Haberler

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Açıldı

Yepyeni bir müzecilik anlayışıyla kapılarını açan, dünyanın ilk ve tek Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Hisart, tarih ve sanat tutkunlarıyla buluştu.

Yepyeni bir müzecilik anlayışıyla kapılarını açan, dünyanın ilk ve tek Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Hisart, tarih ve sanat tutkunlarıyla buluştu.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 29 Mayıs Perşembe gecesi cemiyet hayatının ünlü simalarının katılımıyla gerçekleştirilen özel bir gece ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Çok sayıda seçkin ismin katıldığı açılış töreninde davetliler, adeta zamanda yolculuk yaptı. Sultan Vahideddin'in torunu Hanzade Özbaş, İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Pazan ile İhlas Haber Ajansı Operasyonlar Müdürü Alper Osman Genç de açılışa katılanlar arasında yer aldı.

Çuhadaroğlu Şirketler Grubu'nun İstanbul Çağlayan'daki Hürriyet Mahallesi'nde bulunan binasının restore edilmesiyle kurulan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Nejat Çuhadaroğlu, dünyada başka örneği bulunmayan bir müze kurduklarını belirtti. Çuhadaroğlu, "Bu müzenin var olması için yıllar boyunca, gece gündüz çalıştım. Şimdi Hisart'a baktığımda bu insanüstü emeğin boşa gitmediğini görmek beni fazlasıyla gururlandırıyor. Umarım Hisart'ı ziyaret eden misafirlerimiz de yaşadığım bu gurura ortak olur" dedi.

Müzenin hayata geçmesinde emeği bulunan yönetici ve aslında fabrikalarında çalışan tek tek tanıtan Çuhadaroğlu, "Bu ekipten ben dahil hiç kimse modelcilik, dekorculuk gibi faaliyetlerin içinden gelmiş kişiler değiliz, tarihçi de değiliz. Ancak istendikten sonra göz kamaştırıcı bir eserin nasıl ortaya konulacağını bu arkadaşlarım gösterdiler. Kendilerini tebrik ediyorum" diye konuştu.

Çuhadaroğlu, "Daha önce denenmemiş bir müzecilik anlayışını Hisart'ta ortaya koyduk. Buraya gelen ziyaretçiler farklı ölçeklerdeki diorama yani üç boyutlu modellemeler ve gerçek boyutlardaki mankenlerin yanı sıra hem tarihi olayları anlatan tablo, gravür, fotoğraf gibi görselleri, hem dönem kıyafetlerini, hem de askeri ekipmanları bir arada görecek. Böylece tarihi olayları her açıdan görme ve inceleme imkanı bulacak" dedi.

Tarihi keyifli bir ilgi alanına dönüştürmek ve genç nesilleri tarihe yönlendirmek istediğini vurgulayan Çuhadaroğlu, "Müzenin belirli bir konusu ve dönemi yok. Zaten müzeyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de bu. Sınır tanımayan bir müze. Müzeyi gezdiğiniz zaman Selçuklu Devleti'ne ait eşsiz bir eser de görebiliyorsunuz, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir obje de. Tarihe ve sanata meraklı olan herkesi kapsayacak ve tarihi çekici hale getirecek bir müze oluşturmak istedik" diye konuştu.

HİSART, MÜZECİLİK ANLAYIŞINA FARKLI BİR BOYUT KAZANDIRACAK

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, tarihi "sıkıcı" kılıfından sıyırarak, sıra dışı anlatımıyla merak ve keyif uyandırmayı, tarihe olan ilgiyi artırmayı amaçlıyor. Kendi tarzında "ilk" ve "tek" olma özelliği ile dikkat çeken Hisart, konusunda dünyanın en iyisi olarak, kültür mirasına katkı sağlayan bir müze haline gelmeyi hedefliyor. Müze 1500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşuyor. Müzede, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya Savaşları, Körfez Savaşı gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik eserler yer alıyor. Müzede sergilenen eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi, savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın görmek istemeyeceğimiz acı yüzüne de ışık tutuyor.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminden 1990-1991 Körfez Savaşı'na kadar olan geniş kapsamlı bir süreci destansı bir anlatımla sergiliyor. 25 milyon dolar gibi ciddi bir bütçe ile kurulan müzede sergilenen askeri ekipmanların hepsi orijinal eserlerden oluşuyor. Müzede yüzlerce diorama ve giydirilmiş manken bulunuyor. "Dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müzesi" özelliğini taşıyan müzede yer alan dioramalar ve mankenlerin yüzlerindeki ifade detayları Nejat Çuhadaroğlu tarafından yapıldı. Müzede yer alan dioramaların konuları, tarihi kişi ya da olaylarla da sınırlı değil. Fantastik dünyanın en sevilen kahramanlarının yanı sıra Vikingler, Kızılderililer, Indiana Jones ve korsanlar gibi ilgi çekecek pek çok diorama da müzede sergileniyor.

