Haberler

Hes Duruşmasında Mahkemesi Başkanından Bakanlık Avukatlarına Havza Planlaması Sorusu

7 hidroelektrik santral projesi için yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle açılan davalar kapsamında duruşma yapıldı.

Rize İdare Mahkemesi'nde Senoz ve İkizdere Vadileri ile Artvin'in Şavşat ve Camili Vadisi'nde yapımı planlanan 7 hidroelektrik santral projesi için yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle açılan davalar kapsamında duruşma yapıldı. Mahkeme Başkanı, Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Uzundere HES Projesi için ÇED olumlu kararının yürütmesini durduran mahkeme kararının belirtilen eksiklikler giderildiği gerekçesiyle kaldırılmasını isteyen Çevre ve Orman Bakanlığı avukatlarına bilirkişi raporunda vurgusu yapılan vadide havza planlaması yapılıp- yapılmadığını sordu. Avukatların "Bu konuda çalışma yapılacak" cevabı üzerine mahkeme heyeti yürütmenin durdurulması kararının yerinde olduğunu bildirerek heyeti duruşmayı erteledi.

Rize İdare Mahkemesi'nde Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi, İkizdere Vadisi, Salarha Vadisi ile Artvin'in Camili bölgeleri ile Şavşat'ın Meydancık Köyü'nde yapımı planlanan 7 hidroelektrik santral projesi için, "Orman tahsis izni işlemlerinin iptali" ile yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davaların duruşması yapıldı. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Beşer'in başkanlığındaki duruşmada çevreciler adına Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ile Bedrettin Kalın katılırken, Çevre ve Orman Bakanlığı adına 2 avukat duruşmada hazır bulundu. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti 7 HES projesi için alınacak kararları 15 gün sonra yazılı olarak açıklayacağını duyurdu.

HAVZA PLANLAMASI YAPILDI MI?

Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın son olarak geçen 24 Şubat tarihinde, 'ÇED Olumlu' kararı verdiğini duyurduğu Uzundere-2 HES projesi için açılan 3'üncü davada mahkeme 3'üncü kez yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bugün görülen davanın duruşmasında Çevre ve Orman Bakanlığı avukatları Uzundere-2 HES projesi için ÇED olumlu kararının yürütmesini durduran mahkeme kararının bilirkişi raporunda belirtilen eksikliklerin giderildiği gerekçesiyle kaldırılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı Abdurrahman Beşer, bilirkişi raporunda vurgusu yapılan vadide havza planlamasının yapılıp yapılmadığını sordu. Avukatlar bu konuda çalışma yapılacağını belirtince mahkeme heyeti, yürütmenin durdurulması kararının yerinde olduğunu belirterek dava ile ilgili kararı 15 gün sonra açıklayacağını belirtti.

Çevrecilerin avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu da, Rize İdare Mahkemesi'nde hidroelektrik santrallere karşı açılan davalar kapsamında 7 ayrı duruşmanın yapıldığını belirterek, HES baskısı altında olan Karadeniz vadilerinin bir yıkımla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Okumuşoğlu, tüm bu yıkımlara karşı bölge halkının vadilerine, derelerine, sularına ve doğal yaşam alanlarına sahip çıkmayı sürdürdüğünü söyledi. - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title