Haberler

Hükümetten, Ermeniler Konusunda Dev Adım

Güncelleme:

Başbakan'ın Ermenilere taziye mesajından sonra şimdi de Ermeni ozan Nova'nın eserleri Ermenice ve Türkçe kitapta toplanacak.

1915 olaylarının 99'uncu yıldönümünde Başbakan Erdoğan'ın taziye mesajı ile başlayan süreci Ermeni ozan Sayat Nova'yı Türk kamuoyuna tanıtarak devam ettirecek olan Kültür Bakanlığı'nın Sayat Nova ile attığı bu adım Türkiye tarihinde ilk kez Ermenice bir eserin devlet tarafından basılması anlamını da taşıyor.

ERMENİCE VE TÜRKÇE YAYIMLANACAK

Sayat Nova'nın eserlerinin basımı için Ermeni çevirmenlerle anlaşıldığı öğrenilirken, tek bir kitapta toplanacak şiir ve şarkılar, hem Ermenice hem de Türkçe olarak yayımlanacak. Yapılan planlamaya göre, eserin haziran ayında basımı tamamlanacak ve raflardaki yerini alacak.

Bakanlık, daha önce de Kürtlerin ünlü destanı Mem-u Zin'i basarak çözüm sürecinde önemli bir kültür ayağını hayata geçirmişti. 18'inci yüzyılda yaşayan Sayat Nova, Ermeni vatandaşları tarafından "Ermenistan'ın Yunus Emre'si" olarak anılıyor.

ESERLERİNİ 3 DİLDE YAZIYOR

"Çırpınırdı Karadeniz" gibi Türkçeye yansımış şarkıları da bulunan ünlü halk ozanı, hiç eskimeden bugünlere kadar ulaşan aşk şarkıları ve şiirleriyle tanınıyor. Eserlerini Ermenice, Gürcüce ve Azerice yazan Sayat Nova'nın şarkılarının büyük bölümü bugün Azerice olarak seslendiriliyor.

1712 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve asıl adı Harutyun Sayatian olan ozan, onu dinleyen insanların kendisine taktığı "Sayat Nova" (şarkı avcısı) ismiyle dünyada biliniyor. Bugünlere kadar ulaşmayı başaran 220 şarkısı olan Sayat Nova elinden düşmeyen çalgısı kamança ile bir bütün olarak anılıyor.

TEYRAN DA SIRADA

Kültür Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı bir başka konu ise tarihte ikinci Kürtçe eseri basmak. Daha önce Başbakan Erdoğan tarafından Van mitinginde müjdelenen bu eser, bundan 400 yıl önce yaşayan Osmanlı Kürt ozanı Feqiye Teyran'ın şiirleri olacak. Bakanlık, Teyran'ın eserlerini Kürtçe ve Türkçe çevirisiyle basacak.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kültür Bakanlığı Feqiye Teyran Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500

Yorumlar (38)

THORuskudarlim01@hotmail.com:

Sayın başbakanımız dünyanın bir numaralı lideri olarak, kürt sorununu çözdüğü gibi ermeni sorununu da çözecektir, tüm dünya ülkemize özenmekte ' bizimde böyle dürüst, demokrat, birleştirici bir liderimiz olsa' demektedir.

6
52
yanıtYanıtla
aliderindeniz2233@hotmail.com:

tayyip hocalı katliamını ne çabuk unuttun.vahşeti seven Ermenileri nasıl kollarsın.yatçak yerin yok

52
4
yanıtYanıtla
SDsevmek_ve_unutulmak_18@hotmail.com:

Bu ülkede mülteci haline geldik anasını satayım :) Türkiye de türkler ikinci sınıf muamele görüyor :)

51
2
yanıtYanıtla
CAN EMREskandall_25@hotmail.com:

ERMENİ AŞKI:))

41
2
yanıtYanıtla
KILIÇhaticenuran2013@hotmail.com:

PKK YI ÇÖZDÜK, ERMENİLERİ KARABAG KATLİAMI YAPTIGI İÇİN ÖDÜLLENDİRİYORUZ DAHA HANGİ KATİLLERE YARANACAGIZ

40
2
yanıtYanıtla
kapkaraahmetbaykara33@hotmail.com:

illa her şeyi savaşarak mı çözmek gerekiyor....

9
32
yanıtYanıtla
brscenko@hotmail.com:

bu millet o kadar aptal bir millet ki sırf basbakan istedi die toprağını namusunu ermenilere teslim ederler hemde sorgusuz neymiş barısmıs kardeslikmiş admalar türk bayrağının üstünde yürüsünler biz adamlara toprak verelim vay be harbiden türkiye lider ülke olmus

39
1
yanıtYanıtla
yorumcuhdaslan@gmail.com:

VALLA HELAL OLSUN Bİ KERE.GUNDEMİ BELİRLEYEN BAŞBAKANIMIZ..ERMENİ VATANDAŞLARLA KAN DAVASI GÜTMEYE GEREK KALMAMIŞTIR 100 YIL ONCE OLANLAR İÇİN.

3
35
yanıtYanıtla
abdulmenafbulutmenafbulut_@hotmail.com:

en kötü gercek yalandan kat kat iyidir sayın Basbakanımız bazıları gibi gerçekleri görmemezlikden gelemez gerçek neyse odur acıda olsa.. ancak bazıları şoven duygularından kurtulamıyorlar yazık...

3
35
yanıtYanıtla
hırsız varacr_1905_37@hotmail.com:

megri megri bitti bu aralar ağlama yok..şimdi hepimiz ermeniyiz..yarın yahudi olabiliriz..nezaman türk olacağız acaba

30
8
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title