Birçok özel aksesuar ve silahın yanı sıra örneğine az rastlanır eserler de müzede yer alıyor. Bunlar arasında; özellikle üzerinde Anadolu Selçuklu Devleti damgası bulunan kılıçlar, gürz ve balta, 18'inci yüzyıl başına ait tek örnek olan Zülfikar ağızlı Türk palası, Yıldırım Bayezid tuğralı kılıç, çelik üzerine altın sıvama yapılmış miğferler, cellat palası ve Osmanlı ordusunun çeşitli dönemlerine ait askeri ekipmanlar ön plana çıkıyor.

Müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün üç ayrı savaşta giydiği kıyafetler gerçeğine sadık kalınarak birebir yapılmış ve Atatürk modelleri üzerinde sergileniyor. Ayrıca İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin lider isimlerinden Enver Paşa'ya ait, kendisinin torunlarından temin edilmiş gerçek üniformalar da müzede bulunuyor.

Osmanlı döneminde önemli kişilerin giydiği, ayet, hadis ve sembollere süslü, her biri üç-dört yılda dokunan "Tılsım Gömleği" örneği, Osmanlı ordusunun "Deli Akıncılar"ı, Hanedan-ı Ali Osman Kolyesi, çeşitli dönemlere ait Osmanlı sancakları, sarı lacivert renklerin yer aldığı en eski "Fenerbahçe Bayrağı" da yine müzede yer alan eserler arasında.

HİSART CANLI TARİH VE DİORAMA MÜZESİ'NDE NELER VAR?

Zemin Kat: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nin zemin katı geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır. Zemin katta; Osmanlı'nın dönemler boyunca geçirdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri gösteren birçok özel aksesuar bulunuyor. Büyük Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu'na ait eserlerle başlayan katta, Anadolu Selçuklu Devleti ve III. Selim'e kadarki Osmanlı Devleti dönemine ait eserler sergileniyor. Eşi benzeri olmayan Anadolu Selçuklu dönemi kılıcı, giyen padişahı koruduğuna inanılan tılsım gömlek, Osmanlı dönemi cellat palası, Avrupa ve Anadolu topraklarında kullanılan tabancalar, gürz ve baltalar zemin katta bulunan eserler arasında. Ayrıca İstanbul'un fethini tasvir eden diorama ile Osmanlı Ordusunun "Deli" akıncıları, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nda yapılan kaplan sergilemesinin canlandırması yine zemin katta yer alıyor.

1. Kat: Müzenin 1. katında ağırlıklı olarak Osmanlı eserleri bulunuyor. III. Selim döneminden başlayan eserler 1900'lerin başına kadar gelmektedir. Bu kısımda dönemi kronolojik olarak yansıtan oldukça değerli kılıç, tabanca, sancak ve kıyafetler yer almakta. Nadir bulunan 18'inci yüzyıl Zülfikar ağızlı Türk palası da yine bu katta sergileniyor.

2. Kat: Müzenin 2. katında Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine ait eserler yer alıyor. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve bu savaşa bağlı olarak Çanakkale ile Doğu cepheleri (Sarıkamış) 2. katın konuları arasında. Bu kısımda Atatürk'ün üç ayrı savaştaki kıyafetlerini birebir yapılmış Atatürk modelleri üzerinde görmek mümkün. Ayrıca önemli savaş sahnelerini tasvir eden dioramalar, silahlar ve kostümler ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer kısımlar.

3. Kat: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nin 3. katı I. Dünya Savaşı'nın son dönemlerini ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini konu ediniyor. Ayrıca II. Dünya Savaşı'nın ilk dönemlerine ait pek çok eser ve diorama da yine bu katta sergileniyor.

4. Kat: Müzenin 4. katında II. Dünya Savaşı'na ışık tutan eserler sergileniyor. Ayrıca bu katta Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı, Körfez Savaşları gibi yakın sayılabilecek önemli savaşlara ait eserler de bulunuyor.

5. Kat: Bu katta müzenin yönetim departmanları ve Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu'nun atölyesi bulunuyor.

6. Kat: Müzenin son katında kafeterya yer alıyor. Farklı bir tasarım anlayışıyla hazırlanan bu kat, kafeterya özelliğinin yanı sıra bir sergileme alanı olarak da kullanıliyor. Gladyatörler, Vikingler, korsanlar gibi tarihin ilgi çekici unsurları ve Indiana Jones, Yüzüklerin Efendisi, Yıldız Savaşları gibi ses getiren Hollywood yapımlarından sahnelerin canlandırıldığı diorama ve figürler bu katta sergileniyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Selçuklu Devleti Fenerbahçe İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title