Haberler

İç Güvenlik Paketi" TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin tasarının görüşmelerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylediği, "CHP'nin kapatılmak istendiği" iddiası gündeme geldi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin tasarının görüşmelerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylediği, "CHP'nin kapatılmak istendiği" iddiası gündeme geldi.

Genel Kurul'da, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, AK Parti'nin, partisinin bu tasarıyla ilgili tekriri müzakere taleplerine cevap vermesi gerektiğini belirterek, "Bu tasarı anayasaya aykırıdır. Sarayın güvenliği için, bunu bize kamu güvenliği diye dayatmaya çalışıyorsunuz. Sizi bu tasarıyı geri çekmeye davet ediyoruz" dedi.

Muhalefet partilerinin milletvekilleri konuşmalarında birbirlerine sataşarak, konuşmak için kürsüye geldi.

Yaptığı bir konuşmadaki sözlerini düzeltmek için kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Eksiği var, fazlası yok" dediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kimin haddine düşmüş bu söz. Vesayet altında kalmayı kabul ediyor musunuz? Hepiniz vesayet altında kalmayı kabul ediyorsanız, bu sözler sizlere müstahaktır. Ama ben diliyorum ki sizler de bu sözü elinizin tersiyle itmelisiniz. Hepinize sataşıyorum. Hepiniz Cumhurbaşkanının vesayeti altındasınız. Vesayeti altında kalarak bir yasayı çıkarmaya çalışıyorsunuz. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünü çiğniyorsunuz. Bu Meclis'e yakışmıyorsunuz. Anayasayı çiğneyen bir Cumhurbaşkanı var. Hukukun üstünlüğünü çiğneyen bir Cumhurbaşkanı var ama bu Cumhurbaşkanının bu sözleri karşısında sesini çıkartmayan, vesayet altında kalan bir AKP Grubu var. Yazıklar olsun size.

Gelin, bu sözleri reddedin. Gelin, yüreğiniz yetiyorsa Cumhurbaşkanının bu sözlerine karşı çıkın. Ne oldu size? Niye susuyorsunuz? Nasıl milletvekilisiniz? Bu sözleri reddetmelisiniz. Sizler darbe hukukunu savunuyorsunuz, vesayeti savunuyorsunuz ve TBMM'ye yakışmıyorsunuz."

-"Meclise yakışıp yakışmadığını bu millet takdir ediyor"-

Gök'e cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Bu Meclis'e yakışıp yakışmadığını bu millet takdir ediyor. Bu millet herkese de gerektiği kadar puanını da veriyor, takdirini de yapıyor. Dolayısıyla, şu andaki hal ve hareketleriyle, bu Meclis'e kim yakışıyor, kim yakışmıyor bellidir. Cumhurbaşkanımızla ilgili, onun hukukunu korumak tabii ki öncelikle Meclis Başkanlık Divanı'nın görevidir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise millet iradesi ve egemenliğinin Cumhurbaşkanlığının üstünde olduğunu ifade ederek, "Meclis Başkanlığı'nın asıl yapması gereken, bu vesayeti oluşturmak isteyenlere karşı, Cumhurbaşkanının bu ifadeleri karşısında Meclis'in itibarını koruması, milletin hukukuna sahip çıkması gerekmektedir. Meclis Başkanlığı'nın yapması gereken, milletin hukukuna dil uzatanlara karşı milletin hukukunu, milletin egemenliğini ve iradesini savunmak olmalıdır, kişilerin hukukunu değil" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, "Anayasayı tanımayacağım" dediğini ifade ederek, "Bakan Bey, aslında tek kişilik darbe yapmaya kalktı burada. 'Anayasayı tanımam' ne demek? Bakan Beyde biraz samimiyet, dürüstlük olsa, üzerinde gelip yemin ettiği anayasaya, sonra kürsüye çıkıp bakanlıktan aldığı güçle 'Ben bu anayasayı tanımam' diyemez. Bu kürsüde her şey söylenir ama 'Ben bu anayasayı tanımam' denemez. Bunu diyen İçişleri Bakanı o görevde kalmamalıdır" sözlerini sarf etti.

