Haberler

Hibe Desteğiyle Organik Çilek Bahçesi Kurdu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında Gümüşhane'deki köyünde 5 yıl önce çilek bahçesi kuran Fikri İlhan, organik çilek üretiyor İlhan: "Gerek çiçek gerekse meyve döneminde ilaç kullanmıyor, sulamayı da damla sulama sistemiyle.

İBRAHİM ÖZDEMİR - Torul ilçesinde yaşayan Fikri İlhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında 5 yıl önce köyünde kurduğu çilek bahçesinde organik üretim yapıyor.

Altınpınar köyünde yaşayan 30 yaşındaki İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce "Küçük Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin Yükseltilmesi" projesinden yararlanmak üzere 5 arkadaşıyla  başvuruda bulunduklarını belirterek, "Çilek bahçesi kuracağımız bahçelerde  teknik elemanlar incelemede bulunarak olumlu rapor verdi. Başvurularımız kabul edilince bahçeme yaklaşık 10 bin çilek fidesi diktim" dedi.

Çilek bahçesi için yaklaşık 15 bin liralık harcama yapıldığını ifade eden İlhan, "Çilek fidelerinin köyümüze nakli, damla sulama sistemi ve dikimi dahil yapılan harcamanın yüzde 90'ı devlet tarafından karşılandı. Ben sadece yüzde 10 katkı koydum ki hemen hemen tamamı hibe diyebiliriz. Diğer beş arkadaşım birkaç yıl sonra başka sektörlere geçti ancak ben çilek üretimini sürdürdüm. İki kez de fidan yenilemesi gerçekleştirdim" diye konuştu.

-"Kesinlikle ilaç, suni gübre kullanmıyorum"

İlhan, organik ürünlere karşı son zamanlarda ilginin giderek arttığını, ürettiği çileklerin de organik olması dolayısıyla büyük ilgi gördüğünü kaydederek, "Üretimim tamamen organik. Gerek çiçek, gerekse meyve döneminde ilaç kullanmıyor, sulamayı da damla sulama sistemiyle yapıyorum. Her türlü kaybı göz önüne alarak kesinlikle ilaçlama yapmıyorum. Suni gübre kullanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Trabzon ve ilçeleri başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok talep aldığını anlatan İlhan, "Talepler beni çok memnun ediyor ancak hepsini karşılayamıyorum. Yıllık yaklaşık 700-800 kilogram ürün elde ediyorum ancak bu yıl ürünüm düşük oldu. Çünkü havalar yağışlı ve serin gitti. Çilek güneşi çok seven bir meyve. Ürünün tam olgunlaşacağı dönemde havanın yağışlı olması rekolteyi olumsuz etkiledi" dedi.

Fikri İlhan, perakende ve toptan satış yaptığını da belirterek, perakende satışlarda kilogram fiyatının 5, toptan satışlarda ise 3-4 lira olduğunu sözlerine ekledi. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Altınpınar Gümüşhane Japonya Torul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title