Haberler

Hizanlı Üreticiye "Fıstık" Gibi Gelir

Güncelleme:

Bitlis'te kırsal alanlardaki yabani bıttım ağaçlarına yapılan aşılamanın ardından elde edilecek fıstık, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Bitlis'in Hizan ilçesinde kırsal alanlardaki yabani bıttım ağaçlarına yapılan aşılamanın ardından elde edilecek fıstık, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

İlçeye bağlı 20 köyde yetişen ve ekonomik getirisi bulunmayan yabani bıttım ağaçları, Siirt'ten getirilen aşılarla fıstık ağacına dönüştürüldü.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olan fıstığı ilçe genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.Hizan Kaymakamlığınca hazırlanan "Bitlis Hizan Fıstık Aşılama Projesi", DAP Erzurum Bölge Kalkınma İdaresince kabul görerek finanse edildi.Proje Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Özgür Umut Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi.Proje kapsamında yabani formdaki bıttım ağaçlarına fıstık aşısı yaparak tarımsal üretime kazandırdıklarını anlatan Ayaz, "Yirmi köyümüzde yabani formda bıttım ağaçları bulunuyor. Bunların önceden budaması yapıldı. Daha sonra Siirt'ten gelen aşı ustaları, ağaçları aşıladı. Aşılanan her ağaç iki yıl sonra ürün verir. İlçemizde aşılanmayı bekleyen milyonlarca bıttım ağacı var" diye konuştu.Ayaz, projelerinin iki yıldır devam ettiğini belirterek, "İki yıl önce aşılanan bıttım ağaçları erkenden ürün vermeye başladı. Aşıladığımız ağaçları inceledik ve çok güzel ürün verdiğini gördük. Siirt'ten getirdiğimiz usta öğreticiler, köylülerimize eğitim verdi" ifadelerini kullandı.Hizan'da fıstık yetiştiriciliğinin gelişmesi noktasında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Ayaz, köylülerin de sahip çıktığı projenin Hizan için yeni bir ekonomik gelir kaynağı oluğuna dikkati çekti.- "Hizan, 10 yıl sonra fıstığıyla anılacak"Aşılanan ağaçların 10 yıl sonra çiftçiye büyük bir getiri sağlayacağını ifade eden Ayaz, sözlerini şöyle bitirdi: "20 köyde 50 bin göz aşı yaptık. Projenin maliyeti 100 bin lira. Bir göz aşıdan 2 yıl sonra 1 kilo fıstık alınırsa, 2 yıl sonra 50 bin göz aşıdan 50 bin kilogram fıstık elde edilmiş olacak. Fıstığın ortalama fiyatı 20 bin liradan satılırsa, 2 yıl sonra çiftçiye getirisi 1 milyon lira olacak. On yıl sonra da projenin ilçeye getirisi 10 milyon lirayı bulacak. Hizan, verim noktasında potansiyeli olan bir ilçe. Mikroklima özelliğine sahip bir bitki örtüsü var. İlçemiz toprak yapısı ve iklim bakımından fıstık yetiştiriciliğine oldukça elverişli. Hizan, 10 yıl sonra fıstığıyla anılacak."

Kaynak: AA / Güncel

Erzurum Bitlis Siirt Hizan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title