Haberler

İett'nin Engellileri Bilgilendirme Projesi

Duraklarda sesli anons sistemi, tüm otobüslere uygulanmaya başlandı.

İETT'nin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle yürüttüğü sesli anons sistemi tüm otobüslerde uygulanmaya başladı.

İETT'den yapılan açıklamaya göre, "Engelli Bilgilendirme Sistemi Projesi"nin tanıtım toplantısı, Kağıthane Garajı'nda yapıldı.

Toplantıya İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İSTKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Aşkın Ayık, Görme Özürlüler Derneği, Bedensel Engelliler Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Engelliler için Özel Halk Otobüsleri ve Otobüs AŞ de dahil olmak üzere 5 bin 620 aracı engelli erişimine uygun hale getiren İETT'nin görme engelli yolcular için başlattığı dış anons sisteminin tanıtıldığı toplantıda, sistemin okuma-yazma bilmeyen vatandaşlar için de kolaylık sağlayacağı belirtildi.

Toplantıda konuşan Kahveci, engellilere yönelik duyarlılığın artırılması için önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, bu sistemle önemli bir açığı kapattıklarını kaydetti.

Kahveci, "Bu sistem görme engelli vatandaşlarımızın toplu taşımayı rahatça kullanabilmesini sağlayacak. Yolcularımız içinde engelliler çok önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Başlıca hedefimiz, engelli vatandaşlarımızın sosyal aktivitelere eşit seviyede erişimini sağlamak. Köklü geçmişimizden aldığımız güçle bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Bu hedeflerimizin peşinde koşarken, engelliler federasyonunun da bizimle beraber yürümesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Otobüs şoförlerine işaret dili eğitimi

Araçları engelli erişimine uygun hale getirmek için yenileme işlemlerinin devam ettiğini aktaran Kahveci, şoförlere engelli yolcularla iletişim kurmaları için işaret dili eğitimleri vermeye başladıklarını bildirdi.

Engelli yolculara toplu ulaşımda ücretsiz seyahat kartı verdiklerini hatırlatan Kahveci, şu bilgileri verdi:

"İETT olarak 182 bin kartı engellilere, 73 bin kartı da refakatçilerine dağıttık. Metrobüs ve metro istasyonlarındaki engelli asansörlerinin yoğun şekilde kullanılmasından dolayı engeli olanlar binemiyor. Bu asansörler sadece engellilere yönelik yapıldı. Bunların yanı sıra işitme engelli yolcular için otobüslerde seyahat bilgilendirmesini sağlayan LCD ekranlar konuldu. Bu ekranlar engelli yolcuların yanı sıra diğer yolcuların da bilgilendirilmesinde önemli bir etki oluşturdu." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kağıthane İett Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title