Haberler

Hükümet, Daraltılmış Bölge İçin Zamanla Yarışıyor

Güncelleme:

İktidar seçim sistemini değiştirmek istiyor; ama Anayasa gereği değişikliğin 14 Haziran'a kadar yapılması şart.

İktidarın seçim sistemini değiştirerek dar ya da daraltılmış bölgeye geçme planı, zamana karşı bir yarışı da beraberinde getirdi. Yasalarda yapılacak değişikliğin 2015 seçimine yetişebilmesi için, 14 Haziran 2014'e kadar yasalaşması gerekiyor. Anayasa uyarıca seçim yasalarında yapılan değişiklikler, bir yıl içindeki seçimlerde uygulanmıyor.

ZAMANA KARŞI YARIŞ BAŞLADI

Genel seçimlerin, 14 Haziran 2015 tarihinde yapılması öngörülüyor. Seçim yasasında yapılacak değişikliğin de, bu tarihten en az bir yıl önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. 14 Haziran 2014'den sonraya kalacak bir değişiklik, 2015'deki genel seçimde uygulanamayacak. Böyle bir değişiklik, seçimin erkene alınması halinde de zaman nedeniyle yürürlük kazanamayacak.

1.5 AY ZAMANI VAR

Anayasa'nın 67. maddesinde "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" deniliyor. Böylelikle yeni seçim sistemine geçilebilmesi için yapılacak yasal değişiklik konusunda, iktidarın önünde yaklaşık 1,5 ay kadar bir zaman bulunuyor.

ERDOĞAN SİNYALİ VERDİ

AK Parti baraj olmayan dar bölge, ya da yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge seçim sistemini öngörüyor. Erdoğan, milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantısında, seçim sistemiyle ilgili düzenlemenin Meclis tatile girmeden çıkabileceği sinyalini verdi.

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİNİN ÖZELLİĞİ

Daraltılmış bölgeye göre Türkiye çok sayıda seçim bölgesine ayrılacak ve her bölgede en çok 5 milletvekili olacak. Bu sistem, iktidar partisine avantaj sağlıyor ve Güneydoğu'da BDP, şehirlerde AK Parti avantajlı olacak. En yüksek milletvekili kaybını MHP yaşayacak. Dar bölge de benzer sonuç doğuruyor. Dar bölgede Türkiye 550 seçim çevresine bölünüyor ve her bölgeden bir milletvekili çıkıyor.

ERDOĞAN, 2 SEÇENEK SUNDU

Başbakan Erdoğan, bir süre önce seçim sistemini tartışmaya açmış ve "Mevcut sistemle ve yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5’e çekip, 5’li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi’ni uygulayabiliriz. Ya da ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz" demişti.

MUHALEFET TEPKİLİ

Muhalefet ise bu önerilere destek vermiyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ''Daraltılmış seçim bölgesiyle yüzde 10 seçim barajı yüzde 5'e indirilecek, AKP kaybedeceği milletvekili sayısı kadar milletvekilini 5'er milletvekilinden oluşan dar bölge ile geri alma amacında. Bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almaktır bunun adı. Bu bir hiledir, demokrasiyle bağdaşmaz'' dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Ak Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı?
500

Yorumlar (2)

inşallahin@yahoo.com:

Bu ülkede hiç bir hükümete rahat yok. Bu sene de tatil ve deniz ve aile saadeti haram oldu hükümete anladık. Ne zormuş yahu Türkiye'de iktidar olmak, bakan olmak, başbakan olmak. Ülkeyi mi kalkındırsın, kendisini devirmeye çalışanlarla mı uğraşsın, ailesini mi kurtarsın, partisini mi ayakta tutsun, ne yapsın? Allah yardımcıları olsun. Bir bitmedi koşuşturma, bir bitmedi yarış, bir bitmedi şu kavgalar. Böylesi zor bir hükümetin yerinde kendisi olmak için çabalayan partilerin de samimiyetine inanmıyorum, iktidar değil en azla saldalye kapma derdinde hepsi. Gördük iktidar olanın burnundan nasıl getirildiğini Geziden beri. Darısı başlarına İnşallah.

7
6
yanıtYanıtla
muallapskmualla.psikolog@hotmail.com:

Çalışan hükümetler için yöneticilik gerçekten zor.Ama bir de şimdi işi iyice zorlaştırmaya çalışanlar var.Neye hizmet ettiklerini bile anlamadığımız bir kesim,çözüm önerileri ile katkıda bulunmak yerine,sürekli olarak çözümsüzlük süreci yaşatarak,çalışanların da işini zorlaştıran bir kesim.Elle tutulur projeler yapamayan,yapıcı eleştiri yapma becerisine sahip olamayan,sürekli yıkıcı ve düşmanca tavır içinde olan bir seçilmişler gurubu ve onların çeşitli kesimden destekleyicileri.Allah onlara akıl-fikir,ülke için canla-başla çalışan yöneticilerimize de sonsuz sabır versin.Doğru çalışanların önünü açık,yolunu aydınlık etsin.

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title