Haberler

Bakan Işık, Yuvacık Barajını Gündeme Getirdi

Güncelleme:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan İSU Genel Müdürlüğü'nün Kandıra İlçesi'nde yaptırttığı Namazgah Barajı'ndan ilk kez su verildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bu barajın 29 milyon TL'ye maledildiğini belirterek, daha önce Sefa Sirmen'in belediye başkanlığı döneminde yaptırılan Yuvacık Barajı'nın maliyetini hatırlatıp çok yüksek bedellerle inşa ettirildiğini öne sürdü.

Daha çok Kandıra'ya bağlı köyler ile İzmit, Derince ve Körfez İlçe'nin kuzeydeki köylerine içme suyu dağıtımı için yaptırılan ve şu anda 3 milyon ton su tuttuğu belirtilen Kandıra Namazgah Barajı'ndan ilk kez su verilmeye başlaması nedeniyle düzenlenen törene Bilim Sanayi ve Seknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyüşkehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğulu ile daire müdürleri katıldı.

YUVACIK BARAJI ELEŞTİRİSİ

Törende konuşan Bakan Fikri Işık, daha çok CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. 'Şimdi bu ara CHP yolsuzluğa kafayı taktı. Bir ara Sayıştay raporlarına taktı. Sayın Kılıçdaroğlu'na buradan sesleniyorum; Sayın Kılıçdaroğlu Sayıştay raporumu arıyorsun? Gel Yuvacık Barajı ilgili Sayıştay raporu var." dedi.

"Yolsuzluk mu arıyorsun? Yargıtay ne diyor? Yuvacık Barajı ile ilgili, 'Sefa Sirmen ve arkadaşları görevini kötüye kullanma suçu işlemiştir. Ama zaman aşımından dolayı dava düşmüştür' diyor. 5-6 insan hapiste bundan dolayı. Ama burada vurgulamak istediğim şey başka. Yolsuzluk diyorsanız, efendim Yargıtay zaman aşımından düşürmüş. Aslında işin ucu çok derinlere dayandığı için bilinçli bir şekilde zaman aşımına uğratıldığı kanaatindeyim. Ama arkadaş sen bir tarafta yolsuzluk diyeceksin aklını ayakkabı kutusuna koyacaksın. Öbür tarafta cumhuriyet tarihin en büyük yolsuzluğu Yargıtay tarihi ile tescillenmiş olayda olayın başkahramanı gelip belediye başkan adayı yapacaksın."

Yapılan bu çalışma ile devletin borçlandırılmadığını, Türkiye'nin gücüyle yapıldığını söyleyen Işık konuşmasına söyle devam etti:

"Eğer bu ülkede yolsuzluk olsaydı bırakın bu hizmetleri 1,5 yılda yapmayı 30 yılda yapamazdın. Eğer Türkiye'de yolsuzluk olsaydı Kandıra bugün doğalgazı hayalinde bile göremezdi. Eğer Türkiye'de yolsuzluk olsaydı 8 ayda Akçakoca okulu yapılamazdı. Eğer Türkiye de yolsuzluk olsaydı bugün Türkiye'nin her tarafı duble yollarla örülmezdi." dedi .

"Allah nasip ederse İzmit-Kandıra yolunun duble yol olarak hizmet vermesi için çalışmalar başladı. İnşallah Karadeniz Otoyoluna Allah nasip ederse bu sene başlıyoruz. Yatırım programında var. Artık Kandıra'yı İstanbul'a daha da yakınlaştırıyoruz. Bütün bunlar yapılırken Türkiye'nin borcu artmıyor mu? Devletin borcu artmıyor. Aksine bunlar Türkiye'nin kendi gücüyle yapılıyor. O kadar havalimanını yolsuzluk yapan bir ülke yapabilir mi? Bu kadar okul, bu kadar hastaneyi yapabilir mi? Ben iyi biliyorum Yuvacık Barajının başlama tarihi 1968 devreye girme tarihi 1998 dir. Kapasitesi 53 milyon metreküp. Buranın 25 milyon metreküp, yani yarı yarıya. Yuvacık Barajının kapasitesi 140 milyon metreküp ama 115 milyonu geçmemiş. Burada da 50 milyon metreküp. Maliyeti 29 milyon TL barajın yapımı. Çevre yapımı ağaçlandırılması toplam 75-80 milyon TL. Ayın 18 inde hazine Yuvacık Barajına son ödemesini yapacak. Yuvacık Barajı'nın Kocaeli Büyükşehir Belediyesine maliyeti 2 milyar 900 milyon doları geçti. Hazine parayı ödüyor ve faizi ile birlikte faturayı Büyükşehire gönderiyor. Büyükşehire maliyet i 4.5 milyar doları geçiyor."

'BİZ BUNLARI SADECE ÖZ KAYNAKLARIMIZLA YAPTIK'

Namazgah Barajı'nın öz kaynaklar ile yapıldığını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, 'Bu eserler halkımızın eserleri. Kandıramıza çok önemli hizmetler sağladık. Tarihte görülmemiş hizmetleri Kandıra'da yaptık. 2004 yılından itibaren Kandıramızı planladık. Önce alt yapımızı bitirdik. Şuanda da Kandıradaki ana cadde ve sokaklardaki çalışmaların büyük çoğunluğunu bitirdik. Önemli bir eser yaptık burada. Kandıra'nın hayat kaynağı. Biz bunları sadece öz kaynaklarımızla yaptık." dedi:

Konuşmaların ardından barajdan ilk su verildi. Yıllık 50 milyon metreküp su verme kapasitesi olduğu belirtilen barajı İSU ihtiyaç halinde devreye sokacak. Bu bölgelerdeki köylerin şu anda su ihtiyacını yerel kaynaklardan karşıladığı belirtildi. Namazgah Barajı'ndan alınan su, 12 kilometre uzunluğundaki 600 milimetre çelik boru ile Antaplı-Dudutepe İçme suyu arıtma tesisine terfi edilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sefa Sirmen Fikri Işık Türkiye Kandıra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title