Haberler

Hoca Ahmet Yesevî'nin ilâhilerinin okunacağı konser CRR sahnesinde

Güncelleme:

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımın mimârı olan Türk mutasavvıf Hoca Ahmet Yesevî'ye ait ilâhilerin okunacağı özel bir programa ev sahipliği yapacak.

İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu CRR, "Hazret-i Türkistan" nâmıyla tanınan ve Anadolu tasavvufunun yapı taşı olan Türk tasavvuf edebiyatının ilk eseri "Divan-ı Hikmet"in yazarı Hoca Ahmet Yesevî'nin ilâhilerinin okunacağı "Zikir Tertibi" başlıklı özel bir program düzenleyecek.

Coşkun Karademir ve M. Selçuk Erarslan'ın sanat yönetmenliğini üstleneceği "Zikir Tertibi" adlı etkinlik, 7 Aralık Çarşamba günü CRR'de gerçekleşecek. Anadolu'ya hiç gelmemiş olmasına rağmen Anadolu'da da tanınan ve öğretileri adeta milli ahlâk olarak benimsenen Hoca Ahmet'in, sade, anlaşılır bir dille şairlik amacı gütmeden düşüncelerini yazdığı mısralarının okunacağı program, 20.00'de başlayacak. Konserde; Hoca Ahmet Yesevî'nin İslâmiyet, tasavvuf esasları, tarikat adap ve erkânı, Ehl-i Beyt edebî terbiyesi çerçevesinde fedakârlık, cömertlik, emanet, sadakat gibi değerleri işlediği hikmet ve öğretilerinin yer aldığı eserleri İstanbullular için seslendirilecek.

Türk dünyasının manevî şahsiyeti: Hoca Ahmet Yesevî

Hoca Ahmet Yesevî, Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde doğmuş, şair ve din büyüğü olarak Türk dünyasının manevî hayatını etkilemiş nâdir kişilerden biridir. Ahmet Yesevî, Hz. Ali'nin soyundan gelen babası Şeyh İbrâhim'i yedi yaşındayken kaybetti. Anadolu fethinin manevî tasarımını yapan Ahmet Yesevî, inandığı fikirleri yaşayan bir mürşitti. Ahmet Yesevî tasavvufun; nefsi köreltmek, tevazu, dünya malını hor görmek, soy ve din gözetmeksizin bütün insanları eşit saymak gibi yüksek görüşlerini benimsemiş, dervişliğin, fazilet ve değerini, peygamber ve evlâdına olan muhabbetini, dünya zevklerine olan düşkünlüğün zararlarını nasihatler hâlinde mantık gücü ve îman kuvvetiyle yaydı. Ahmet Yesevî, hem yüksek şahsiyeti hem büyük teşkilâtçılığı hem de hikmetleri ile Türklük dünyasının her tarafına dolaylı veya açık tesirleri görülmüş büyüklerimizden biridir. Kendisini halktan ayrı tutmayışı, belli bir alana hapsetmeyip inandıklarını ve öğrendiklerini hem yerleşik halka hem de göçebelere, kendi anlayabilecekleri sade bir lisan ve alçak gönüllü, erdemli bir yöntemle anlatmaya çalışması onun öğretisini mahalli olmaktan çıkartıp medenî seviyeye taşımıştır. Ahmet Yesevî'nin en önemli eseri, "Divan-ı Hikmet"tir. Şiirlerini yazarken şairlik amacı gütmeyen Ahmet Yesevî'nin amacı fikir ve duygularını halka daha iyi öğretebilmekti. Eserde, aruz ve hece vezni bir arada kullanılmıştır. Dörtlük ve beyit halinde yazılan eser, Karahanlı Türkçesinin Hakaniye lehçesiyle kaleme alınmıştır. Bu eser, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Hacı Bayram Veli gibi mutasavvıfların düşüncelerinin kaynağı niteliğinde gösterilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title