Haberler

İhkib Başkanı Hikmet Tanrıverdi Açıklaması

"Türk moda endüstrisinin 4 yıllık yeni rotasını belirledik.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği  (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazırgiyim sektörünü temsil eden derneklerle Türk moda endüstrisinin 4 yıllık yeni rotasını belirlediklerini belirterek, "İhracatın kilosunu 35 dolara çıkarıp, 2017'de 30 milyar doları yakalayacağız" dedi.

İHKİB tarafından düzenlenen, moda endüstrisindeki risk ve avantajlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Tanrıverdi, sektörün gelecek 4 yıldaki hedeflerini belirlediklerini ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye 35 maddelik bir sorun paketi sunduklarını söyledi.

Tanrıverdi, acil çözüm bekleyen ilk 5 maddenin sektörün önünde Çin seddi oluşturduğunu, sorunların giderilmesi halinde hedeflerin çok daha kısa sürede yakalanabileceğini kaydetti.

Sektörün 4 yıllık yeni rotasını belirlerken hakim pazarlarda daha da güçlenip, başta ABD ve Japonya olmak üzere uzak ülkelerde tasarım ve yüksek katma değere sahip ürünler ile var olma yoluna gideceklerini anlatan Tanrıverdi, 2013'te yüzde 8,3 artış elde edip, 2023 ihracat stratejisinde belirlenen 17,4 milyar dolarlık ihracat hedefini tam 12'den vurduklarını dile getirdi.

Tanrıverdi, 2014 yılının Ocak ayında ise yüzde 14,2 oranında artış yakaladıklarına işaret ederek, "1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Tüm sektörler arasında en fazla ihracat yapan sektör olduk. Şubat ayında da ihracatımız artmaya devam ediyor. Yüzde 7,2 artışla 1,5 milyar dolar ihracat yaptık" bilgisini verdi.

"2009'dan 2012 yılına pazar payımızı yüzde 12,4'ten yüzde 12,9'a yükselttik"

Türkiye'de 24 sektör arasında en fazla katma değerli ürün ihraç eden ilk üç sektör arasında bulunduklarına dikkati çeken Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"24 dolar olan kilogram birim fiyatımızı halihazırda yatırım yaptığımız tasarım, moda ve markalaşma süreçlerinin desteğiyle 4 yılın sonunda 30-35 dolar aralığına çıkartmayı hedefliyoruz. AB ülkelerine Çin 12 avro/kilo gram, Bangladeş 11 avro/kilo gram ihracat yaparken Türkiye 17 avro/kilo gram üzerinden hazırgiyim ihracatını gerçekleştiriyor. AB ortalama ithal birim fiyatına göre yüzde 36, Çin'in birim fiyatına göre ise yüzde 47 daha yüksek birim fiyatla ürün satıyoruz. Tüm bu rakamlar dünya moda endüstrisinde elde ettiğimiz başarının kanıtıdır. Öte yandan Avrupa'da yaşanan onca krize, durgunluğa ve rakiplerimizin yoğun baskısına rağmen 2009'dan 2012 yılına pazar payımızı yüzde 12,4'ten yüzde 12,9'a yükselttik."

Tanrıverdi, ülke grupları bazında bakıldığında AB pazarının yüzde 74,1 ile açık ara en çok İhracat gerçekleştirilen bölge olduğuna vurgu yaparak, "Buna karşın Amerika ülkeleri (ABD, Kanada, Brezilya, Meksika) toplamı ihracatımızdan sadece yüzde 3,2 pay alıyor. Sadece ABD 73 milyar dolar ile dünyanın en çok hazır giyim ithalatı yapan ülkesi konumunda. Biz ise bu ülkeye 445 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Böylesine küçük bir rakam ile yetinmemiz mümkün değil. Bunun için 4 yıllık rotamızda, üzerinde en çok yoğunlaşacağımız bölgelerin başında Amerika geliyor" değerlendirmesini yaptı.

"Önümüzdeki Çin Seddi kaldırılsın"

Tanrıverdi, 22 Şubat'ta ziyaret ettikleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile 35 maddelik sorun ve çözüm önerilerini paylaştıklarını belirterek, bazı maddelerin sektörün önünde Çin Seddi gibi durduğunu söyledi. Tanrıverdi, "ihracat tekerine taş koyan", hazır giyim sanayicisinin acil çözüm beklediği ilk 5 maddeyi ise şöyle özetledi:

"Hammaddeye erişimde engellerin kaldırılması, dahilde işleme rejimindeki sorunların giderilmesi, devlet yardımları uygulamalarının basitleştirilmesi ve süreçlerin hızlandırılması, koleksiyon hazırlayan firmalarımızın tasarım süreçlerinin desteklenmesi ve Ür-Ge'nin de Ar-Ge teşvik düzenlemelerinden yararlandırılması ve yurtiçinde her sektörün 1 prestij fuarının hedef ülke destek oranında desteklenmesi gerekir."

Bu sorunların çözülmesinin sürdürülebilir büyümeye kapı açacağını ve hedeflerin tutturulmasını birkaç yıl öne çekeceğini ifade eden Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazırgiyim sektörü ihracat kadar istihdamda da önemli bir yere sahip. Tekstil, 439 bin, hazırgiyim ise 230 bini kadın olmak üzere 476 bin kişiye iş olanağı sağlıyor. Hiçbir sektörde yüzde 48 oranında kadın çalışan bulunmuyor. Tekstil ve hazırgiyim toplamda 915 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak kayıtlar çok düzgün tutulmadığı için bu rakamın gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. En az 1,5 milyonun üzerinde insanımıza iş imkanı sunuyoruz ve bunun da neredeyse yarısı kadınlarımızdan oluşuyor."

Tanrıverdi, 2014'ün ihracatçı açısından 2012 ve 2013'e göre çok daha olumlu bir yıl olacağına inandıklarına işaret ederek, markalaşmadan tasarıma, inovasyondan Ar-Ge'ye hazırgiyim sektörünü geleceğin şartlarına hazırlamak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

"Ukrayna'ya 2013'te 333 milyon dolar ihracat yaptık, şimdi tedirginiz"

Dünyanın yeni kriz gündemini oluşturan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin Türk hazır giyim ihracatını da olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Tanrıverdi, yaşanan olaylardan tedirgin olduklarını anlattı. Tanrıverdi, 2013 yılında Ukrayna'ya bir önceki yıla göre yüzde 73'lük artış ile 333 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatı gerçekleştirdiklerine işaret ederek, büyüyen bir pazarda sorun yaşamak istemediklerini, yakın ülkelerdeki ekonomik ve siyasi dalgalanmaların kendilerini olumsuz etkilediğini, yaşanan krizin kısa sürede çözüme kavuşturulmasını umduklarını dile getirdi.

Toplantıya, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) Başkanı Aydın Erten, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Başkanı Osman Ege, Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı İrfan Özhamaratlı, Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv ile Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi de katıldı.

Bu arada İHKİB Başkanı Tanrıverdi, toplantıya katılan tüm dernek başkanlarının destek vermesi üzerine nisan ayında yapılacak İHKİB Genel Kurulu'nda yeniden başkanlığa aday olacağını da açıkladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hikmet Tanrıverdi Türkiye Moda Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title