-CHP'nin kapatılacağı iddiası-

CHP'nin kapatılmak istenmesine ilişkin Kılıçdaroğlu'nun belirttiği iddialar da tasarının görüşmelerinde Genel Kurul'da gündeme geldi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir televizyon programında, CHP'nin kapatılmasıyla ilgili bir sürecin işlediğini ve bu konuda ellerinde bilgi ve belge olduğunu, bunu da kamuoyuna açıklayacağını söylediğini belirterek, "Milyonlarca oy alan bir siyasi partinin genel başkanının boş konuşmayacağını biliyoruz. Böyle bir arayış varsa, bu arayışı kınıyoruz. Bakanın bu konuda Genel Kurul'u bilgilendirmesi lazım" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi tarihinin önemli ayıplarından birisi olduğunu söyleyerek, "Sayın Genel Başkanımızın televizyon kanalına verdiği beyanat, söylediği olay doğrudur. Partimizle ilgili bu konu hakkında tezgah çevrildiğine dair bir arayış ve bu konuyla ilgili birtakım düzmece belge ve bilgi vardır; biz bunu zamanı geldiğinde açıklayacağız. Hükümetin bu konuyu izah etme şansı yok. Biz bunun nereden tezgahlandığını biliyoruz. CHP'yi kapatmayı düşünmek bile bu tezgahı yapanların haddi değildir" diye konuştu.

-"Elinde bilgi ve belge varsa bunları kamuoyu ile paylaşması gerekir"-

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın da AK Parti Grubu olarak bugüne kadar, tüm parti kapatmalarının sonuna kadar karşısında durduklarını ve bundan sonra da parti kapatılmasına karşı olduklarını söyledi.

Yüzde 47 ile iktidar olduktan sonra 2007 yılında partilerinin kapatılmak istendiğini kaydeden Aydın, "Bir oyla direkten döndük. Türkiye geçmişte kapanan partiler mezarlığına döndü. Anayasa referandumunda, partilerin kapatılmamasına ilişkin düzenlemeyi getirdik ama maalesef o madde o gün geçemedi" dedi.

Aydın, anamuhalefet liderinin elinde bilgi ve belge varsa bunları kamuoyu ile paylaşması gerektiğini ifade ederek, "Biz, hiçbir partinin kapatılmaması konusunda irademizi ortaya koyarız. CHP bu memleketin köklü bir partisidir. Bu partinin ya da başka bir partinin kapatılmasını asla istemeyiz. Bununla ilgili anayasal düzenlemelerin de bir an önce yapılmasını isteriz" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Vural ise MHP'nin kapatılmasına yönelik bazı bilgilerin olduğunun ifade edildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"MHP'nin parlamentoda bulunmasına tahammül edemeyenlerin, MHP üzerinde dinleme, izleme ekipleri oluşturanların milliyetçilikten ve MHP'nin demokrasi mücadelesinden rahatsız olduklarını biliyoruz. Bunlarla ilgili dinleme ve izlemeleri takip edenlerin ve yapanların nerede yaptıklarını gayet iyi biliyoruz. 'Teröristlerle birlikte olanların, kucaklaşanların dokunulmazlığını kaldıracağız' diyerek gelen, daha sonra PKK'yı meşrulaştırıp MHP'yi kapatmak isteyen zihniyet, aslında 12 Eylül'deki Evren gibi milliyetçilik karşıtı bir zihniyetin varlığını göstermektedir. 2011'de MHP'ye tuzak kuranlar, meydanlarda bunları kullananlar belli, bugün de kimin nerede ne yaptığını gayet iyi biliyoruz ama öyle biri (MHP'yi kapatacak) daha anasından doğmadı. Dolayısıyla, MHP'ye yönelik bunlarla ilgili adım atacak kişilere gerçekten Türkiye dar olur."

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ise siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları belirterek, "Milletin tam temsili için barajların olmaması lazım. Seçim barajlarının düşürülerek millet iradesinin tamamıyla bu Genel Kurul'a yansımasını sağlamak burada bulunan bütün partilerin görevidir. Tam demokrasi için hepinize çağrıda bulunuyorum" dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, milletvekillerine şeker dağıttı.

Tasarının görüşmeleri 42. madde üzerinde sürüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Ahmet Aydın Levent Gök Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title