Haberler

Helal Pazarı Dünyada 850 Milyar Doları Aştı"

TANER AYDIN/SAVAŞ GÜLER - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Gıdadan giyime, ilaçtan turizme kadar içinde pek çok sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğü 850 milyar doları aşmıştır.

TANER AYDIN/SAVAŞ GÜLER - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Gıdadan giyime, ilaçtan turizme kadar içinde pek çok sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğü 850 milyar doları aşmıştır." dedi.

Helal gıda pazarı konusunda KTO olarak yaptıkları araştırmayı AA muhabirine açıklayan Öztürk, Türkiye'de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının her yıl yüzde 100 büyüdüğünü belirtti.

Öztürk, helal ürünlerin sertifikalı olarak üretilir hale gelmesiyle Türkiye'nin, küresel helal pazarının çok önemli ve aranan bir aktörü olabileceğine dikkati çekti.

2023 hedefleri için helal turizm önemli

Konuyu turizm sektörü açısından değerlendiren Konya Dedeman Oteli Müdürü Recep Altınok da gıda sektörünün yanı sıra tatil ve seyahat sektöründe dini duyarlılıkları gözeten 'helal turizm'e ilginin giderek arttığına değindi.

Dünyada "helal tatil" hizmeti veren tesis sayısı 350 civarında iken, bunun 160'ının Türkiye'de olduğunu ifade eden Altınok, şöyle devam etti:

"Söz konusu turizmin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye dışında helal tatilde özellikle Abu Dabi, Endonezya ve Malezya'da bazı girişimciler helal şehir oteller kategorisinde ciddi yatırımlar yapıyor. Otel sayısı bu destinasyonlarda gün geçtikçe artıyor. Türkiye, dünyada yaygınlaşan helal turizm potansiyelini kullanırsa, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşır ve bu gelirin yüzde 30'unu helal turizmden kazanabilir."

Helal oda, helal yemek

İslami hassasiyeti olan tüketicilere internet üzerinden otel odası satışı yapan rezervasyon portalı "halalinn.com"un kontrat müdürü Zerrin Pekacar ise bu alanın önemli bir pazar olduğunu, bini aşkın yurt içi ve yurt dışı tesisin portallarında yer aldığını aktardı.

Pekacar, portal üzerinden bir rezervasyon yapıldığında tesisin, konuğun tüm hassasiyetlerini dikkate aldığını vurgulayarak, "Benim adıma bir rezervasyon yapıldığı takdirde odamın hassasiyetlerime göre hazırlanmasını istiyoruz. Odadaki minibarların boşaltılmasını, seccade ve Kur'an-ı Kerim bırakılmasını, alkol varsa özellikle kaldırılmasını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Portalın tamamen Türk yazılım mühendisleri tarafından 2 yılda hayata geçirildiğini anlatan Pekacar, şunları kaydetti:

"İslami hassasiyeti olan tüketiciler, inancına değer veren, buna göre konaklama yapmak isteyen tesisleri bulmak ve o şekilde tatil yapmak istiyor. Bu sebepten dolayı böyle bir pazarın ihtiyacını karşılamak üzere portalımızı kurduk. Portalımız tıklandığında, gideceği şehri ve tarihi seçtikten sonra oteller listeleniyor. Konuğun önceliğine göre alkolsüz tesisler, içinde bay-bayan ayrı hamamı, saunası olan tesisleri filtreleyebiliyor. Yurt dışına gidiyorsa camiye 1 kilometre uzaklıkta bulanan tesisleri görebiliyor ya da inancına değer veren yurt dışındaki tesislerin yiyecek içeceklerini, yani helal yemek sunan tesisleri görebiliyor."

halalinn.com'a dahil olmak isteyen tesislerde, özellikle helal yemek listesinde yer almak isteyenlerden, mutfakta kullandıkları bıçak, tava, kap türü malzemeleri hiçbir şekilde daha önce domuz eti ihtiva eden bir yemekte kullanmamış olmaları şartı aranıyor

Kaynak: AA / Ekonomi

selçuk öztürk Türkiye Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title