlerin fiyatında düşüş yaşandığına vurgu yaparak, "Bu 70 günlük süreçte ihracat tamamen durduğu için şu anda depolarımız tamamen ful. Depolarımızın dışında soğuk hava depolarını da kiraladık, şu anda depolar dolu halde duruyor. Umuyorum ki kalkan yasakla birlikte Irak'a olan ihracatımız aynı hızda devam eder. Böylece ülkemizdeki binlerce, on binlerce üretici bu durumdan olumsuz etkilenmemiş olacak. Bugün kuş gribinden önce tonunu bin 900 dolara ihraç ettiğimiz tavuk etini şu anda yaklaşık bin 500 dolara ihraç etmekteyiz. Aynı şekilde 35-38 doları bulmuş olan yumurta da şu anda 25 dolar civarında, hatta 18 dolara düştüğü zamanlar da var." diye konuştu.

"HÜKÜMETSİZ ORTAM SEKTÖRÜ DARALTIYOR"

Ülkede yaşanan siyasi belirsizliğin tavuk sektörünü olumsuz etkilediğini hatırlatan Çalışkan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde bu dönemde Ramazan ayı içinde olmamız tavukçuluk sektörü açısından önemli. Çünkü bu ay içinde iftar davetleri dolayısıyla yoğun miktarda tavuk tüketimi gerçekleşiyor, ama Ramazan'dan sonra da bu yıl beklenen turist sayısındaki düşüşten dolayı da kısmi bir sıkıntı bekliyoruz. Ülkemizde, bölgemizde yaşanan savaş propagandalarının turistleri olumsuz etkilediğini görüyoruz. Tabi aynı zamanda hükümetsiz bir ortamın da ekonomiye olumsuz yansımaları var. Yurt dışından ithal edilen ürünlerin Türkiye'ye girişinde belirsizlik ortamının doğurduğu bir kargaşa var. Umuyorum ki gelecek haftalarda güçlü bir hükümet kurularak bu belirsizlik de geçmiş olur."

"IRAK'IN KOTA UYGULAMASINDAN ÇEKİNİYORUZ"

Irak'ın Türk tavuk üreticilerine kota uygulamaya hazırlandığı haberini aldıklarını, ancak bu sorunun iki ülke yetkililerinin konuşmasıyla çözülebileceğini anımsatan Necmettin Çalışkan, "Türkiye'nin her tarafa ihracı var ama en büyük potansiyel pazar Irak'tır. Irak'la yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluk Türkiye'deki tavukçuluk sektörünü de büyük krizlere gebe bırakır. Şu anda Irak'la da ciddi bir lobi ithalatın yapılmaması için, düşük düzeyde olması için gayret ediyorlar. Önümüzdeki dönem için bir kota uygulamasına giderek, bugünkünün yüzde 25'i civarında bir ürün ithali söz konusu. Ama zannediyorum ülkemizle kurulacak iyi ilişkilerle beraber bu kriz tekrar aşılır. Türkiye'nin geleceği ve protein ihtiyacını karşılaması açısından tavuk eti üretimindedir." şeklinde konuştu.

"SURİYE'YE İHRACAT DEVAM EDİYOR"

Suriye'de yaşanan iç savaşa rağmen ülkeye olan ihracatın devam ettiğini söyleyen Çalışkan, "Bugün itibariyle Suriye'ye ihracatımız da devam ediyor. Suriye'ye canlı tavuk, 1 günlük civciv, et, kuluçkalık yumurta ve diğer alanlardaki ihracat devam ediyor. Oralarda yaşanan sıkıntılarla birlikte, her gün kapıda yaşanan kriz nedeniyle bazı mallar telef oluyor. Komşumuza huzurun gelmesi, komşumuz için olduğu kadar ticari ilişkilerimiz için bizce de önemli." diye konuştu.

"KİŞİ BAŞI 22 KİLO TAVUK TÜKETİYORUZ"

Türkiye'nin en sağlıklı tavuk etini yiyen ülkeler arasında yer aldığına değinen Çalışkan, buna rağmen ülkede kişi başına 22 kilo civarında tavuk tüketildiğini vurgulayarak, "Zannediyorum Türkiye, dünyada en sağlıklı tavuk ürünleri yiyen ülkelerin başında geliyor. Bunun sonucu olarak da zaten Türkiye'de tüketim olarak büyük bir artış söz konusu. Şu anda kişi başına ülkemizde 20-22 kilogramlık tavuk eti tüketimi gerçekleşiyor. Bu rakam ABD'de 70, Avrupa ülkelerinde de 40 kilo civarında. Önümüzdeki 5 yılık süreç içinde AB ortalamasını yakalayacağımızı düşünüyoruz. Onun için tavuk eti tüketimi tabii ki önemli. Onun dışında sağlık açısından da son dönemdeki kalp, damar ve diğer problemlere çözüm açısından da zaten sağlıkçılarımız tarafından da yoğun olarak insanlarımıza öneriliyor." ifadelerini kullandı. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Suriye Alışveriş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500

Yorumlar (7)

....:

40 GÜNDE YETİŞEN TAVUK YENİRMİ ARKADAŞ MANTIK LAZIM.

8
0
yanıtYanıtla
FIRFIR:

TAVUK ÇOK SAĞLIKSIZ ŞARTLARDA VE BESİNLERLE ÜRETİLİYOR KÖY TAVUĞU DIŞINDA ASLA TAVUK YEMEYİN, BEN GÖRDÜM BİR DAHADA TAVUK YEMEDİM, KAN YEDİRİYORLAR RESMEN TAVUKLARA , KOKUYU BİR GÖRSENİZ FELAKET

3
1
yanıtYanıtla
anlamadım:

kuş gripli tavuklar kuzey ırak pyd pkk pjak onlara verin daha iyifiyatıda yarı yarıya

2
0
yanıtYanıtla
Osmanlı torunuMobil-IOS:

Antakya candır can

0
2
yanıtYanıtla
xmen:

Lan manyaklar tavuk değil onlar piliç. Yemeyin.

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı YazınSALAKO:

adamlar para kazanmak için ırak suriye veya arap pazarına seviniyor senin üretimin türkiyeye faydası toksa getireceğin döviz ihracatı şurda dursun ne demişler bana yaramayan kilisenin papazı ne işe yarar diye sen türkiyeye faydan yoksa üretimin senin olsun haydi rekabete girde tavuk fiyatlarını aşağıya çek bizde sizi takrid edelim beyler gerisi boş sözdür

0
0
yanıtYanıtla
celal:

sanki yüksek teknoloji üretilmiş gibi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title